Fukushima I. Atomerőmű

Forrás: REUTERS/Tokyo Electric Power Co

Az egyik szakértő, Richard Lahey azt mondta a Guardian című brit lapnak, hogy úgy tűnik, a munkások elvesztették a reaktor megmentéséért folytatott harcot. A szakértő hozzátette, hogy nem kell tartani a csernobilihoz hasonló katasztrófától. "A műszerek visszajelzése alapján azt kell mondanom, hogy a kettes reaktorban lévő mag megsemmisült a nyomás alatt, és legalább egy része érintkezett a talajjal" - mondta a szakértő. Amikor a megolvadt fűtőelemek érintkeznek a talajjal, akkor radioaktiv gázok szabadulnak fel és jutnak a környezetbe - magyarázta. A sugárzási szint a kettes reaktor turbináinál legalább ezer milliszivert óránként. Ilyen sugárzás mellett a munkások maximum tizenöt percig tartózkodhatnak a környéken és az atomerőműben. A figyelmeztetést az után adták ki, hogy a hatóságokat sürgették, adjanak világos tanácsokat az élelmiszerek és az ivóvíz sugárzási szintjéről.

Az atomerőmű vezetői zavart és riadalmat okoztak vasárnap, amikor elismerték, hogy a fukusimai reaktorbeli sugárzási szint mérése helytelen volt - írja a Telegraph című brit lap. Először azt mondták, hogy az erőműben a sugárzási szint tízmilliószorosa a normálisnak. Később azonban visszavonták a számításaikat, és azt közölték, hogy a szint százezerszerese a normálisnak. Ez utóbbi egy újabb kínos példa arra, hogy a hatóságok hogyan kezelik az erőművel kapcsolatos híreket.

Az azonban nem kétséges, hogy a fukusimai erőmű kettes reaktorában a sugárzási szint ezer miliszivert óránként, ami a legmagasabb azóta, hogy a létesítmény március 11-én megsérült. Ez a mennyiség átmeneti sugárbetegséget, hányingert, hányást okozhat.

Az erőmű balesete óta több mint száz élelmiszerben, köztük tejben, brokkoliban, karfiolban mutattak ki sugárfertőzést Tokióban és környékén. A japán egészségügyi minisztériumi szóvivő szerint azonban a sugárfertőzött élelmiszerek száma tovább nőhet, ahogy a különböző prefektúrákban vizsgálják be az ételeket.

A legutóbbi hivatalos adatok szerint a március 11-én történt földrengés és cunami után összesen 27 242 halálos áldozatot és eltűntet tartanak nyilván. Mivel a temetkezési vállalatok és halottasházak nem győzik a holttestek eltemetését, több prefektúrában tömeges temetkezéseket fognak tartani. A széles körű újjáépítési munkák már megkezdődtek, és ideiglenes benzinkutakat állítottak fel a katasztrófától leginkább sújtott településeken.

Ez ma este,fél kilenc után látott napvilágot.
Eddig ennyit tudunk.

A csernobili katasztrófa idején a magyar területek az átlagos havi háttérsugárzás párszorosát kapták, semmiféle következménye nem volt. Jók ezen a népi legendák, hogy melegebb lett meg megrohadt a zöldség, csak nem sok igazság van bennük...

Igen, ezt mondták és mondják azóta is, de én nem hiszek nekik. Két különböző helyről is hallottam (az egyik KFKI gyakornok a másik kutató volt akkor ) hogy a KFKI-ben a normál határérték sokszrorsát mérték, csak kussolni kellett, de az ottaniak leadták a drótot a családtagjaiknak és szépen minden gyereket kivettek az óvodákból meg az iskolákból. Ismertem egy öreget, aki anno egy Merkúr nevű autókereskedésben dolgozott, ahonnét a fél dunántúlra terítették a kocsikat, ő mondta, hogy nekik kellett lejárni a vagonokról és lemosni a ladákat amik a ruszkiktól jöttek(védőfelszerelés nélkül természetesen), a harmadik nap leszédült a vagonról, és nem tudta mi baja, cukorbeteg lett de még azt mondta hogy olcsón megúszta, mert több kollégája aki dolgozott tovébb 1-3 éven belül kinyiffant. Szerencsétlen azóta meghalt hasnyálmirigy rákban, igaz egész sokáig húzta, mert tavaly halt meg de kb 10 éve már csak gyógyszerekkel kisérleteztek rajta.

Szóval ez nem vicc, és nem kell mindent elhinni amit eléd tesznek, biztos lehetsz benne, ha valaha ilyen baleset történik a közelben, nem mondják azt, hogy sugárfertőzött lett a vidék és mindenki meneküljön amerre lát, mert akkor kitörne az anarchia.

itt Vásárhely mellett a vasút környékén el van ásva kb 20 vagonnyi birkagyapjú, amit szintén 86 nyarán hoztak ukránból, ha jól emlékszem akkor Kkfélegyházánál meg kocsikat ástak el. Arra is emlékszem, hogy jött a nagybácsi (párttitkár volt vagy vmi ilyesmi) és mondta, hogy a gyerekek ne menjenek oviba egy hétig még, mi meg örültünk bátyóval, hogy otthon lehet játszani.

