Arkagyij es Borisz Sztrugackij könyvek

KönigsTiger

New Member
Csatlakozás
2008.10.05.
Üzenetek
4,024
Reakció pontszám
0
Hely
Skandinávia
nos ebbe a topikba lehet irni Sztrugackij testverek altal irt konyvekrol.
aki nem ismerne oket azoknak 1 kis leiras roluk amik kozul talan az 1ik legfontosabb azaz h irtak 1 konyvet stalker-piknik az arokparton cimmel amibe hasonlosag talalhato a jatekban latottakhoz.
itt 1 kis ismerteto roluk: http://hu.wikipedia.org/wiki/Arkagyij_% ... ztrugackij

en ezeket a konyveket olvastam toluk:
Stalker-Piknik az arokparton
Fogado a halott alpinistahoz
A biborszinu felhok bolygoja
A karhozott varos
A kolyok
Santa sors
Ujonc a vilagurben
Valaszd az eletet
Nehez istennek lenni, a hetfo szombaton kezdodik
Egymilliard evvel a vilagvege elott

bocs hispan de ebbol csak az 1ik konyv kotodik a stalkerhez. de ha szerinted jobban illik ide akkor felolem maradhat itt.

Mikor Sztrugackij könyveket olvasok mindíg megfigyeltem bennük azt, hogy az akkori rendszert bírálják, és a legtöbb regényükben, mint a STALKERben is, azt fejezik ki, hogy az emebr szembe kerül önmagával és nem meri megtenni azt amiért eddig küzdött és ezután egyáltalán nem tudja, hogy mit is akar. Szembe kerül önmagával és nem tudja megérteni ki isönmaga valójában. (ez de költői lett 8) )

Nem olvastam még el a Piknik az Árokparton-t mert gépen van és rendes könyvben szeretném olvasni de már nem nagyon találok pedig annyi helyet végigjártam már... Van még egyáltalán???

antikváriumban ,vagy könyvtárban találni belőle pár darabot , de a zónához semmi köze , mivel nem a csernobili zónában játszódik .

antikvariumba vettem meg nyaron egyik konyvuket meg. ha budapesten lasz akkor a budai oldalon a margitkoruton(vagy h a manoba hivjak, ahol a 4-6os jar) menj vegig mert van vagy 15 antikvarium.

Én ezeket olvastam tőlük az árokparton kívül:

A század ragadozó tárgyai
Bogár a hangyabolyban
Erdei kanyarulatnál, horhos mélyiben, avagy csigák a lejtőn (hehe)

csak ajánlani tudom őket. Stalkeres feeling a 'csigák a lejtőn'ben van egy ici-pici néha, de különben elég eltérő a témájuk.

Kedvencem a "A XX. század ragadozó tárgyai", de nagyon jó a Hétfõ szombaton kezdõdik is és a
Nehéz istennek lenni, amibõl pár éve filmet is csináltak, csak ide haza nem lehet hozzájutni, mert ugye ha
megveszel egy akármilyen más alkotást, akkor eggyel kevesebb amcsi vacakkal kevesebbre lesz pénzed.

Zsilin, a XX. század ragadozó tárgyainak előszavában az írók gyönyörűen leszögezik hogy harcolni kell a kommunista eszmékért, hogy mi miért fontos stbstb, más könyveikről meg ha olvasok (konkréten a Piknik az árokparton és a Bogár a hangyabolyban) azt írják, hogy ezek antikommunista művek és a kommunista államszervezetnek írt kritikaszerűségek.
PL.: http://bookcrasher.blogspot.com/2009/09 ... ziget.html

Most hogy van ez?

Scarecrow":1sskslue mondta:
na a helyi könyvárusnál nem kapható a stalker, akkor merrefelé lehetne manapság esetleg rendelni?

antikváriumban érdemes széttnézni.... habár nekem is ígérték , hogy szereznek , de nem jött.

Sztugackij! Írtam másfél oldal választ, erre a amikor küldeni akartam a gép kiléptetett, szóval írok
errõl az antkomm. dologról, csak nem most rögtön.

Sztrugackij":kw8son5q mondta:
Zsilin, a XX. század ragadozó tárgyainak előszavában az írók gyönyörűen leszögezik hogy harcolni kell a kommunista eszmékért, hogy mi miért fontos stbstb, más könyveikről meg ha olvasok (konkréten a Piknik az árokparton és a Bogár a hangyabolyban) azt írják, hogy ezek antikommunista művek és a kommunista államszervezetnek írt kritikaszerűségek.
PL.: http://bookcrasher.blogspot.com/2009/09 ... ziget.html

Most hogy van ez?

