Tracker történetei

Hogy tetszett a történet? (Legyen-e folytatás?)

• Nagyon tetszett! (Mihamarabb legyen folytatás)

Szavazat: 0 0.0%
  • Tetszett. (Legyen folytatás)

• Átlagos. (Mindegy, hogy legyen-e folytatás)

• Rossz. (Ne legyen folytatás)

• Életveszélyesen rossz. (Semmiképp ne legyen folytatás

• Összes szavazó
    0

wdcaviar

New Member
Csatlakozás
2010.08.30.
Üzenetek
103
Reakció pontszám
0
Hely
Magyarország
Tracker történetei

Első rész: a Zóna és én

1. fejezet

Nevem Tracker. Csak Tracker, vagy Nyomkereső, ha úgy teszik. A Zónába egy igen furcsa esemény során kerültem. 14 éves voltam, amikor két iskolai haverommal indultunk egy repülőútra, hogy hova, azt már nem tudom, mert az amnéziám még mindig nem jött rendbe teljesen. Lényeg
az, hogy a Zóna fölött is átrepültünk. Azt mondták biztonságos, de tévedtek. A repülőgép utazómagasságon haladt, (több, mint 12.500 méteren!) amikor belereült egy elekromos anomáliába, és lezuhant. Én voltam az egyetlen élő a roncsok közt, de a barátaim holttestét nem találtam, csak egy sérült ember nyomait, amelyek mélyek voltak, tehát valami nehezet cipelt. Úgy dontöttem, követem, de minden fegyverem az a Smith&Wesson katonai kés volt, amit még 12 évesen kaptam, és mindenhova elkísér. Étel gyanánt a „néhai” gépben talátam némi áramütés pirította kenyeret, valamint teát, amiért nem rajongok kifejezettebben, de a szomjhalánál biztos jobb. Mivel a gép részben kigyulladt a becsapódásnál, a legjobb védőlötözet egy mentőmellény volt. Találtam azonban egy kiváló elsősegélycsomagot. Majd mindezzel felvértezve elindultam a nyomok mentén.

2. fejezet

Már harmadik napja mentem a nyomok mentén, de semmit sem találtam. Ezen napon találkoztam egy jószívű Stalkerrel, aki adott egy H&K MPK típusú géppisztolyt, valamint 45db lőszert, meg 200Ru-t és és útba igazított, hogy merre menjek a legközelebbi biztonságos táborba. Szintén a vele való találkozáskor vettem észre, hogy perfektül beszélem az orosz nyelvet. Ez volt a Zóna első ajándéka. Lemondtam hát a nyomok követéséről, mert a Mennnyországba vezető útról is letértem volna itt egy biztonságos hely kedvéért. Órákon belül elértem a tábort. Egy kettétört hajó volt, rajta még látható volt a neve: Skadovsk. Bementem. Odabent a megerősített falak és a sok állig, vagy csak hasig, de felfegyverzett Stalker biztonságérzetet adott. Az egyik odahívott magához és megkérdezte mi történt velem, hogy úgy nézek ki, mint egy madárijesztő. Elmeséltem neki, mire Ő:
-Na öcsém, ezen segíthetünk. Látod, van nekem ez a szép SEVA védőruhám.
-Ja. Nagyon szép -mondtam.
-Mielőtt ezt megszereztem én is olyan zöld ruhát hordtam, mint a legtöbben errefelé. Most a dobozomban pihen, de neked adhatom, mert a jelenlegi ruhád csak vízi mentésre, meg persze madárijesztésre jó. Van rajta minden, ami kell...-és elsorolta régi ruhájának tulajdonságait.
Mikor befejezte, felkiáltottam:
-Komoly? És mindez ajéndékba?!
-Hát nekem már nem kell.-mondta erre ő.
Másnap megkaptam a ruhát. Pont jó volt rám. Ez volt a Zóna második, a Stalkerrel közös ajándéka, amellyel már elég jó túlélsi eselyeim voltak.

3.fejezet

Amint megkaptam az új ruhámat megmozdult a föld és egy hatlmas villámcsapás hangjait lehetett hallani. Nagyon megijedtem, mert nem tudtam, mi ez, és hogy biztonságban vagyok-e a hajón, de a Stalker megnyugtatott, hogy ez egy kitörés, csak akkor veszélyes, ha az ember nincs fedezékben. Egy ablak nélküli szoba is megteszi, de a legbiztonságosabb valmi komoly, mint például a hajó, vagy egy földalatti búvóhely, például barlang, de azokat a mutánsok is előszeretettel használják fészeknek, tehát oda is csak akkor bújjak, ha nagyon muszáj.
Mondta azt is, hogy a fennmaradáshoz szükségem lesz másra is, például pénzre. Azt mondta, hogy szerinte tehetséges nyomkereső lennék, mert a géptől olyan messze tudtam követni a nyomokat, és hogy a vadászoknak bizonyára nagy hasznára lennék ha beállnék közéjük, ami nekem is sokat segítene az előrejutásban.

