Csernobil

Szerintem igenis ugy kell hagyni mindent ahogy volt.A ledozerolás nem jo mivel ugyis azt mondanák sokba kerül és minek?Ugyse lakhat már ott senki a sugárzás miatt.Most is hogy nézegettem a Pripjat-os és Csernobilos képeket hogyis mondjam engem pl idegesitett mikor a képeken látom hogy hozzányulnak valamihez vagy hogy az iskolában a táblára rajzolnak hogy pl itt voltam -kor.Mint egy kibaszott vendégkönyvbe.Azok a dolgok a hajdan ott lako emberek életéből valo emlékek.Ugy kell hagyni mindent ahogy van.Ha elhoznak vagy elmozditanak onnan valamit szerintem az a hajdan ott lako emberek halálának Tiszteletét sértő cselekmény.Ha én is kijutnék persze elhoznák valamit de pl egy marék földet vagy egy követ nem valami tárgyat ami anno valakié volt.Én legalábbis ugy érezném hogy mig elhoztam mert nekem jopofa emlék hogy kijutottam az addig annak a személynek akinek a volt játékát,vagy akármilyen tárgyát elhoztam tiszteletlenségnek érezném (legalábbis ÉN).Igenis meg kell hagyni mindent igy ahogy van és bár nem szép látvány de igenis emlékeztetnie kell minket erre a szörnyű eseményre.Gondolj csak bele ha lebontanák pár év mulva vagy 100 éven belül lenne egy nagyszerű fizikus vagy egy nagy hatalmu politikus aki miatt ujra bekövetkezne ez csak azért mert nem emlékeztetné rá semmi akkor ennyi erővel lehetne egy ujabb Csernobil és az senkinek sem hiányzik.

Kimmuriel":2kr1g5nm mondta:
lol2 Úgy néz ki, mintha egy szétkapott MI-24-es lenne!

az szerintem tuti hogy nem MI 24-es az ugyanis felismerhető a dupla púpos kabinabalkárol de ez egyben van.Nem vagyok szakértő de szerintem ez egy olyan helikopter amely a roncstemetőben is áll az a nagy fehér vagy melyik.

RUSSIANBOY":2f9xbkpl mondta:
Ha elhoznak vagy elmozditanak onnan valamit szerintem az a hajdan ott lako emberek halálának Tiszteletét sértő cselekmény.

Bár azzal egyetértek, hogy Pripjatyot és környékét illene békénhagyni, nem elhordani, meg összefirkálni, de alapvetően tévedésben vagy. A hajdan ott élt emberek túlnyomó része köszöni szépen, de jól elvan, ma is él. Akik meghaltak, azok a kármentésben résztvevők voltak, tipikusan nem ottani lakosok, kivéve a tűzoltók és az erőmű dolgozói...

Nagy tragédia volt, komoly következményekkel, de nem Hirosíma...

Igen lehet hogy ma is élnek csak éppen kurva nagy pajzsmirigy rákkal amit azért köszönhetnek mivel 2 km-re van tőlük az erőmű és a fejesek istennek képzelték magukat.Nem közvetlenül azokra gondoltam akik meghaltak hanem akik ott is laktak és mondjuk még ma is élnek.Gondolj csak bele neked se lenne jo érzés hogy egyszer ott laktál hirtelen el kellett hagynod mindent amit szerettél és most már semmi sincs a volt lakásodban mert akkor a csőcselék kifosztotta a házakat és mai napig járnak oda emberek.Ez pont olyan mintha kiemelnénk a Titanic roncsát majd pedig muzeumba szállitanák mutogatni holott nem helyes mivel az is több száz ember sirhelye és azt ugy kell hagyni ahogy....oké megtaláltuk felhoztunk pár tárgyat de ott és ugy kell hagyni......pl ugyebár a Csernobil muzeumban is van pár tárgy de azok még talán akkor 86 kerültek oda vagy kicsit utána és nem saját célra mint emlék hanem tiszteletet állitva az ott dolgozoknak,lakóknak,"likvidátorok"nak.Oda is ki kéne már egyszer ugrani.Nem tudja valaki mikor tervezik épiteni az uj szarkofágot ami közös beruházás lesz?Ugyanis még előtte ki kéne mennem látni az erőművet mert utána az uj szarkofággal már nem lesz az igazi:(:(:(:(:(

Nézd. nehéz ezt innen megitélni, de az ott élők nem a volt lakásukat sajnálják igazán. Kicsit más volt a szemlélet a szovjet időkben a vagyonról, lakásról, miegyébről. Sosem volt az övék igazán, nem is tekintették annak. Nem vicc...

A likvidátorok jórésze ma is él és nincs különösebb baja. palyzsmirigy rákja se. Nemrégiben volt egy műsor, talán BBC-n. Körbejárták a Zónát, pár napot eltöltöttek azon a településen, ahol a volt pripjatyiak túlnyomó része él. Sokan ma is "likvidátorkodnak" közülük. nem csinálnak különösebb tragédiát a dologból, élnek ahogy lehet. A zónában is élnek meberek, van aki már 15 éve és megvan, el sem költözne onnan. A stáb persze mindenhova Gm számlálóval ment, meg kiadták nekik utasításba, hogy csak a saját kajájukat ehetik, azt is biztonságos helyen. A helyiek meg a legnagyobb nyugalommal szalonnáznak az árokparton, a kisbusz mellett. Eszik az ott termett gombát, káposztát, egyebet. A gombát bemérték: 8x-osa a sugárzás a határértékenk, de senkit sem érdekel, finom az íze. A piacon található GM számlálót több mint 10 éve csak a turisták nézegetik, a helyiek nem foglalkoznak vele és kifejezetten rühellik, ha valaki odamegy és sajnálkozik rajtuk...

