Csernobil

A volt osztálytársammal beszélgettünk erről és mesélte neki a nagyanyja, hogy május 1-én 1986ban pont a hősök terén ünnepeltek az emberek, amikor jött az a bizonyos "esőfelhő". A kommunista szónok bácsi fittyet hányt az esőre, nem vett elő esernyőt... meghalt tüdőrákban. A legborzasztóbb az egészben az európára mért hatása.

Hát ja :roll: ... nekem az egyik osztálytársam félig ukrán (anyja ukrán apja magyar... vagy nem tudom, lehet hogy fordítva :) ) Azt mondta, hogy állítólag a jövőben akarnak a Zónába valami turisztikai centrumot vagy hotelt telepíteni (még csak ötlet). Más rokonai ott élnek meg sokszor jár Ukránba, és hát elég jól informált az ottani dolgokról...

Én is azé lettem nyomorék, mert anyámnak hivatalos ügyet kellett intéznie a katasztrófa után 1 hónapal ukrajnában. :)
Egyébként ennél nagyobb hülyeséget...ki az az épelméjű aki bemenne oda? Még mindíg sugárzik nemde?

Na ugye... akkor elv. nem szabad lenne odamenni, mert elmutálódunk ottan:D
Akkor meg mindek oda TURISZTIKAI KÖZPONT??? !!! x.x :D
Ennyire ne legyenek má pénzéhesek az emberek...ne bolygassák a zónát, hadd nyugodjon.

Éppen a pénzért... sok mindenki lenne azért aki elmenne oda. Sok pénzes ember van a világon :) . És ha 100% biztonságot garantálnak (ami ebben az esetben legfeljebb csak 99 lehet) akkor meg méginkább... Szóval pénz van benne...

Én úgy tudom, hogy az első szálloda már kész is van, amúgy az egyik másodunokatesómmal akkor volt épp terhes az anyja és kint is volt május elsején az ünnepen és szegény csajszi egy tüdővel született, de ennek ellenére tök normális ember lett belőle hálistennek, amúgy húgom is '86-os gyártású, neki meg semmi baja nincs, muter mesélte, hogy május elsején kb. 30 percet töltöttünk az utcán, mikor levitt engem játszani a közeli játszótérre, ott kihintáztam meg mászókáztam magam aztán mentünk haza ebédelni ,szal nem volt para, de tényleg sok majálisozó ember megszívta... :(

CityLife":4srm2qt5 mondta:
A volt osztálytársammal beszélgettünk erről és mesélte neki a nagyanyja, hogy május 1-én 1986ban pont a hősök terén ünnepeltek az emberek, amikor jött az a bizonyos "esőfelhő". A kommunista szónok bácsi fittyet hányt az esőre, nem vett elő esernyőt... meghalt tüdőrákban. A legborzasztóbb az egészben az európára mért hatása.

LOL. Ennyit a hatásról:

3. évezred 2005 Február - Dr. Jéki László

aaa_forum_2007_03_22_jeki.jpg

"Tehát a baleset utáni első évben megkapott csernobili eredetű pluszdózis és a baleset utáni 70 évben kapható dózis együtessen mindössze egyetlen évi természetes eredetű sugárterhelés 20%-át teszi ki. Másképpen fogalmazva: a csernobili baleset Magyarországon 2-3 havi természetes eredetű sugárzásnak megfelelő töbletterhelést okozott. A csernobili sugárterhelés a hazai lakosság körében nem járult hozzá a daganatos halálozások 1970 óta nyilvántartott folyamatos növekedéséhez."

Oszlassunk már el mindenféle tévképzetet...

Biztos nagyon okos ez a bácsi aki írta a cikket, de akkor is... beszélhetünk számokról beszélhetünk éves átlagokról sőt feháborodásról is, hogy az emberek Csernobilra fogják a bajaikat, de azért nehogymár még örüljünk is neki, hogy "csak ennyi jött". Ha nem lettek volna buták az ukrán "szakemberek" akkor még ez se lett volna. Abszurdum, hogy a tőlünk kb. 400kmre történt sugárzás ide nem ért el olyan dózisban, 400km nem olyan sok és még a szél is vitte. Azt pedig nem hiszem el, hogy nincs hatása az emberekre és nincs köze a sok pajzsmirigyeshez, rákoshoz és daganatos beteghez. Ezzel tömjék más fejét...

OFF: Ha már ennyire filozofálunk "ha nem lett volna" akkor S.T.A.L.K.E.R. se lenne, meg ez a remek fórum se lenne aminek azért nem örülnénk...