4. fejezet

Újdonsült barátom és mentorom aznap bemutatott egy Gonta nevű fickónak, akinek, mint kiderült a csapatából megölték a nyomkeresőt, tehát új emberre van szüksége. A „fővadász” reakciójából arra következtettem, hogy a Stalker tekintélyes ember errefelé, akinek a szavára sokat adnak. A vadászok beleegyeztek, hogy tesznek velem egy próbát. Másnap a másodrangú „vizsgabizottsági tag” elvezetett egy helyre, ahol egy vak kutya nyomai kezdődtek. Feladatom egyszerű volt: a nyomok alapján megtalálni és megölni a kutyát. A kutya egy karámban volt, de csak akkor mentem át a próbán, ha a jószágot a karámon belülről lyuggattam ki. A „fővadász” a karámnál várt, hogy közbelépjen ha a kutya bizonyul erősebbnek, a többiek (2 Stalker) pedig rejtőzködve követtek engem ugyanezzel a céllal, valamint, hogy kiszűrjék az esetleges csalásokat.
Amikor elértem a karámot eszembe jutott, mennyire nem hittek a vadászok abban, hogy tényleg elég jó vagyok ehhez a munkához, ezért elhatároztam, hogy megmutatom nekik; késsel ölöm meg a „néhai” labradort. Ügyesebbik, bal kezembe vettem a jó öreg S&W kést jobbomba pedig a biztonság kedvéért az MPK géppisztolyt, és bementem a karámba. Ahogy az állat körülbelül egy-másfél méterre volt tőlem, késemet magam előtt tartva szó szerint beledőltem a szem nélküli dögbe. A háta közepét találtam el. Nyüszítve a földre zuhant, én pedig azonnal a nyakcsigolyái közé szúrtam éles „acélbarátomat”. Erre Gonta odajött hozzám:
-Ember! Elképesztő vagy! Én ennyi tapasztalattal egy vak kutyát legfejjebb gránátvetővel mertem volna megtámadni!
Ekkor odaértek a többiek is.
-Mi történt? Sikerült a srácnak? Mondjad már!-kiáltoztak
-Csak nézétek meg a kutyát!-mondta a vezető boldogan
A másik két vadász nem hitt a szemének.

5.fejezet

Az ötödik napon, másnap indultunk első éles vadászatomra. Egy soha nem látott méretű, több, mint 250 példányt számláló husicsapatot kellett megsemmisíteni. A minket megbízó Stalker adott 20000Ru-t valamilyen komoly fegyverre, így Gonta aznap reggel egy PKM géppuspkával és legalább 300-400db lőszerrel jelent meg. Erdetileg azt tervezte, hogy a pénzből benzint vesz, amivel felgyújtjuk a husik legelőhelyét, (a husik ugyanis növényevők) de én lebeszéltem róla, mert a benzin tönkre tette volna a növényeket, így a husik egy Istennek se mentek volna oda legelni. A taktika egyszerű volt; egy háromágú részt választottunk ki. Az egyik ág a husik legelőhelye, ahonnan három ember, „Kecske”, „Rák”, meg én a kerszteződéshez hajtottuk őket. Itt két lehetőségük volt; ha jobbra mennek tovább hajtjuk őket, egyesen egy anomáliamezőbe. Ha balra mennek Gonta géppuskatűzzel fogadja őket, és, ha minden jól megy, szintén az anomáliamezőbe szorulnak vissza. A vadászat alapvetően jól ment, de elfogyott az összes 9mm-es Parabellumlőszerem, így az MPK géppisztoly szemétté alacsonyodott. Ezen kívül minden rendben ment. A Skadovskon a megbízó 50.000Ru-t adott ezért a feladatért, tehát nagyon gazdag Stalker lehetett. Aznap este kaptam a pénzből egy Sayga sörétespuskát, 120 sörétes lőszert, valamint egy AN-94 Abakan rohampuskát 250 lőszerrel, PSO távcsővel és gránátvetővel, meg 5db VOG-25 gránáttal. Kaptam továbbá egy jó távcsövet, egy „Visszhang” detektort, meg jó sok csavart. A kajával, a kézigránátokkal és az orvosi felszerelésekkel együtt ez egy kicsit nehéz volt, de megérte a súlyt. Oldalfegyver gyanánt tovább használtam az MPK-t, amihez kaptam 50db lőszert. Társaim adtak egy kis zsebpénzt is, 1500Ru-t. Gyakorlatilag az egész pénz rám ment el, mert a többi vadász nagyon bőkezű volt az „új fiúval”.

6.fejezet

A hetedik nap azzal ment el, hogy a PDA-mal ismerkedtem, valamint, hogy a Skadovsk környékét jártam új társaimmal. Ennek kapcsán került sor az első leletvadászatomra. Egy tűzanomáliákkal teli, egykori farmra mentünk. Nekem is volt detektorom, egy „Visszhang”, a leggyengébb széles körben elterjedt változat, de Gonta kölcsönadta a sajátját. Egy „Veles” nevű típust, ami, leszámítva a speciális, egyedileg, tudósok számára készített darabokat a legjobb volt a piacon. Elindultam hát a volt farmra. Buzgón hajigáltam a csavarokat, ahogy közeledtem a kijelzett lelet felé, ami, mint kiderült az egyik padlás maradványán volt. Felértem oda és felvettem a képződményt, és már indultam volna lefelé, amikor a szemben lévő ház tetején megláttam egy ládát. Gondoltam, megnézem. Átmentem hát a másik házba, és kinyitottam a dobozt. Nem akartam elhinni, hogy egy AWM mesterlövészpuska van benne, meg 50db .338-as Lapua kaliberű lőszer! Még gyorsan körbepásztáztam a detektorral, majd kijöttem az anomáliából. A szerzeményen a többiek is meg voltak lepődve.
Ezután továbbálltunk. Lefelé mentünk a dombról, a mögötte lévő tó felé, amikor Kecske hirtelen megállított bennünket.
-Monolithosok! A félszigeten! Gyorsan! A bokrok közé!
A bokrok közül távcsövemmel megnéztem a Monolithosokat, majd megkérdeztem Kecskét:
-Kik ezek a Monolithosok?
-Egyesek szerint fanatikusok, de egy legendás Stalker állította, hogy irányítják őket. Mindenesetre bármire lőnek, amit meglátnak.
-Nem egy kellemes társaság! A könnyűpáncélosaikat viszont jó lenne elkötni!-mondta erre Rák
-Kicsit sokan vannak, nem?-válaszoltam neki
-Ja! Szerintem vonuljunk vissza, mit gondoltok, srácok?-szólt a témához Kecske is
-Szerintem is! Menjünk!-zárta rövidre a diskurzust Gonta
Visszamentünk a Skadovskra és tájékoztattuk a „Szakáll” nevű kocsmárost a Monolithosok csapatáról a domb mögött.

