Csernobil

Ja ez hülyeség, nemrég néztem egy video youtubon, ahol egy 60 köröli úr mesélt, hogy ő miket csinált az ottani munkálatokban...

Nos:
A biorobotok nagyrésze még él. A lélek már csak hányni jár beléjük, de még élnek. Az ő esetükben nem beszélhetünk "Csernobil szindrómáról" ők valóban az erőmű baleset miatt elszabadult sugárszennyezettség miatt szenvednek különböző daganaos megbetegedésekben.
Az erőmű valóban Lenin erőmű volt, de a katasztrófa után rögtön "elvették" a nevét, és átkeresztelték.
A baleset nagyon leegyszerűsítve egy láncreakció eredményeképpen következett be, de elég szövevényes, és összetett a helyzet. A már említett kísérletet csak akkor lehetett elvégezni, ha egyes biztonsági elemeket kikapcsoltak a rendszerből. Ez oda vezetett, hogy késve vették észre, hogy a reaktorkamrában óriási nyomás halmozódott föl, és a reaktormag instabillá vált. Nem az ukrán szakemberek voltak buták. A végrehajtást nem kellett volna eröltetni.
Nyáron viszonylag kevesen járnak a zónába. Ennek oka, hogy a hó valamelyest lefedi a rádioaktív port, így csökkentve az elszenvedhető dózist.
A Zónát (mert most is így hívják és mit ad Isten 30 km sugarú körben húzódik, melynek középpontja az erőmű) őrző katonák rendszerint 2 hetes turnusokban dolgoznak, azaz két hétig a zónában vannak majd 2 hétig pihennek, hogy kissé kiheverjék az elszenvedett szennyeződést. Mind a zóna határait, mind az erőmű környékét, mind a roncstemetőt ily módon őrzik.
Az Ukrán kormány valóban tervezi turisztikai látványosságként való kiaknázását az erőműnek és környékének, mondván, hogy a befolyt összegből egy új szarkofágot szeretnének felhúzni, mert a jelenlegi a sebtében összetákolás miatt igen instabil (tele van repedésekkel, és állítólag süllyed is) Ugyanakkor szeretném leszögezni, hogy azért nem semmi, hogy közel fél év alatt felhúzták azt a szarkofágot igen-igen mostoha körülmények között.
Bocsánat a szóáradatért. Szeretném a gondolatokat zárni egy volt "biorobot" szavaival:
"Nem sajnáltuk magunkat. A baj máár megvolt, valakinek meg kellett oldania. Ha nem mi csináljuk meg, akkor más csinálta volna meg"

Az új szarkofágról csak annyit, hogy valóban lesz, de a költségek javát tudomásom szerint az EU fedezné...

phoenikshun":12gvgc5x mondta:
Szeretném a gondolatokat zárni egy volt "biorobot" szavaival:
"Nem sajnáltuk magunkat. A baj máár megvolt, valakinek meg kellett oldania. Ha nem mi csináljuk meg, akkor más csinálta volna meg"

Nem tudom hogy honnan vagy hol hallottam, de ez nekem nagyon ismerős. Talán valamelyik dokumentumfilmben...

És ott apont Tibi. Én is ott hallottam. ;-)
Hispan: Az új szarkofág költségeinek mintegy a felét fogja (a tervek szerint) az EU finanszírozni. Ukrajnának már csak a másik felét kell összekaparni.
Egyébként igen figyelemre méltó a terv. Egy teljesen új fedelet akarnak a jelenlegi fölé emelni, ami alatt egy automatizált ívdaru szétszedné a régi felépítményt, és kikanalazná a még most is ott sugárzó grafitot.
Amúgy a hétvégén utánajártam a gyűjteményemben. 2005-ös adatok alapján 350 000 likvidátorból, akik részt vettek a mentési munkálatokban nagyjából 12 000 fő halt meg.

Discovery-n volt :)

Az lehet hogy 12 000 halt "csak" meg, de az adatok nem biztos, hogy mérvadóak. A SZU. elfeledkezett róluk, mert szégyelte a dolgot és nem hiszem, hogy mivel még ma is csak azt mondják hogy 65-en haltak meg a katasztrófa miatt,bevallanák azt a 12 000 vagy többet, mert biztos, hogy több!

Az viszont vérlázító, hogy az oroszok most tesztelik illetve állították hardrendbe a legújabb balisztikus nukleális rakéta rendszerüket miközben egy ki*aszott garast se képesek adni Csernobil rendbehozatalára....