Nem feltétlenül, hiszen a mozifilm 1979-es, ott is Zóna van, csak egész máshogy lett magyarázva a létrejötte :) Amúgy ajánlom megtekintésre.

CityLife":4krd37dp mondta:
Biztos nagyon okos ez a bácsi aki írta a cikket, de akkor is... beszélhetünk számokról beszélhetünk éves átlagokról sőt feháborodásról is, hogy az emberek Csernobilra fogják a bajaikat, de azért nehogymár még örüljünk is neki, hogy "csak ennyi jött". Ha nem lettek volna buták az ukrán "szakemberek" akkor még ez se lett volna. Abszurdum, hogy a tőlünk kb. 400kmre történt sugárzás ide nem ért el olyan dózisban, 400km nem olyan sok és még a szél is vitte. Azt pedig nem hiszem el, hogy nincs hatása az emberekre és nincs köze a sok pajzsmirigyeshez, rákoshoz és daganatos beteghez. Ezzel tömjék más fejét...

1) A bácsi valóban igencsak okos.
http://www.kfki.hu/campus/hir/jeki_takacs_erdemrend.html
http://www.mindentudas.hu/jeki/index.html
stb...

2) Mi másról beszélnénk, ha nem számokról, meg átlagokról? Olyan nincs, hogy a kommunista szónok körül nagy volt a sugárzás, de máshol meg kicsi, így átlagban jó... lol

3) Senki sem örül, de túlozni nem kell. Ennyi jött és ennek hatásai messze elmaradnak az itt előzőleg vázoltaktól.

4) Az ukrán szakemberek nem buták. A vezetőik utasították őket annak a tesztnek az elvégzésére, ami miatt a baleset bekövetkezett. A vezetők pedig nem szakemberek.

5) 400km + a Kárpátok + a széljárás + a radioaktív por tulajdontásai. Erről csak ennyit.

6) Nincs köze a magyarországi daganatos megbetegedések amúgy is növekvő számához. Idéznék ide vágó orvosi anyagot, de ilyenem külön nincs, ellenben a rövid kis cikkben ez is szerepel.

Lehet vitatkozni, csak felesleges. Megérzéssel meg "én úgy dondolom"-mal nem lehet mérni a sugárzást.

Én sem akarok vitatkozni. Tényleg... ha nem lett volna nem lenne játék sem meg fórum se....

Nem mellesleg elég érdekes képzettársítás az eredeti (könyvben szereplő) Zóna és a Csernobili baleset. Igazából ha meg kéne határozni, a játék melyikből mennyire táplálkozik, akkor azt kell mondjam, hogy csernobilt alig 20%-ra teszem, hisz a Zóna alapötlete mégiscsak a könyvből és a filmből való...

Micsoda topikok vannak...

Csernobilről ami megmaradt: (apró voltam na)
Anyám sírva dobálja a kukába a szép nagy fej káposztákat.... sír1

Komolyan: Nagy mázli volt nekünk anno a kárpátok. A svédek kb 1 nappal hamarabb kapták meg a dózist.

Az exatomreaktort egyébként vastagon betonba öntötték. De tényleg pár ezer évig még nem ajánlatos bemenni. ááá
Úgy tudom már egy tudos/katona sem él akik ott jártak a baleset után. Pedig voltak ott 18 éves sorkatonák is...

De szerintem kár ezen vitázni, hogy mégis lett "miatta" STALKER. Ki kívánt világháborút? Aztán lett CoD meg TtCW, meg BF42 meg.....

A gyerekeink már csak könyvben fognak olvasni róla.

flame:
Lehetne most a zóna Los Alamosban is akár. :?:

Na akkor én is beszálok. Amikor történt a katasztrófa Én még nem éltem. :D 8) :P

De amit hallottam róla a Discoverin meg mindenhol egyből felkeltette az érdeklődésemet. :D Erről a Zóna kirándulásról meg annyit hogy mesélt itt Dr.pYura :D hogy ha elmész Csernobilba még nem tudsz összeszedni annyi sugárzást hogy meghalj vagy hogy mutáns gyereked szülessen.CityLife hsz.éhez meg annyit hogy ha még elmész nem lesz három kezed. :D :wink: Én már terveztem egy Zóna kirándulást majd valamelyik nyáron de elmennék télen is a Zónába meg Pripjatba. :D

Vladi":1e0s0zn6 mondta:
Úgy tudom már egy tudos/katona sem él akik ott jártak a baleset után.
Na ezt viszont biztosan tudom, hogy nagy hülyeség! A biorobotok nagyrésze is él még! Ők voltak ugye azok, akik fél percenként váltották egymást a tetőn és a sittet lapátolták le!

Vissza
Top Alul