7.fejezet

Szakáll azt mondta, intézkedik a Monolithosokkal kapcsolatban. A „rohamosztag”, amit egy Szpartakusz nevű fickő vezetett tudhatta a dolgát, mert nagyon gyorsan pucolta ki a félszigetet, anélkül, hogy akár egy embert is vesztett volna. Az egyik könnyűpáncélost a Stalkerek nekünk ajándékozták. Amint megkaptuk, első dolgunk volt minden oldalára festeni egy hatalmas „radioaktív ventilátort”, ahogy én hívtam a sugárveszély jelét. Pár nap múlva aztán Gonta szólt, hogy a rangidős vadász nekem szánta a megtiszteltetést, hogy én lehessek annak a csoportnak a nyomkeresője, akik a Vörös Erdőbe mennek levadászni pár komolyabb mutánst. Két nap múlva az elhagyatott katonai raktáraknál volt gyülekező.
Én minden fegyveremet magammal vittem sőt, még a Gontától kölcsönkapott PKM-et is, tehát a gránátvetős Abakannal, az AWM-mel, a Saygával és a fővadász géppuskájával felvértezve NAGYON nagy tűzerőt képviseltem. A raktárban egész más fogadott, mint amit vártam. A többiek éppen egy T-90-es tankba pakoltak olyan eszközöket, mint egy RPG-t, egy hatlövetű, félautomata gránátvetőt, lángszórót, PKM-eket. Megkéerdeztem a csapat vezetőjét, Szarvasmarhát, akit én első pillanattól kezdve Riskának hívtam:
-Minek ez a sok cucc? Ezzel az egész Kordonból kipucolhatnánk a katonákat!
-Ennek ellenére mi a Vörös Erdőbe megyünk mutánsokra vadászni! Kell a tűzerő, mert még egy kisóriást is láttak arrafelé.
-Oké, de ha van tankunk, akkor minek a sok kéziszerszám?
-Mert közel sem biztos, hogy a tankkal egészen be tudunk nyomulni a célunkig.
-Nem túl bíztató!
-Ez van!-vetett véget kérdéseimnek Riska
Elindultunk hát az erdőbe, ahova az út egy Szolgálatos bázison át vezetett. Itt élt továbbá egy öreg erdész, akit a Zóna engedett itt élni. Már mentünk egy ideje nyomon, amit a tank előtt haladva nekem kellett követni, miközben a többiek az acélszörnyön ülve fütyörésztek. Egyszer csak észrevettem valamit:
-Nézzétek, srácok! Egy őrtorony! Megnézzük mit őriztek belőle?
-Időnk van, meg én is kíváncsi vagyok rá, mert semmi olyanról nem tudok errefelé, ami valaha is őrzendő lett volna.-válaszolt Riska.
Bementünk hát a valaha őrzött területre, ahol azonnal kiderült, miért őrizték, a kapu felett ugyanis 20 centis betűkkel a következő felirat díszelgett: Experimental Laboratory No. 12. Mindez így, latin betűkkel, angolul, tehát ezt a labort nem az ukrán kormány, hanem inkább a NATO működtette. A felszíni épületekben nem találtunk semmit, csak nehány papírt, amik alátámasztották feltevésünket, miszerint a laborban a NATO emberei dolgoztak, és nemhogy az ukránok erre nem adtak nekik engedélyt, de még csak nem is tudtak a komplexumról. Volt egy út is a föld alá, tehát nem is volt kérdés, hogy meg kellett néznünk, mi volt a létesítmény földalatti részén.
..

8.fejezet

Az alagút lefelé nagyon keskeny volt, tehát csak viszonylag hosszú, tömött sorban tudtunk haladni, de egyszer csak egy meglehetősen nagy terembe értünk, ahol a fontosabb kísérleteket végezhették, úgy, mint boncolásokat, kémiai dolgokat, egyebeket. Itt volt pár „Szigorúan titkos” feliratú dokumentum, amiket természetesen elvittünk, meg egy félig felboncolt emberszerű mutáns, ami arra vallott, hogy nagyon sebtében mentek el. Továbbmentünk. A következő terem ajtaján ez állt: Combat support system developments, azaz „Harcrendszeri kisegítő fejlesztések”. Ennél már tudtuk, hogy ha itt is annyira mindent hátrahagytak, akkor járművet kell találnunk a zsákmány elszállításához. Volt odabenn minden, mi szem-szájnak ingere; speciális fegyerek, különleges ruhák, lőszerek, új gyógyszerek. Balra volt egy ajtó, mögötte a teherlejáró. Sikerült kinyitunk a kaput, majd szóltunk a tankban maradt társainknak, hogy jöjjenek le. A laboratórium más részein csak iratokat találtunk, tehát szerzeményeinket egy, a tankhoz csatlakoztatott utánfutóra pakoltuk, majd elhagytuk a létesítményt.

