Ehh, a Discovery Channel áltudományos-tévismeretterjesztő filmje. Gondoltam, hogy nem kéne megnéznem mert csak bosszankodás lesz belőle - úgy is lett. Hát ez rettenetes. Az angol szöveg csak tévinformációkat, meg újságírói túlzásokat tartalmaz, de ez a magyar szöveg komplett hazugságokat is.
1) "kísérlet a reaktor áramellátására, amivel energiát takaríthatnak meg ... hajnali 1:23-kor kikapcsolják a biztonsági rendszert, majd indulhat a kísérlet"
A kísérletsorozatnak semmilyen energiamegtakarítási célja nem volt. Egyrészről egy komplex rezgésanalitikai vizsgálatot végeztek a TG-8 gépcsoporton teljes terhelésen, majd 100 MWe lépcsőkben csökkentett villamos teljesítmény-szinteken. A vizsgálat nagyrészét 25-én már elvégezték, éjfél utánra csak a csökkentett terhelésen történő mérések maradtak. A befejező kísérleti szakasz (a kb. ötórás vizsgálatból negyven másodpercnyi) a gépcsoport terhelt kifuttatása volt, annak igazolására, hogy az erőművi belső 3×6 kV-os segédüzemi hálózat kiesésekor a főgenerátor forgórészében tárolt kinetikai energia elégséges-e ahhoz, hogy - megfelelő gerjesztésszabályozás mellett - a főkeringető-szivattyúk táplálását biztosítsák a szükségáramforások beindulásának idejére. Abszurd, de ez a negyven másodperces kísérlet eredményes volt. A reaktorban bekövetkezett robbanáshoz se a kísérletnek önmagában, se a ZÜHR kiiktatásának semmi köze nem volt. A robbanás oka egyrészt a kísérlethez szükséges reaktor-üzemállapot beállítása során elkövetett kapkodás, az üzemeltetési szabályzat és a kísérleti munkaterv előírásainak sorozatos megsértése, a reaktor, és különösen a biztonságvédelmi rendszer konstrukciós hibái voltak.
2) A Kornyejev-interjú
Kornyejev szövegét erősen megvágták, szerintem még az eredeti értelméből is kiforgatták. Kornyejev, mint a TG-8 turbinagépésze, az események alatt az egyik kulcshelyzetben lévő tanú volt. Szolgálati helyén, pont a kifutó gépcsoport mellett állt a kísérlet utolsó szakaszában. A tanúnak szóló köteles tisztelet megadása mellett sem értem, hogy onnan mit láthatott a robbanásból, azon kívül, hogy tőle kb. 50 méternyire beszakadt a tető, és mindenféle érdekes dolog hullott be a turbinacsarnokba. De az ügyes riporterek pont kivágták az interjúból, hogy hol is látta ezt a szép tűzijátékot. (A Davletbajev-visszaemlékezésben szó esik hasonlóról, de az a TG-7 alatt a +5.00 m szinten volt). Mindegy.
A Davletbajev-visszaemlékezés :
http://chernobil.info/?p=2066 , nagyon pontos, részletes anyag.
3) A Hirosima-összehasonlítás
Egyszer kíváncsi lennék, hogy ezt a hülye Hirosima-összehasonlítás értelmét valami újságíró hogyan tudja megmagyarázni. A két esemény közül valóban a csernobili balsestnél került több aktivitás a környezetbe, de önmagában az aktivitáskibocsátás szintjén összehasonlítást tenni teljességgel megalapozatlan, ha a kibocsátott radionuklidok egyedi mennyiségét, azok felezési idejét, bmlási energiáját stb. nem tesszük az összehasonlítás mellé.
4) A halálos áldozatok
A filmből úgy érthető, mintha a mentésnél két tűzoltó rögtön meghalt volna. Pedig nem. A két első halálos áldozat (Hogyemcsuk és Sasenok) az erőmű személyzetéhez tartoztak.
A "második robbanás" és egyéb ökörségek dolgait még nem is boncolgatom). A film - az eredeti felvételek okán -, mint némafilm kiváló lehetne. A szöveg viszont az egészet tönkreteszi.