Tudod:
Riedl Frigyes írta Arany balladáinak elemzésében az ominózus mondatot („a költő arra gondol”), amelyre Arany válasza a lapszélen: „Gondolta a fene!” :D

Kedves Sztrugackij és többiek!

Jó nagy késéssel küldöm a beigért elemzést, sajnos a titkárságom szabadságon volt és nem tudtam gépeltetni.
A Sztrugackij testvérek (továbbiakban Szt) irodalmi munkássága az 1953-as év után a Sztálini olvadás korában indult. Ebben az idõben a Szovjet irodalom irányítás lehetõvé tette, hogy sci-fi-k is megjelenhessenek nagy példányszámban, melyeknek tere a több száz ezer példányban kiadott folyóiratok voltak, gyakorlatilag az Szt munkái is így jelentek meg, csak késõbb könyv alakban.
Belátható, hogy egy folyóiratos megjelenésnél még könyebb beavatkozni a cenzúrának, akár a második és harmadik rész között is módosítható a politikailag kifogásolható tartalom, melynek írásával ha nem szakít a szerzõ, könyv megjelenésrõl már nem is álmodhat.
Jól ismert az egész kommunista irányítás alatt álló országok irodalmi életében az ún. vörös farok gyakorlata. A vörös farok lehet elõ vagy utószó, lényege, hogy a szerzõ hitet tesz a kommunizmus, a szocializmus, a társadalmi haladás eszméi mellett, így magában a regényben megjeleníthet kritikai elemeket, hiszen a politikai irodalom irányítás számára már kifejezte egyetértését.
A 20. század ragadozó tárgyainak elõszava több, mint egyszerû vörös farok.
Az Szt. elõrelátását dicséri a jóléti társadalomban uralkodó állapotok leírása, melyre 69-ben nekik saját tapasztalatuk nem volt. De ha megnézzzük saját országunk jelenlegi állapotát, kereskedelmi tv, reklámok, kábítószer, stb. elidegenedés, szülõ-gyermek viszony, azt kell mondanunk, hogy a leírás pontossága megdöbbentõ.
Az, hogy ezeket az állapotokat Marx és Lenin munkái alapján vezetik le a cenzornak szóló engedmény, mely nem minõsíthetõ kommunista propagandának.
Természetesen a Szt-k is fejlõdésen mentek keresztül több évtizedes pályafutásuk során. Elsõ munkáik nem többek, mint technikai sci-fi-k, melyek gyakorlatilag semmiben nem különböznek egy történelmi vagy western regénytõl. A western példánál magadva a fiatal magányos jóképû cowboy megmenti a városkát és a szép szõke telepes lányt a gonosz indiánok karmaiból.
A technikai sci-fi-ben a cowboy ûrhajós, hû paripája helyett sugárhajtású rakétájára pattan, hatlövetû helyett lézerpisztollyal lövöldözik, az indiánokat gülüszemû földönkívüliek helyettesítik, a szõke bombázó természetesen marad. Errõl bõvebben a 7. metagalaktikában olvashattok.
Az Szt testvérek elsõ két fordulatot hozó regénye a Hétfõ szombaton kezdõdik és a Nehéz istennek lenni. Ezekben a munkákban már megjelenik a szovjet rendszer nagyon burkolt bár jogos bírálata, ekkor még nem a rendszer egészére vonatkozóan, hanem a rendszer hibáira kihegyezve, pl: bürokratizmus kritika melyet a szovjet birodalom irányítás jó néven is vett (az Újonc a világûrben a Jupitert irányító magyar párttitkár tehetetlensége is ilyen elem).
Ezek után a regények után az írók érdeklõdése már nem érint politikai területet mûveikben, a kiadott mûvekkel párhuzamosan keletkeznek azok a regények, illetve regénytöredékek, melyek csak az orosz rendszerváltás után jelennek meg, lásd Halottváros, melyben az emberekre vadászó Sztálin szobrok borzalmas képe természetesen nem láthatott napvilágot 92 elõtt, mint ahogy az egész regény fõ mondanivalója a rendszer reformálhatatlansága sem. Fontos feltennünk a kérdést, hogy van-e szándékos politikai mondanivaló az Szt mûveiben. A válasz nem, jól megfigyelhetõ, hogy a politikát mindig saját mondanivalójuk alrendszereként kezelik és csak annyiban érintik, melyben regényük szellemisége összeér vele. Hiszen az Szt testvérek pont attól váltak a sci-fi legjobb íróivá és egyetemes értékû világirodalmi alkotókká, hogy az örök általános emberi gondolatokat, problémákat jelenítették meg mûveikben, melyre mindig humanista megoldást képzeltek el, használva a groteszk általuk olyannyira kedvelt eszközét.
Folyt. köv.

Vissza
Top Alul