Mégegyszer: természetesen a várost meg kell tartani emléknek, a rekatorblokkot meg jól betakarni, hogy ne sugározzon kifelé, de az ott nem a halál földje. Az volt, pár hónapig, ma már nem az. Az erőműben is dolgoztak a szarkofág közvetlen közelében, a baleset után még vagy 14 évig. 2000-ben zárták be végleg, ha jól tudom. Az ember szívós jószág, a leg váratlanabb helyeken is képes magát jól érezni, ha úgy hozza a sors.

gondolom akkor biztos nézted az Alexandra könyvkiadot meg a Libri-t.Én se tudom már hol vettem.Ajánlatos megnézni még a Blaha Lujza térnél(ha BP-i)vagy a 28-37es megállojában lévő könyvesboltban.Kicsi a bolt de rengeteg könyv van hátha ott rálelsz.

köszönöm szépen a címet, már megrendeltem, bár azt nem sikerült megtudnom mikorra hozzák ki de remélem 1 hétnél tovább nem fog tartani.

A napokban olvastam egy csernobilról szóló dokumentumregényt:
Szergej Mirnij: Az élőerő - Csernobili mesék
Bevallom, nagyon kellemesen csalódtam benne, azt hittem végig tök sötét katasztrófa hangulata lesz és nagyon ki lesz benne domborítva az események tragikus mivolta... Nos, a regényt egy ukrán vegyész írta, akit nyáron behívtak a Zónába, hogy segítsen az ott zajló munkálatokban, elsősorban a sugárszennyezettség mértékének felderítésében.
Emlékszem, hogy pont órára kellett mennem, mikor elkezdtem olvasni a könyvet, és épp a metrón ültem... Hát, elég furcsa látványt nyújthattam, ahogy a világtörténelem egyik legnagyobb ipari katasztrófájáról szóló könyvet olvasva gurulok a nevetéstől. Annyira viccesen van leírva egy csomó esemény, hogy az embernek néha komolyan vissza kell fognia magát, nehogy túl hangosan felröhögjön! Persze nehéz ezt így leírni, hogy mitől volt vicces, de azt hiszem az író is kellő lazasággal írta meg ezt a beszámolóját a Csernobilban tapasztaltakról. Szerintem nagyon érdemes elolvasni, az eddigi legjobb Csernobilról szóló könyv, és elég hitelesnek is tekinthető, hisz az író első kézből ismerhette meg az ottani állapotokat. Egyébként meg kell, hogy jegyezzem, tapasztalatai és következtetései nagy mértékben korrelálnak a lentebb is emlegetett Csernobil - Tények, okok, hiedelmek című könyvvel... Pedig azt hittem, hogy pont az író személyes érintettsége miatt erős túlzásokkal lesz tele a könyv, de ez egyáltalán nem így volt, sőt maga a szerző is felhívja a figyelmet arra, hogy milyen sok téves információ van a köztudatban... Na, de egy szó mint száz, olvassátok el, nagyon megéri! 2006-os kiadás, a Palatinus Kiadó gondozásában jelent meg (sajnos a könyvből a kiadó kispórolta a képeket, pedig egy helyen még van is utalás az illusztrációkra és fényképekre, amelyek az eredeti kötetben szerepelhettek), 2700 Ft körül mozog az ára, én speciel bookline-on rendeltem meg, tehát ott biztos van, és 20% kedvezményt is kaphattok rá netes rendelés esetén (ez itt nem a reklám helye, csak tipp, hogy hol tudjátok beszerezni biztosan). Jó olvasgatást kívánok hozzá! :roll: Ja, és még egy dolog! Nem kicsit van ott a stalker feeling... :wink:

3 nap alatt kiolvastam a Szatmáry- Aszódi könyvet, szerintem nagyon jó könyv. Főleg az esett jól, hogy nem mese,mese volt, hanem mérési és számítási adatokkal támasztottak alá mindent. Nem a levegőbe beszéltek.

Előtte már utánanéztem a reaktorfizikának, érdemes, mert így a könyv is érthetőbb lesz, tehát egybevéve nagyon korrekt kiadvány, ajánlom midnenkinek! :wink: v (booklineról, ez se reklám) :lol:

ez így van! Egyenlőre csak letöltések részen van, mert rengeteg anyag van amit még ki kell rakni az oldalra, de meg lesz hamarosan! Nézegessétek! :D

Blackacehun-nak meg nagy tapsot az anyagért!

sok vagy nem hál istennek nincs belőle semmi én legalábbis nem hallottam ilyen filmről hogy lenne és a cikk dátuma is 2004 mivel a szövegben is irják hogy leszerződött az 5ödik részre ami 2006-ban jön.Na most ugye 2008 van:):)Szerintem valaki megfilmesithetné valoban a játék történéseit de az is igaz hogy ukránnak vagy orosznak kéne csinálnia nem elbaszott Hollywoodi emböröknek:):)

Valaki nem tud valami jó anyagot a balesettel kapcsolatban, ami inkább a környezeti hatásaira tér ki? Földrajzhoz lenne (na igen, hogy kerül ez pont a földrajzhoz <:D> . Amikor mondta a tanár a gyűjtőmunkát, pont ezt említette példának :) ).

Vissza
Top Alul