Ez a 12 000 ember ENSZ felmérés, nem orosz. ;-)
Amúgy kicsit anarchista lesz, amit mondok, de Ukrajna vágyott a nagy büdös függetlenségre, végső soron nincs joga pénzt kovetelni az orosz kormánytól.
Ugyanakkor etikus lenne, ha az orosz kormány is törődne a dologgal, hiszen ők építették az erőművet. Ráadásul a csernobili atomreaktor RBMK reaktor, ami lényegében fegyvertiszta plutónium előállítására lett kitalálva. Csak az oroszok úgy gondolták, hogy kellő katonai felügyelet mellett ezek a civil szférában is alkalmazhatóak.

phoenikshun":ylpdk2yi mondta:
És ott apont Tibi. Én is ott hallottam. ;-)
Hispan: Az új szarkofág költségeinek mintegy a felét fogja (a tervek szerint) az EU finanszírozni. Ukrajnának már csak a másik felét kell összekaparni.
Egyébként igen figyelemre méltó a terv. Egy teljesen új fedelet akarnak a jelenlegi fölé emelni, ami alatt egy automatizált ívdaru szétszedné a régi felépítményt, és kikanalazná a még most is ott sugárzó grafitot.
[...]

Igen, erről az új szarkofágról már írtam korábban:

Nah, csak megtaláltam a dolgot:

http://www.origo.hu/tudomany/technika/20030611csernobil.html

+kép
aaa_forum_kep002.jpg

Köszönöm bűneim bocsánatát! :-)
Már tűkön ülök, hogy végre be tudjam szerezni a játékot. Ahogy nézema képeket, igen csinosra sikeredett az erőmű és környéke. :-)

Minden nagyon csinos lett, biztosíthatlak :D Abszolút alaptalanok voltak azok a félelmek (szerintem), amik azt mondták, hogy elavul a grafikia motor...

Még ahhoz a ívhez hozzászolnék,hogy az lesz a világ legnagyobb mozgatható épülete vagy mi...A végén még turisztikai látványosság lesz :D

Pár tény:

Az ukrán egészségügyi minisztérium legutóbbi közleménye szerint a 350 ezer úgynevezett likvidátor közül 12 519-en már nem élnek. (Azt nem közölték, hogy a statisztika szerint – Csernobil elôtt – 350 ezer ember közül tizenkét év alatt hányan hunytak el természetes halállal.) Eddig 937 kiskorú kapott pajzsmirigyrákot. Szerencsére 99%-ukat az orvosok meg tudják gyógyítani.
A felrobbant csernobili blokk köré vasbeton-szarkofágot építettek. Nem arról van szó, hogy az egészet leöntötték betonnal. Az építményben mérôhelyek vannak. Az adatok nem megnyugtatóak.
A baleset során a sugárzó anyag mintegy 2,5–3 százaléka került a környezetbe. A korábbi légköri atombomba-robbantások során kb. húszszor ennyi!

És az erőműről:

Az erômû néhány jellemzô adata – volt:
A reaktor aktívzóna-magasága 7 m.
Átmérôje 11,8 m.
2488 db 0,25x0,25 m metszetû grafitrúd tömege 1700 t.
1693 db 88x4 mm üzemanyag-csatorna niobiummal ötvözött cirkonium nyomástartó csô.
Összesen 180 tonna urán csatornánként 36 elembôl.
179 szabályozórúd. Vízforgalom: 37 500 t/h.
Egy turbina gôznyelése: 5400t/h.
Egy keringtetô szivattyú 7000 m3/h. (6 db.)
Turbina tömege: 1200 t, teljesítménye 500 MW, telített gôzmunkaközeggel 3000 ford/perc. Blokkonként két turbina.
(A tervek már készen voltak a világ legnagyobb 2000 MW elektromos teljesítményû RBMK blokkjának felépítéséhez.)

Nem is kell. Az már bőven jó, ha tudja az ember, hogy mit hol kell keresni és ért a guglihoz, sajnos az olcsó internet árak meg a sulinet és hasonló kezdeményezések csak rontják ezt az arányt, de ez masszív off, szal abbahagytam :)

Én is ugyanonnan szereztem az információim, mint CityLife. :-)
Csak én kb 1,5 évig foglalkoztam ezzel a témával. Van egy kisebb gyűjteményem belőlük.
Meg egy rahedli kép, videó, és hasonlók.
Pripyat egyébként igen csinos kis városka volt az előtt az ominózus áprilisi hajnal előtt.

Othello":1wwj216l mondta:
Még ahhoz a ívhez hozzászolnék,hogy az lesz a világ legnagyobb mozgatható épülete vagy mi...A végén még turisztikai látványosság lesz :D

Pontosabban a világ legnagyobb ívdaruja lesz a szarkofág alatt. ;-)

Vissza
Top Alul