Csernobil

mar nagyon regota nincsenek lecenzurazva a dolgok, az 51es korzet sincs mar lecenzurazva. ugy feleve talaltam egy oldalt a neten amin voltak kordinatak eleg erdekes dolgokrol pl. raketasilokrol, titkos bazisokrol stbi, es tenyleg ott voltak a dolgok, nagyon nagyot neztem

Hannibal!Nem a szolgáltatód tiltogatja a bizonyos képeket?(Régi beidegződés,stb.)

foggalmam sincs most én vagyok a szolgáltató, de nem próbáltam még majd ha egyszer hazaérek

Én is leróvom tiszteletem a 23 éve történt ,balesetben meghalt emberek előtt !
:koszoru: :koszoru:

ez az 56 koszoru azta az 56 embert jelkepezi akit elimertek a katasztrofa aldozatakent

:koszoru: :koszoru: :koszoru: :koszoru: :koszoru: :koszoru: :koszoru: :koszoru: :koszoru: :koszoru: :koszoru: :koszoru: :koszoru: :koszoru: :koszoru: :koszoru: :koszoru: :koszoru: :koszoru: :koszoru: :koszoru: :koszoru: :koszoru: :koszoru: :koszoru: :koszoru: :koszoru: :koszoru: :koszoru: :koszoru: :koszoru: :koszoru: :koszoru: :koszoru: :koszoru: :koszoru: :koszoru: :koszoru: :koszoru: :koszoru: :koszoru: :koszoru: :koszoru: :koszoru: :koszoru: :koszoru: :koszoru: :koszoru: :koszoru: :koszoru: :koszoru: :koszoru: :koszoru: :koszoru: :koszoru: :koszoru:

Tigris!
Meg még tegyünk hozzá vagy úgy négy nullát! Az a legkevesebb szerintem.. :?

Igen,és hát az akkori KGB-s jelentésekből már tudni lehetett,az erőműből kispórolták egyrészt a fontos építőanyagokat,másrészt a biztonsági protokollokat, és vészleállító elektronikák egy részét is. Az első komolyabb baleset is már 1984-ben jelentkezett,csak azt nem verték nagy dobra,mint ahogyan azt sem,hogy nem sok kellett volna 1986 májusában egy második,sokkal nagyobb,Európát szennyezéssel teljesen elpusztító robbanáshoz is,amikor alulról akarták elárasztani a beomlott reaktorteret vízzel!

Üdv mindenkinek!

zombimorzsi":3rk4nljd mondta:
... azt nem verték nagy dobra,mint ahogyan azt sem,hogy nem sok kellett volna 1986 májusában egy második,sokkal nagyobb,Európát szennyezéssel teljesen elpusztító robbanáshoz is,amikor alulról akarták elárasztani a beomlott reaktorteret vízzel!

Ha szabad néhány megjegyzést:

1.) Az elárasztásos lehűtés lehetőségét szinte elsőként vetették el több más fantasztikus - és megvalósíthatatlan ötlettel együtt -, még tán 27-én, és választották a felülről rászort anyagokkal végzett lokalizációt.
2.) Amúgy a reaktor alá úgyse kellett volna víz, lévén a II. sorozatú RBMK-knál két emeletnyi víz van a reaktor alatt a lokalizációs/ellennyomó medencékben (a pontos magyar kifejezést nem ismerem, oroszul бассейн барботер).
3.) A mentesítés irányítói tisztában voltak azzal, hogy a bennmarad fűtőanyag maradványhője össze fogja olvasztani a zóna maradékát és
a) ha ez az olvadék a lokalizációs medence vizébe kerül, akkor a hirtelen gőzképződés a maradék épületet is összedönti,
b) ezért onnan a vizet le kell ereszteni. Ez nagy nehézségek árán május 6-ra sikerült, épp időben mert a reaktortartály talplemeze épp akkor olvadt át.
4.) Azt viszont nem tudták, hogy mennyi idő kell ahhoz, hogy az olvadék annyira felhíguljon, hogy meg tudjon szilárdulni. Szintén nem tudták, hogy ezidő alatt milyen mélyre (adott esetben az épületen kívülre) jut el az olvadék; tehát a re3aktorépület alá is valamilyen lokalizációs létesítményt akartak építeni.
4.) Ezt úgy akarták megoldani, hogy az épület alatt bányászati módszerekkel egy nitrogénnel hűtött betontálcát alakítanak ki, amin elterül és kíhűlhet az épületen kívül került olvadék.
5.) Ehhez az építkezéshez jöttek a doni bányászok, ami sok filmrészleten látható.
6.) végülis ez az egész szükségtelen volt, mert az olvadék legmélyebbre jutott folyama az alsó ellennyomó medencéig jutott, és ott megszilárdult. Ezt az a bizonyos elefántláb.

A rászórt anyag neve zeolit. Leköti az ilyen-olyan anyagokat. Például ha részeg vagy és beveszel egy zeolit kapszulát, a szondán nem lehet kimutatni az alkoholt. :D Akik a szórást végeszték, pár nap múlva meghaltak, pedig nekik is be lehetett volna adni a zeolitot. :x

Eeegen!Az alanti dolgot egyébként az elhíresült "Battle for Chernobyl" c. dokumentumfilmből vettem,ami a teória elvetését illeti,az tényleg-hála Istennek-csak teória maradt. A tényről azonban-miszerint mégiscsak megfordult egy két főokos agyában-maga ,az akkori főtitkár Gorbacsov nyilatkozott, s azt a kijelentést,miszerint a robbanás Egész Európát eliminálta volna,szintén az ő szájából hallottam a filmben.
Nem is tudom,de nekem olyannak tűnik,-persze több léptékkel kissebb méretben-mintha valaki egy felhevült pb palackot jéghideg vízzel akarna lehűteni úgy hírtelen felindulásból.
Ezt a legelemibb tudással felruházott böllér sem tenné meg,akkor állítólag okos,képzett,sokdiplomás emeberek hogyan javasolhatnak ilyesmit?

Vissza
Top Alul