Azért az is szomorú, hogy rengetegen élnek halászatból/hal eladásából, itt meg a képeken azt látja az ember hogy szorgalmasan dolgoznak csak nincs kinek eladni a húst. Biztos jópáran munkanélkülivé fognak válni emiatt...

szerintem gőzerővel készül a stalker Clear Sky of Isle Basic true story-val... 2 atomerőművel sárga monolitosok végeláthatatlan seregével...

rossz vicc tudom, de próbálom optimistán felfogni hogy éppen a fejünkre esik az a radioaktivitás ami japánból jött!

VinoBob":1mtzxiku mondta:
[...] ő mondta, hogy nekik kellett lejárni a vagonokról és lemosni a ladákat amik a ruszkiktól jöttek(védőfelszerelés nélkül természetesen), a harmadik nap leszédült a vagonról[...] Szóval ez nem vicc, és nem kell mindent elhinni amit eléd tesznek ...

Azt egy szóval sem mondtam, hogy tőlünk keletre nem volt nagyobb a sugárzás. Sok magyar kamionsofőr kapott akkora terhelést, hogy rákos megbetegedése lett utána, ezzel nem is vitatkozom. Ezek után nyilván ami onnan jött, az lehetett többletsugárzással terhelt.

Én részemről azoknak a fizikusoknak hiszek, akiknek ez a szakmájuk, ma is ezt nyilatkozzák és egyáltalán semmi érdekük nem lenne mást mondani. Ez nálam nem véleményi kérdés, hanem tudományos.

Scarecrow":1mtzxiku mondta:
de azért röhej hogy mindenütt csekélyt mondanak, de azért oda írják hogy a határérték 100-több ezerszerese milliószorosa... de nem káros az egészségre... persze mesemondó média...

A határérték iszonyat alacsonyan van meghatározva, annak a több ezerszerese sem káros feltétlen az egészségre. A másik: hogy jut be ez a sugárzás a szervezetedbe? Ha a légkörön keresztül ér el ide, akkor ez radioaktív izotópok által történik, ami nem feltétlen fenyeget, ha eszel elég sót például (amiben hatóságilag meghatározott mennyiségű jód van).

Hispán: azok a kamion sofőrök akik kint voltak Chernobyl idején azok vissza jöttek, de 1-2 év alatt elpatkoltak, és nem rákban!

És a cikkekben is ott van hogy eső formájában esik a radioaktivitás... Idézek Jim egyik linkjének a főcímét:
"Radioaktív eső hullott Pozsonyban"
Pozsony nincs olyan messze hogy ne jusson ide is radioaktív eső... és az átlagos 500xsa az lehet káros...
Nem vagyok diplomás értelmiségi... még értségim sincs, de van józan paraszti eszem hogy rájöjjek, hogy ez nem egészséges... még jó hogy az nem mondják hogy a rákosok menjenek ki az erőművek közelébe Kemoterápiára...

Scarecrow: azon kamionsofőrök többsége a sugárzás következtében kialakult sejtroncsolódás vagy azzal összefüggő sugárbetegség miatt halt meg. Igen, pontatlan voltam, a rák káros sejtburjánzás, hosszútávon vagy az alakul ki a sugárzás miatt, vagy rövidtávon a sejtroncsolódástól hal meg az ember. (Nem akarok belemenni, de a rák is valamiféle sejtroncsolódás, hisz a DNS roncsolódik, rosszul másolja az RNS, és létrejön a káros sejtburjánzás). Én ezzel csak azt akartam mondani, hogy igen, tőlünk keletebbre tényleg nagyobb volt a sugárzás és akik kaptak belőle, azok tényleg meghaltak miatta.

Tisztázandó a radioaktivitás kérdését: ahhoz hogy sugárzás legyen, valaminek sugároznia kell! Ez alap fizika, csak úgy a sugárzás magában nem szálldogál a levegőben. Ha alaposabb cikkeket olvasol a mostani helyzetről, sokszor megadják, hogy mely anyagok mely izotópjai sűrűsödtek fel adott ételben/vízben/levegőben. Fontos leszögezni, hogy a legtöbb elemnek (és így az általuk alkotott molekuláknak) vannak sugárzó izotópjai. (Gondolom az világos, mi az az izotóp, mert a sima jód például mégsem halálos, aztán mégis mindig azt emlegetik... sokszor fogalmuk sincs az újságíróknak arról, hogy miről is beszélnek). Tehát igen, lehet sugárzó eső, de abban az esőben valamilyen, a légkörbe kijutott sugárzó anyag (adott anyag izotópja) van. Kétségtelen tény, hogy ha atombaleset történik, akkor az a légkörbe kijutva mérhető lesz minden valószínűség szerint mindenhol a Földön, hisz van globális légkörzés, meg amúgy sem nagy ez a planéta... szóval nem csodálkozom azon, hogy azok a félelmetesen érzékeny műszerek, amik a legkisebb eltéréseket is kimutatják a radioaktív anyagok koncentrációjában, érzékelik a helyzetet. De csak azért, mert észreveszik, attól még nem kell mindent elhinni, amit az újságban olvasni lehet... Őszintén szólva a legkisebb aggodalom nélkül hajtom álomra a fejem, mert ha csak a legrosszabb be nem következik és nem robban fel az egyik reaktor (vagyis nem jut a levegőbe radioaktív anyag nagy mennyiségben), akkor itt nálunk gyakorlatilag elhanyagolhatóak lesznek ennek az egész helyzetnek a következményei.