9.fejezet

Egyértelmű volt, hogy ennyi cuccal nem folytatjuk a vadászatot. Túl veszélyes lett volna. Azonnal az erdészhez mentünk, hogy megtudjuk, ő hallott-e már arról, amit lent találtunk. Út közben a zsákmányt vizsgálgattam, mivel már nem kellett a nyomokat követni. A fegyverekre csupán futó pillantásokat vetettem, mert a NATO fegyverek közül csak a H&K modellekben bízom, ezek közt meg nem volt olyan. Az egyik ruha dokumentációja azonban egész elképesztő adatokat közölt az egyébként szegényes kinézetű felszerelési tárgy golyók, karmolások, harapások, repeszek elleni védelméről, de a többiek nekem adták, ugyanis a leírást nem mutattam meg nekik, tehát a kinézet alapján ítéltek, az meg...
Ezután inkább a dokumentumok felé fordítottam a figyelmemet. Ezek is hihetetlen adatokat közöltek. Szóltak néhány emberkísérletről is, de ezeket úgy is a Yantari kutatóknak szántuk, tehát az utolsó csoport, a gyógyszerek tulajdonságait kezdtem vizsgálgatni. Olyan anyagok voltak, amikkel szerintem a halottat is fel lehet támasztani. Terveztem őket használni is, mivel ezeket én találtam, de semmiképpen meg nem ettem volna egy olyan kapszulát, mielőtt Yantarban ellenőiztetem a tudósokkal.

