Csernobil

És itt a "lesz" szó a baj... Lassan tényleg elkezdhetnék építeni, az lenne talán a legmegnyugtatóbb... És akkor nem csak a potenciális veszélynek szakadna vége, hanem egy jelkép is eltűnne, mert az erőmű kinézete drasztikusan megváltozna...

A jelkép nem baj. Emlékeztet minket arra, hogy mennyire fontos a biztonság.
Sokkal inkább aggasztó az apotenciális veszély, amit említesz.
A szarkofág alatt lévő hulladék még mindig igen veszélyes.
OFF:
Sajna a játékkal meg kell várnom az új gépemet. :-(

Pripyat mint szép város ? :) Kb 3-4 olyan hely is van Bp-n mint Pripyat. Beton dzsungel... Azonban jó csendes...

Láttam felvételeket amin térdig vagy bokáig ért a víz a szarkofágon belül, és úgy tudom, hogy 3000-4000 ember folyamatosan foglalkozik még ma is a zónával. Több képen láttam még azt is, hogy a szarkofág tetején mászkáltak munkások illetve mostani videó felvételeken teherautók jártak ki-be...Van ott élet, illetve próbálják karban tartani a helyet. GoogleEarth-ön megnézegettem amennyit lehetett, de sajnos a roncstemető nincs rajta :S A többi az elég jól kivehető. A másik, hogy valki azt állította, hogy már építik a szarkofágot és guglin mutatta az erőműtől nem messze lévő helyet ami télleg kinézhet építkezési területnek :)

Kis önreklám :P

http://www.youtube.com/watch?v=gUvbH9H1Iqg

http://www.youtube.com/watch?v=hLr4VHuILuU

De ha megnézel olyan felvételeket, akkor mégiscsak szép kis vároksa ;) . Gorbacsov is mondta, hogy abban az időben Pripyat volt az egyik legszebb város Ukrajnában (Discovery).

Pripyat valóban szép város volt. Rengeteg park volt létesítve a városban. A környezete ráadásul viszonylag érintetlen volt. A belváros valóban afféle szocreál betondzsungel sok panellal, de ott is volt parkosítás
Mint lentebb írtam a zónát folyamatosan őrzik, valamint mint írtad, foltozzák a szarkofág réseit, és ne feledjük el azt a nagy számú kutatócsoportot, amelyek rendszeresen járnak méréseket végezni a Zóna területére. És ami nem elhanyagolható, sokan visszaköltöztek a Zónába. Leginkább az öregebb korosztályok. Vannak városok, ahova az ukrán kormány engedélyezte a visszatelepülést. Csernobil városa pl, ami kb. 16 km.-re van az erőműtől, ma is laknak, sőt, mérések szerint a háttérsugárzás a határérték alatt van.
A roncstemető helyszínén (google earth-ön) sajnos nem elég részletességű a felvétel, így az nem látható, de az atomerőmű igen.
Az erőmű 1986 óta úgy néz ki, mint egy építési terület. :-) (Ott van pl a daru a szarkofág mellett.) Ami eszközt ott használtak, az vagy a roncstemetőben van, vagy pedig ott maradt az üzem területén. Szerintem amit Te építési területnek vélhettél, az az 1986-ban épülő 5-ös és 6-os blokk területe lehetett, (mert akkoriban kezdték el építeni, csak sajnos ezek befejezésére már nem kerülhetett sor) ugyanis az új szarkofágot még nem kezdték el építeni, lévén nincs meg az ahhoz szükséges anyagi háttér. Persze lehet, hogy azóta megkezdtek bizonyos előkészületeket, de ismerve az ország lehetőségeit, nem tartom valószínűnek.
A szarkofágon belül valóban nagy víz van. Ez sajnos a feltörő talajvíz.
És végül egy kérdés:
Mit gondoltok melyik élőlény az, amelyik mindenféle mutáció nélkül teljesen egészségesen él a szarkofágon belül a hihetetlenül nagy sugárzás ellenére?
Várom a válaszokat! ;-)

Helyes! taps1
:-D
Ki hinné ezekről a kis dögökről, hogy a világ nagy túlélői?

Hehe...a büdös csótik mindenhol megélnek. :D

Google earth-el én is meg akartam nézni a Zónát de még nem értem rá.
Érdemes?

Attól függ. Igazán részletes kép csak az erőmű, és Pripyat környékén van. A Zóna többi része nem túl részletes, és hát mi tagadás nincs is semmi érdekes a többi területen. Talán csak a roncstemető, de hát arról meg látsz rendes fényképeket az interneten szép számmal.
Viszont ha bekapcsolod a különböző érdekességeket (pl google earth community) akkor van néhány érdekes hivatkozás. (pl egy helyi radarállomás)

Akkor nem fáradok... de ha gondolod egy screenshotot a googleearthből feldobhatsz ide :)

Hát őőőő....
Jelenleg dolgozom, és itt nincs google earth. :-)
De amint meg tudom oldani, ráállok a kérdésre. :-)

Igazad lehet..... Amúgy elég nagy az erőmű maga. És hozzáteszem, hgoy a szatelit képek illetve a játékban lévő erőmű külső része megeggyezik ! Az apróság hogy nincsenek ott sinek ahol az erőmű áll illetve hogy nem 500 méterre van a Pripyat-i stadionnal szemben.

Valahogy azt a 30km2 -nyi területet össze kellett tömöríteni... túl nagy lett volna gondolom.

Valóban, talán túl nagy lett volna, bár abban talán nem is kételkedem, hogy 30nkm, az viszont kicsit fura, hogy ennyire fel lett szabdalva a dolog...

Hát igen. Az erőmű nem Pripyat-tól északra van 500 méterre, hanem dél, dél-keletre a várostól, ráadásul a stadion és a vidámpark a város erőműtől távolabb eső részén található.

Vissza
Top Alul