A világűr

• Témaindító Témaindító Anonymous
  • Kezdő dátum Kezdő dátum

Rájövünk-e valaha a világűr titkaira?

• igen

Szavazat: 0 0.0%
  • nem

Szavazat: 0 0.0%

• Összes szavazó
    0
A

Anonymous

Röviden itt lehetne a végtelen űrről tényeket,kérdéseket feltenni és alaposan elmerengni a dolgokon :D

nyugodtan ha esetleg vki ismer olyan oldlalkat ahol az űrről vannak érdekességek stb akkor ide is belinkelheti.

A világűrrel és a NASA-val kapcsolatos hírek:
http://www.origo.hu/tudomany/vilagur/index.html

hat nagyon nagy erdeklodes hinyaban, visszaterve az MI topikban elindult temara, fekete lyuk csak az orias csillagok nova-robbanasa utan keletkezhet, a vorosorias fazis utan.

Én el képzelni sem tudom hogy hogy keletkezett erre szerintem soha nem jönnek rá hisz most off: salyát történelmünk is az emberekrőj pár helyen megbukik on: akkor hogy tudnánk a keletkezéséröl. Nálam megáll a tudomány ha arra gondolok hogy eleje vége . Szerintem a mi életünkbe nem fogunk világokat hoditani mert olyanok lehetünk mint a földön a bolhák.

De azért a világűr elég érdekes dolog én meg az nem tom elképzelni hogy a nagy bummkor még csak kb 1 atom méretű volt az egész

Azt tudom csak én úgy írtam azt a nem tudom leképzelni-t hogy szinte lehetelen felfogni ezt és szerintem senki sem képes valósan elképzelni azt hogy akkor 1 atom méretű volt az egész.

De amúgy az a jó még a világűrbe hogy a multat látod :D

pl nézel egy csillagot ami kb 200000évvel ezelőti képet látsz róla :D

miylen már hogy a fénynek is ennyi idő kell míg elér ide azért iylenkor döbben rá az emebr mennyire is jelentéktelen az űrben :D

rascal":1d7u6d79 mondta:
Én el képzelni sem tudom hogy hogy keletkezett erre szerintem soha nem jönnek rá hisz most off: salyát történelmünk is az emberekrőj pár helyen megbukik on: akkor hogy tudnánk a keletkezéséröl. Nálam megáll a tudomány ha arra gondolok hogy eleje vége . Szerintem a mi életünkbe nem fogunk világokat hoditani mert olyanok lehetünk mint a földön a bolhák.

Hát azért annyi különbség van, hogy a világyegyetem keletkezésére lehet következtetni mérésekkel, az emberek történelme -ki mit csinált merre- az nem mérhető. Lehet 50 év múlva kiderül hogy téves az egész és majd úgy fognak rajtunk röhögni, mint mi röhögünk azokon akik 500 éve laposnak hitték a Földet.

Egy kis okosság:
Ha a nagy bummkor 1 atom méretű volt az egész, akkor hogy a faszba lett bármi is, mivel 1 atom = 1 atom, és mivel 1 atom = 1 anyag, mivel atomtól kisebb dolog nincs, abban az esetben a bummhoz 2 tényező kell minimum, és itt csak 1 volt meg.

Várom a reakciókat :D

Itt szerintem nem az a kérdés hol volt a második, hanem hogy lett az első tényező:)

Sempai":3ofmur9w mondta:
Itt szerintem nem az a kérdés hol volt a második, hanem hogy lett az első tényező:)

kb ezt úgy kell elképzelni bár tudom nagyon nehéz, hogy volt a nagy bumm előtt kisseb volt mint egy atom és forrób mint bármelyik csillag.
Ez a kis gömböcske a másodperc töredéke alatt a fény sebességénél sokalta gyorsabban feldozzadt és galaxisméretűvé nőtt.
A világegyetem a gyors tágulásban hűlni kezdett és apró atomnál is kisseb energia meg anyagrészecskékből sűrű leves szerű anyag jött létre.
Nagyjából 3 perc elteltével a tömegvonzás kezdte egymáshoz vonzani a részecskéket.Az egymáshoz kapcsolódó atomokból hidrogén és héliumfelhők alakultak ki, a sűrű leves lassan kitisztult, és hígabbá vált. A 3.perc végére létrejött a bennünket ma is körülvevő anyag.
Idővel ahogy a fiatal Világegyetem növekszik, a gázok felhőkbe tömörülnek. Több millió év múlva a felhők csillagokká és galaxisokká kezdtek formálódni.