10. fejezet

Az erdész azt mondta, hogy nem hallott még a laborról, ismer viszont egy aknát, ami elhelyezkedéséből adódóan feltehetőleg szintén a komplexumba vezet, és hogy el is vezet minket oda, de csak egy kicsit később, mert pár nappal korábban volt egy vihar, amiben bőrig ázott, ezért akkor lázas volt. Amíg felgyógyul, elmegyünk Yantarba, gondoltuk. Ekkor jártam először Yantarban. Hallottam, hogy errefelé nagyon sok a zombi, mivel az Agyperzselő egy helyi gyárépület alagsorában található, tehát aki csak egy kicsit is túl messze merészkedik, ilyen... ilyen... lénnyé silányul. Ez meglátszott azon is, mennyire jól védett a tábor. Beértünk. Egy Stalker megállított bennünket. Olyan SEVA védőruhát viselt, mint mentorom a Skadovskon. Én ültem a tank elején, tehát tőlem kérdezte a fickó, hogy:
-Hát mi szél hozott ide olyanokat, akiknek még utánfutós tankjuk is van?
-Professzor... uhm... professzor... nem tudom, hogy hívják, de a bunkerben élő tudóshoz jöttünk- válaszoltam igen nehézkesen.
-Sakharovra gondolsz?- kérdezte segítőkészen Riska.
-Ez az! Igen, Sakharovhoz jöttünk.- fordultam újra a Stalkerhez- Köszi, Riska!
-Szívesen.
-És mit akartok Sakharovtól?- kérdezte a Stalker
-Egy elahagyott laborban találtunk pár dolgot, ami érdekelheti a profot.
-Oké, vigyétek be a cuccokat, majd a tankot parkoljátok le oda.-mutatott egy konténerszerű járműfedezékre.
Bevittük a zsákmányt Sakharovhoz, aki így szólt:
-Szóval ezeket találtátok abban a bizonyos NATO laborban... A dokumentumokat átnézni csak jövő hét péntekre (ez hétfőn történt) fogom tudni, így ha nem siettek sehova, a vendégeink vagytok, amíg nem leszek ezekkel kész.
-Köszönjük, nem sietünk sehova, ágyban pedig már második napja, hogy nem aludtunk, tehát mindenképpen elfogadjuk a meghívást.
-Remek!- mondta az öreg, miközben a rádiójáért nyúlt, majd ezt mondta:
-Grimov! Gyere a bunkerbe!
-Minek?- kérdezte egy unott hang
-Pár vendégünket kell a szállásukra kísérned! Siess!- válaszolt az öreg tudós.
Míg megjött Grimov, én kihasználtam az időt, hogy szóljak Sakharovnak;
-Prof, le tudná ellenőizni, hogy a gyógyszerek tényleg olyan hatást keltenek-e, mint ami a leírásukban szerepel?
-Persze, fiatalember. Használni akarja?
-Ha igazak a leírások, igen
Idő közben megjelent Grimov, majd a számunkra kijelölt menedékbe vitt minket. Az emeletes ágyakkal és angol WC-vel felszerelt fedezék kész luxushotelnek tűnt. Be is költözünk azonnal. Ekkor 17:00 körülre járt. Körülbelül tíz perc múlva visszajött Grimov és elégedetlen hangon ezt mondta:
-Az urak hét órától tudnak vacsorázni.-majd kiment.
Kis idő múltán megszólalt az egyik vadász, akit azt hiszem Bikaszemnek hívtak:
-Mekkora állat! Szerintem a rendes neve nem is Grimov, csak azért hívják így, mert állandóan grimaszokat vág!
-Lehet. Nyilván azért ilyen, mert már elege van abból, hogy ő Sakharov személyi csicskása.- nyugtázta Riska
-Minket aztán nehogy már zavarjon ez! Csak az a lényeg, hogy ne rontsa el a tartózkodásunkat!- kapcsolódtam be én is.
Miután ezt megtárgyaltuk, mindenki szétszéledt, hogy valamivel elüsse az időt vacsoráig. Én bementem a professzorhoz, mivel érdekelnek az állatok, gondoltam, hátha mutat valami érdekeset. Mutatott is. Megnézhettem egy felboncolt „ormányost”, mutálódott embert. Ők már kinyertek belőle mindent amit akartak, tehát az öreg adott egy szikét, csipeszt, meg egy csontfűrészt, amikkel szabadon garázdárkodhattam a lény maradványain. Leginkább a lábait próbáltam szétszedni, mert hallottam, hogy azokban különböző elasztikus szalagok vannak, amik segítségével hatalmasakat tudnak ugrani. Gondoltam, ha a tudósok még nem szedték ki őket, a ruhámba varrva még jó szolgálatot tehetnének nekem. Négy szalagot találtam lábanként. Ezeket elraktam, majd viszaadtam a professzornak az eszközeit. Aztán felmentem a bunker tetejére szétnézni egy kicsit. Kellemes este volt egy gyönyörű naplementével. Majdnem olyan szép volt mint az amerikai szappanoperákban... Elég gyorsan hét óra lett. Visszamentem a szállásunkra, mivel ott volt egy konyha szerű rész, gondoltam ott lesz vacsora. Jól gondoltam, ugyanis perceken belül megjelent Grimov egy nagy zsákkal, amiből Pick téliszalámit, paprikát, kenyeret és vizet pakolt elő;
-Fejenként egy levél szalámi és egy fél kenyér áll az urak rendelkezésére.- mondta, majd elviharzott
-Magyar gyártmány. Azt mondják, nagyon finom.-elmélkedett egy Ínyenc nevű vadász.
-Bizonyám! Grimov nyakát viszont kitöröm, ha még egyszer ilyen keveset hoz!- válaszoltam neki.
-Keveset? Ez neked kevés?-csodálkozott Riska.
-Az ám! Én ebből otthon ötödikben megettem ennyit!-méltatlankodtam tovább.
Szép teljesítmény, de mit értesz „otthon” alatt? Te nem ukrán vagy?-kérdezte Bikaszem.
-Távolról sem. Magyar vagyok, ezért tudtam mindig ennyi Pick szalámit enni.
Ezután tovább falatoztuk az a minimális adagot, amit Grimov hozott. Mikor befejeztük, mindenki letusolt, majd nyugovóra tértünk. Tizenegy óra felé egy helikopter hangjára lettem figyelmes. Még távolról hallatszott, de közeledett, ezért Grimovot felkeltettem édes álmából, amit megérdemelt a bunkósága miatt, és megkérdeztem, mi lehet ez.
-Nyilván a tudósok helikoptere. Hagyj aludni!
-Van nekik?
-Igen, van egy kis Aerospatiale gépük mintagyűjtésre. Jó éjt!-kiáltott és a fal felé fordult.
Én ebben nem voltam biztos, ezért az RPG-vel, valamint négy rakétával és az Abakanommal kiültem a szállásunk tetejére. Hamarosan már láttam a fényeket a pilótafülkében. Egyértelmű volt, hogy a kutatóhelinél nagyobb, valamint, hogy nem MI-24-es. Láthatóan nagyméretű, NATO gép volt. Ekkor leesett: ezt a felszerelések megsemmisítésére küldték. Ekkor már tisztán látszottak a körvonalai; egy Blackhawk volt, annak két gatling géppuskájával és azok döddenetes tűzerejével. Előkészítettem a rakétavetőt és vártam. Megérkezett és elkezdte keresni az utánfutót. A konténerben azonban nem láthatta, ezért az egész tábor lerombolása mellet döntött. Befordult, majd hamarosan felhangzott az a véfagyasztó berregés, amikor egy Minigun tüzet nyit. Olyan gyorsan lő, (akár 6000 lövés/perc) hogy csak berregés hallatszik belőle. Az első fedezék gyorsan romba dőlt. Ekkor kicsit közelebb jött. Itt volt az alakalom; becéloztam a farokrotort, majd lőttem. A helikopter pörögni kezdett, majd a földbe csapódott. Reméltem, hogy a Zónából emberölés nélkül ki tudok jutni, de ezt muszáj volt megtenni. Felkaptam a melletettem heverő rohamfegyvert és lerohantam. A roncstól körülbelül tíz méterre lehasaltam, és angolul bekiáltottam:
-Semmi esélyetek! Gyertek ki feltett kézzel, és békések maradunk!
-Ne lőjetek! Megadjuk magunkat!-ordított egy fájdalomtól eltorzított, de még mindig ismerős hang.
Ekkora már a tábor őrei is körbevették a volt helikoptert.
-Megnézem mi van odabenn. Ti fedezzetek!-mondtam a mögöttem lévő embereknek.
Odakúsztam a roncshoz és a bal oldali géppuskás ablakán benézem. A géppusások elég jó állapotban voltak, és feszólításra kijöttek a gépből. Egy másik ember is volt ott, feltehetőleg az, aki olyan fájdalmas hangon ordított. A pilóták vagy eszméletlenek, vagy halottak voltak, tehát elvittem a sérültet a roncsból. Páran megfogták és a gyengélkedőre szállították. Én szemügyre vettem a pilótákat, akiket közelebbről megnézve egyértelműen láttam, hogy mindkettejük halott. Aztán az orvosiba mentem megnézni az ötödik fickót. Éppen egy életmentő műtétet hajtottak rajta végre. Mikor vége lett, meg tudtam vizsgálni. Felisertem benne az egyik haveromat, akivel a repülőútra indulam.
-Adi!!!-kiáltottam meglepetésemben és örömömben.
-Iván!!! Te hogy kerülsz ide?-kiáltott ő is.
-Pont ahogy te. R-E-P-Ü-L-Ő-S-Z-E-R-E-N-C-S-É-T-L-E-N-S-É-G!
-Azt sejettem! Úgy értem: mit keresel a tudósok táborában és miért nyírtál majdnem ki?
-Hosszú történet. Vadásznak álltam, aztán a Vörös Erdőn és egy ottani érdekes felfedezésen keresztül ide kerültem. Egyébként meg nem rád lőttem, hanem a Blackhawkra!
-Jó, vicceltem. Most meg mi lenne, ha hagynál aludni?-zárta le a diskurzust Adi.
-Oké jó éjt!
-Jó éjt.