Persze biztos vagyok benne, hogy igen sok szenzációhajhász cikk fog még megjelenni jó kis figyelemfelkeltő szalagcímekkel...

az a pláne az egészben, hogy kb a legbiztonságosabb energia előállítási technologia a nukleáris energia...nem tudom, hogy a sok szenzáció hajhász újságíró miért törökedik ennyire a pánikkeltésre, miért akarják mindenáron lejáratni ezt, hisz tudniuk kéne, hogy jelenleg esélyünk nincs kiváltani az atomenergiát, és ennél sokkal károsabb energia termelő létesítmények üzemelnek nap-mint-nap amiről persze nem írnak egy szót sem...amúgy meg aki ennyire el is hiszi amit az újságok elé raknak, az ne üljön repülőre se, hisz ott is töbszörös dózist kap:)

Vizuális alkat lévén elképzellek zombi tanár úr amint lihegve tekered a biciglit miközben kedvesed átszól a szomszéd szobából:
-Tekerd fiam még 5 percig megy a barátok közt. fogatlan fogatlan

@ Hispan:

KFKI = Központi Fizika Kutatóintézet, az egyik illető az egyetemi fizikatanárom volt, aki magfizikusként is dolgozik Pakson, a másik pedig egy ismerősöm (akit egyébként 5 évvel később ismertem meg) férje, mindekettő azt mondta, hogy az egészségre veszélyes mértékű sugárzást kaptunk akkor már a légkörből közvetlenül. Ezen a felvételen látszik hogy hogyan terjedt a felhő, a narancssárga rész már gáz, a piros nagyon nem jó, a fekete meg ...

<object width="480" height="390"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/oZ74Rqh7yDE?fs=1&hl=hu_HU"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/oZ74Rqh7yDE?fs=1&hl=hu_HU" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="480" height="390"></embed></object>

Aki nem vak be tudja lőni merre van kishazánk, és ez csak egy felhő, ez igazából csak a kezdet, mert ezután bekerül a vízkörbe, a bioszférába, és megiszod megeszed, ami talán lehet még veszélyesebb is mintha belélegeznéd.
A nagyobb tömegszámú atomok persze nehezebben terjednek, de ez nem jelenti azt, hogy a a cézium vagy az plutónium nem diffundálhat el idáig a légkörön keresztül. Ezek gőz és gáz halmazállapotban lévő anyagok, plusz vannak hordozó anyagok, amikre rátapadva, hozzákötődve eljuthat idáig. A sivatagi homokot is elhozza ideáig a passzát meg sirokko, tudom a szilicium atom könnyebb mint a nehézfémek, de azért egy pöttyet nagyobb a szemcsemérete (ha egyetalán egy gőz halmazállapotú anyagnak van olyan szerintem nincs is). Bőven elég ha feljutnak a magas légkörbe, az ottani széljárás már körbeutaztatja a planétán mint a vulkáni hamut.

Azt meg hogy ki kinek hisz, mindeki maga dönti el, én általában inkább a saját tapsztalataimra, megérzéseimre, és a gondolkodásra hagyatkozok mint egy agymosó médiumra.

Tessék nem kellett kettőt kattintanom miután elküldtem a postot:

http://www.idokep.hu/hirek/budaorson-is ... aktivitast

"Azt meg hogy ki kinek hisz, mindeki maga dönti el, én általában inkább a saját tapsztalataimra, megérzéseimre, és a gondolkodásra hagyatkozok mint egy agymosó médiumra."

Pont ezt mondtam :-) Vannak mérési adatok, ez nem hit kérdése. Azon viszont lehet vitatkozni, hogy hol is van az egészségügyi határérték, hisz az is csak egy meghatározott szám. Egyes testek többet, mások kevesebbet viselnek el. Ez a videó, amit mutattál, színezés tekintetében a teljes skálára elosztva abszolút mértékben mutatja a legerősebbtől a leggyengébb terhelésig a területeket, de azt senki nem mondja meg, hogy az a narancssárga mit is jelent...

Ha lehet egy személyes élményem: én akkor fogantam, mikor ez a baleset volt, én már tudom, miért nem vagyok 100-as :-D

Meg valljuk be az igazat, minden ember más, mindenkinek máshol vannak a határai, tehát az egészségügyi határérték csak egy meghúzott vonal. Minden embernek más a sugártűrő képessége, van aki kevesebb sugárzástól is megbetegedik, és van aki nagyobb mennyiségtől sem. (Itt most a kisebb és a nagyobb mind relatív kifejezések.)

Vissza
Top Alul