Hol olvastad ezt a sok szépet? :D :D
De gondolkozz.. Mi volt, ami felmelegítette azt az egyet.. Mivel csak ez az 1 dolog volt, nem volt külső behatás. Akkor a másik, amit feltett egy fórumozó társunk.. Ez az egy honnan a k. annyából lett? :D :D

Volt iylen kis könyvecském amiben találtam :D
hát ez volt a kezdet mondom hogy ésszerűen nehéz felfogni a témát. :lol:

De mivel mostani tudásunk alapján az univerzum tágul így valamikor el kellet kezdődnie.
Meg ugye valamiből ki kellet keletkezni mindennek.

Meg a múltkor a National Geograffik VH-n volt sok érdekes anyag a keletkezésről,fekete lyukakról,a végről stb...

De egyébként az is érdekes hogy hogy miből keletkeznek az új galaxisok..

szal a nagy BUUMkor merhetetlen sok hidogen atom sürüsödött egy hidrogen atom nagysagnyiba es akkor robbant fel. de ezt most nincs kedvem kifejteni mert itt ul melletm 4 gyönyörű lany s most ök fontossabbak mint barmi :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

A szavazás kérdése igen nagy butaságot meg tudatlanságot takar, de nem törlöm le... Szavazzon, aki értelmét látja...

Hannibal King":34ohxnnf mondta:
pedig de, es masodpercekkel a Nagy Bumm utan alakultak ki az atomok.

Tévedés, az atomoknak sokkal több idő kellett. Ahhoz, hogy a háttérsugárzást (vagyis gyakorlatilag a hőmérsékletet, az átlátszatlan világegyetem akkor uralkodó erejét) az erős magerők legyőzzék, sokkal több idő kellett, egész pontosan 10 a másodikon másodperc.

Murder3":34ohxnnf mondta:
senki sem képes valósan elképzelni azt hogy akkor 1 atom méretű volt az egész.

Nem volt 1 atom méretű, ez csak egy buta hasonlat. Az idő- és térdimenziók is akkor tisztázódtak és 3 térdimenzió maradt sima. Tehát a szingularitás pillanatában nem volt értelme a méreteknek. Nem volt és most sincs abszolút tér-mérték.

banderas":34ohxnnf mondta:
Lehet 50 év múlva kiderül hogy téves az egész és majd úgy fognak rajtunk röhögni, mint mi röhögünk azokon akik 500 éve laposnak hitték a Földet.

Az elméletek változnak, nem tagadom, de mióta modern természettudományos módszerekkel dolgozik az ember (Newton óta), egyetlen alapvető fizikai térvény sem dőlt meg (pont azért, mert a megfelelő - természettudományos - módszerekkel lettek felállítva). Bizonyos radikális ötletek megdőlhetnek, de ezek meg sosem voltak alátámasztva tudományos módszerekkel.

tommyking9228":34ohxnnf mondta:
mivel atomtól kisebb dolog nincs

Az atomokat részecskék igen széles és népes családja alkotja. Általában minden hadront (vagyis nehéz részecskét, leggyakoribb a proton és a neutron) 3-3 kvark alkot. Ezeknek számos kisebb testvére van. Nagy az ide vonatkozó szakirodalom.

tommyking9228":34ohxnnf mondta:
Itt szerintem nem az a kérdés hol volt a második, hanem hogy lett az első tényező

Rossz a kérdés. Cikk: http://hispan.hu/irasok_termeszettudomanyok_teremtes.php

Jó szórakozást :D További kérdésekre is szívesen válaszolok :D

húú látom te profi vagy a témával kapcsolatba de nem értem miért hülyeség a szavazás kérdése.

mivel az ember mindig fedez fel új dolgokat lehetséges hogy jópár év múlva ha jobb ezközök állnak majd a rendelkezésünkre sok új dolgot kapunk meg a világegyetemről meg simán átértelmezhetjük eddigi tudásunkat mert minden álítás megdönthető.