11.fejezet

Másnap, amint tudtam, (reggeli után közvetlenül) felkerestem a dokit, hogy megtudjam, mikor lesz Adi ismét „működőképes”.
-Járni még egy hétig csak mankóval tud, de egyébként már most „működőképes”, ahogy te mondtad.-válaszolta ő.
-Miért, mi történt a lábával?-kérdezősködtem tovább.
-Kapott bele egy pár repeszt. Eznen kívül semmi különös.-mondta az orvos.
Eközben felébredt Adi, és így szólt:
-Jó reggelt! Milyen kaja van reggelire?
-Jó reggelt! Nesze neked húskonzerv!-montam tréfásan és odadobtam az ágyára egy doboz kaját.
-Áááááááá!!! Te pszichopata állat! A térdem!-ordított.
-Az ugye nem a sérült lába volt?-kérdeztem a dokitól empatikusan.
-Erdedetileg nem, de lehet, hogy már az IS sérült.-mondta közömbösen.
Végül mégsem lett mindkét lába „out of order”. Riskával együtt viszont úgy döntöttünk, hogy „üdülésünket” kihasználjuk arra, hogy kitanítsuk Adit, mi fán terem a Zóna és, hogy hogyan legyen jó Stalker. Járni még ugye nem tudott, tehát elméletet, meg lövészetet tanítottunk neki. Az előbbi két okból is Riska feladata volt: 1. utálok elméletet tanítani másoknak, bármiről legyen is szó, 2. nekem is alig volt tapasztalatom. A lőgyakoratokat én irányítottam és annak ellenére, hogy Riska rohamfegyvert ajánlott, én egy ősrégi Moszin-Nagant M-1893-as puskát pasznál(tat)tam. Ez az egyik kedvenc fegyverem. Pontos, megbízható, erős. Adi gyorsan fejlődött és hamarosan lábra állt.

12. fejezet

Egy szép napon, amikor haverom már tudott járni, elindultam vele első útjára a Zónába. Velünk volt Gonta géppuskája is, hogy mindenre fel legyünk készülve. Én vittem a saját felszerelésemet, Adi pedig... szintén az enyémet, egyrészt azért, mert csak nekem volt, másrészt azért, mert az legalább nehéz volt. Egyszer csak egy teherkocsit hallottunk közeledni.
-Ez mi?- kérezte Adi.
-Teherkocsi. Lehet, hogy katonák. Bújjunk el!- vezényeltem.
-Mit fogunk velük csinálni?
-Attól függ. Ha nem ponyvás és nincsenek a platóján még többen, megpróbáljuk megszerezni. Ha ponyvás inkább nem kockáztatunk.
Megtöltöttem a géppuskát. Ekkor megláttuk az öreg, katonai ZIL-t. Nem volt ponyvás, platóján pedig nem ült senki, tehát megállítottuk. Először a „tanuló” állt ki az útra a rohampuskámmal, majd mikor már állt a teherkocsi, előjöttem én is „nyomatékosítandó” az üzenetet, amit Adi már tolmácsolt. A katonák feltett kézzel kiszálltak. A géppuskát átadtam barátomnak, majd megkötöztem a két „csuporfejűt”, ahogyan a Stalkerek őket hívni szokták. Később a két fickót egy-egy pisztollyal és egy iránytűvel leraktuk egy bázistól kb. 1.5km-re. Én vezettem, (ami annak ellenére nagyon jól ment, hogy „nem voltam rá képesítve”) Adi pedig a platón állt a géppuskát a rajta lévő villaállvánnyal a fülke tetejére támasztva. A teherkocsival egyébkény megütöttük a főnyereményt, ugyanis még egy PKM-et, négy SVD mesterlövészpuskát, 1200 7.62x54mm-es peremes lőszert, ami jó volt mindkét fegyverbe, (1050 tölténnyi heveder, 15 töltött tár a Dragunovba) 300 liter gázolajat, 50 liter tisztított vizet, 50 kenyeret, ugyanennyi pár kolbászt és mindenféle gyógyszert szállított. Volt rajta egy hozzá tartozó ponyva is, amit a plató fölé lehetett felhúzni. Eredeti feladata nyilván az volt, hogy a szállítmányt megvédje az időjárástól, de ennek köszönhetően lehetett a „raktérben” aludni is. Nyilván egy kisebb, 10-15 emberből álló ellenörzőpontot, vagy valami hasonlót kellett volna a járműnek ellátnia tartalékokkal. A tudósok táborába visszaérve beraktuk új, menőnek nem éppen mondható járgányunkat egy olyan konténerbe, mint amiben a tank pihent.

13.fejezet

Másnap először használtuk a teherkocsit ténylegesen. Adi meg én egy közeli anomáliában akartunk leleteket keresni. Sakharov különleges, még protopíus fázisban lévő detektorokat adott tesztelésre. Ezek már az anolmáliák helyét is kijelezték. A hely, ahova tartottunk, az agyat tönkretevő „pszi” erőtér, valamint a tűz-, gravitációs- és savanomáliák furcsa keveréke volt. Ennek túlélésére „öko”, azaz a tudósok által használt, speciális ruhákat és „PSI-6” típusnevű agyvédő sisakokat kaptunk. A terület elképesztően termékenynek bizonyult. 3-4 órát töltöttünk ott, ami alatt vagy 55-60kg (110-120db) leletet szedtünk össze, amik nagy része mindkettőnk számára tejesen ismeretlen volt. Talán lett volna több is, de a teherkocsira ennyi fért. Visszafelé jövet Adi egyszer csak kopogott a fülke tetején és mondta, hogy álljunk meg.
-Mi van?- kérdeztem tőle.
-Valamit láttam a bokorban. Szerintem banditák!-válaszolt.
-Te vagy a géppuskás. Ellenséget látsz, lelövöd!- mondtam és továbbmentünk.
Egyszer csak tűz alá vettek. Adi bekiáltott:
-Na látod!
-Kuss és daráld őket!
Ekkor a kocsi megremegett; a bal első kereket eltalálták.
-Meg kell állnunk! Add előre a másik géppuskát!- ordítottam Adinak.
-Tessék!- mondta és odaadta a fegyvert.
Eddig futotta. Nem tudtunk tovább menni.
-Semmi értelme ellenállni. Túl sokan vannak!- mondtam.
-Jól van! Adjuk meg magunkat!- helyeselt Adi.
Tehát megadtuk magunkat. A banditák, amint meglátták a zsákmányt elképesztő üdvrivalgásban törtek ki. Mintha egy farkasfalkát hónapokig éheztettek volna, aztán adtak volna nekik egy afrikai elefántbikát. Mi szinte nem is érdekeltük őket, amíg az egyik oda nem jött.
-Te, Szultán! Gyere már ide!- szólt a fickó.
-Mit akarsz, te szerencsétlen?- kérdezte gorombán Szultán, amint odaért.
-Ez az béna itt nem az a Trucker, vagy Tracker, vagy mi?- kérdezte a bandita rám mutatva.
-De! Atya Isten! Ezért a fickóért a Stalkerek még 500.000Ru-t is odadhatnak!- ujjongott Szultán.
-A kis barátnőjével mit csináljunk?- kérdezte a fickó, ezúttal Adira célozva.
-Az mindegy! Egyelőre ne nyírd ki! Hátha tud valmit!- mondta Szultán és elment.
-Hehe! Most aztán nagy bajban van a nagy Trucker!- röhögött tíz centire a fejemtől a bandita.
-Tracker! Most pedig azt ajánlom elhúz innen a nagy Oleg Büdösszáj, mielőtt széttépem a köteleket és kitöröm a nyakát!- ripakodtam rá megrecsegtetve kenderkötelet, amit ugyan nem tudtam volna eltépni, de az a szerencsétlen balfék elhitte, hogy mégis és inkább eloldalgott. Aznap semmit sem csináltak velünk, csak ittak és énekeltek mint akik megőrültek. Csak megmotoztak, de azt se rendesen, csak úgy, ahogy. A mi őrünk is berúgott. Ekkor kivettem a csizmámból azt az apró, egypengéjű bicskát, amit mindig benne tartottam. Elvágtam a köteleket és kibányásztam a ruhámba rejett hagtompítós pisztolyt. Egy H&K USP volt az elérhető leghatásosabb hangtompítóval. Csendben körbejártam a tábort. A banditák holt részegek voltak és mindent a teherkocsin hagytak, az utolsó leletig. (elrejtettünk a gépbe egy leltárt ilyen esetekre) Visszalopakodtam Adihoz és felkeltettem.
-Adi! Gyere, segíts kicserélni a teherkocsi kerekét!
-Oké megyek!- válaszolta.
A kerékcsere jól ment, és egy fél óra múlva már menetkészek voltunk. Elvettem az összes bandita PDA-ját, lemásoltam róluk az adatokat, majd egy kupacban otthagytam őket. A saját PDA-mba előrelátóan a megszokottnál többszörösen nagyobb adtattárolót építettem valami ilyesmi céllal. Hagytam a táborban egy levelet is, amin ez állt:

Tisztelt Rohadékok!

Barátommal elhagytuk az Önök táborát. A kiszolgálás gyatra volta miatt nem áll módunkban fizetni. Ingóságainkat természetesen magunkkal visszük. A viszont nem látásra!
Külön üzenet Büdösszájnak: a sértegetésért még számolunk!