Amúgy meg nem tudok sokat a témáról épp ezért is nyitottam a topikot hátha másokat is érdekel.

Ezzel (is) foglalkozom.

Amúgy itt látszik, hogy nem foglalkoztál tudományokkal, mert butaság az, hogy a nagy elméletek megdőlnek és mindig jönnek újabbak. De erről írtam az előző HSZ-ben is.

A fizika (és a kozmológia is) egy nagy torony. Fent épül, de az alján levő tartóoszlopok - a nagy elméletek - megdönthetetlenek, mert egész egyszerűen helyesek, alátámasztják őket a megfigyelések, a kísérletek és a számítások is. Legoroszabb esetben is csak kiegészítésre szorulnak.

Kiváló példa erre Newton tömegvonzás elmélete. Egészen pontos számokat ad, a módszertana jó, csak épp nem a megfelelő folyamatból indult ki, ennek ellenére máig ezt tanítják az iskolákban, mert az általános relativitás "csak" kiegészítette. (Persze aki ismeri, tudja, hogy ez nem igaz, ez csak egy tudománytörténeti ferdítés, de elfogadható.)

Visszatérve a torony tetejére, ott ülnek a mai fizikusok meg kozmológusok, akik finomítják az elképzeléseket, adott esetben újabb lábakat adnak a toronynak, ha valami nagy horderejű dolgot ismernek fel.

De ahhoz, hogy ezt megértsd, vannak jó könyvek, ha érdekel, mondok címeket.

Hát nemrégiben kb pár éve kezdett érdelelni a tudomány különböző ágai amikor a discoveryt nézem kb arra nyúlik vissza.
Sajna nem is nagyon tudtam eddig és most se nagyon tudok foglakozni velük pedig jópár köztük az űr is érdekel.

Egyébként én értettem hogy mit mondtál csak a nagy elméletek megdőlnek azt arra értettem hogy pl valamit felfedeznek a tudósok-hogy ne térjek el nyagyon off irányba példának itt az űr- és minél fejletteb a technika annál nagyobb rálátásuk van a dolgokra pl az űrtávcsövek.
Minél jobbak a technikai vívmányok annál pontosabban tudhatunk meg a róla többet.

más:
Nyilván a fizikai törvényekben igazad van meg hát felesleges vitába szálnom veled ebben a témában mert sokkal többet tudsz én meg semmit sőt még annál is kevesebbet :D
bár én nem hiszek abban hogy minden jelenleg ismert fizikai meg természettudományi tény nem megdönthető mert ezekhez is kellet egy Newton és ha pl 114év múlva még ugyanígy virul a földi élet és nyilán akkor fejletteb ezközök lehet több tudásunk is lesz és megint jön egy Newton meg Einstein féle alak akik átdefiniálják a törvényeket.

Hát sajnos a könyvekre most nincs pénzünk de ha esetleg ismersz néhány olyan oldat ahol kimondottan a világegyetemről vannak jó kis írások azt elfogadom.
Hát a fizika és a hasonló féle tudományos ággal az az egy bajom hogy számomra még elég érthetelen téma bár igaz a gazdasági híreket is szeretem elolvasni mégis kb a 95% nem értem :D

hispan":12tym1nx mondta:
Hannibal King":12tym1nx mondta:
pedig de, es masodpercekkel a Nagy Bumm utan alakultak ki az atomok.

Tévedés, az atomoknak sokkal több idő kellett. Ahhoz, hogy a háttérsugárzást (vagyis gyakorlatilag a hőmérsékletet, az átlátszatlan világegyetem akkor uralkodó erejét) az erős magerők legyőzzék, sokkal több idő kellett, egész pontosan 10 a másodikon másodperc.

most nem szeretnek hülyesgeket irni, de csütörtökre pontossan utannanezek annak a ism.terj.filmnek amelyikben az atomok keletkezeseről van szó, es pontossan leirom, nagyon szépen elmeseli az atomok keletkezeset, erdemes megnezni. abban modott .

AM
00:00:00
Пн, 1 января
День
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
Vissza
Top Alul