Tracker és társa
Visszaérve a tudósok táborába én inkább lefeküdtem, de Adi még egy kicsit fenn maradt elmesélni a történteket.

14. fejezet

Egy hatalmas pofonra ébredtem.
-Éberdj már te szerencsétlen! Ébresztő!- ortított a fejem fölött torka szakadtából Adi.
-Mi van?- kérdeztem és még mindig csengett a fülem.
-Jönnek!- ordított tovább.
-Kik jö... Atya Isten!!!!- ocsúdtam fel amint egy Minigun berregése felhangzott.
-Valami NATO fickók!- erősítette meg feltevésemet Adi.
Kinéztem a romok közül, amik pár órája még igen biztonságosnak látszottak.
-Zöldsapkások!- állapítottam meg.
-Mik?
-Nem számít! Amerikai kommandósok!- válaszoltam.
-Ki kell innen jutnunk!- mondta Adi.
-Kösz a tippet! Hol a verdánk?- kérdeztem.
-Szerencsére tegnap egy kicsit berúgtam és önkénytelenül kint parkoltam le.
-Tizennégy vagy!- mondtam, azt tettetve, hogy nagyot csalódtam benne.
-Az erkölcstelenségeimet majd megbeszéljük, ha nem lesznek ellenséges elitalakulatok mindenfelé!- zárta le a diskurzust az én drága barátom.
Egy, a kerítésen tátongó jukon át kijutottunk, majd egy kis erdőrészen keresztül eljutottunk a teherkocsiig és beszálltunk. Kb. tizenöt perc után Adi kopogott a fülke tetején és megkérdezte, hova megyünk.
-El.- válaszoltam kurtán.
-De mégis! Hova?- kérdezősködött haverom tovább.
-A Vörös Erdőbe, ott meg majd meglátjuk.
Elérkeztünk az erdész házához és felmentünk hozzá.
-Tracker! Mi szél hozta?- köszöntött minket az öreg.
-Gyászos szél... A tudósokat a vadászokkal együtt lemészárolták. NATO kommandósok. Azért jöttek, hogy megsemmisítsék a talált felszerelést, de kicsit több mindent sikerül a földdel egyenlővé tenni.- mondtam lehorgasztott fejjel.
-Ez kár. Nagy kár... A másik jóképű fiatalember kicsoda?
-Ó, ő barátom, Adi. Nem beszél oroszul, de nagyon jó ember.- válaszoltam.
-Oké. Most az urak mit fognak csinálni?
-Azt hiszem visszamegyünk Zatonba. Ott a legbiztonságosabb.
-Okos döntés! Viszont mi lesz a laborral?
-Később még visszajövünk. Ne felejtse el a helyét!
-Rendben. Van még valami, amit meg akartak velem beszélni?
-Nincs. Ennyi volt, viszontlátásra!- köszöntem el.
-A viszontlátásra!
Csakhamar elértük a Skadovskot. Kicsit arréb leparkoltuk a járgányt és bementünk. Gonta észrevett minket és odajött.
-Tracker! A mi jó nyomkövetőnk hazatért! Isten hozott!- ujjongott.
-Szevasz, Gonta! Mi a helyzet?- köszöntöttem én is.
-Minden rendben. Gyere ülj le! Aztán pedig elmondhatod, mi történ az erdőben. Egyébként ki az új barátod?
-Ő Adi. Közel sem új barátom, negyedik óta ismerjük egymást. Nagyon rendes srác, de sajnos nem beszél oroszul.
-Én viszont beszélek angolul! Szevasz, örülök, hogy találkoztunk.- mondta immár Adinak, immár angolul.
Leültük én pedig elmeséltem, mit tapasztaltam az utam során.
-Kössz a történetet, Tracker, nagyon szórakozató volt!- szólt végül Gonta.
-Szívesen. Még egy dolog: Adit be tudnánk venni magunk közé? Már nagyjából tudja, amit tudnia kell, mert Riska meg én már valamelyest kitanítottuk.
-Jól van. Megnézzük, mit tud. Őt máshogy fogjuk tesztelni, mint téged, hiszen te nyomkereső vagy, ő pedig általános rendeltetésű vadász lesz, olyan, mint Kecske, Rák, vagy éppen én.
-Köszi, Gonta. Ez sokat segít.
-Majd meglátjuk! Most pedig feküdjünk le! (Ekkor körülbelül 20:00 volt)
-Jó! Szép álmokat!

Aki elolvassa, legyen szíves szavazni, hogy tudjam, hogy a későbbi részeket, amik úgyis lesznek, feltöltsem-e.

Ömmmmmm.... Építő jellegű kritikát adok:
A zóna nem ajándékbolt. Nem adnak neked semmit ajándékba. Mindenért meg kell dolgoznod. A legjószándékúbb Stalker sem adna neked soha egy rúbelt sem csak ha kiérdemled. Meg kell dolgoznod mindenért.

Domesz":1pafhzrw mondta:
Töröltem a másik topicot.[/mod]

Köszi. A másik topic hiba miatt jöhetett létre, mert a szavazást véletlenül kihagytam, majd úgy csináltam véletlenül újra, hogy két topic legyen.

domotor: ja, ez igaz, de mégis kellett valami, hogy Tracker 1-2 napnál többet is túléljen a Zónában. A Stalker meg lehet, hogy maga a Zóna volt (lásd: A zóna él című történet kiscsillagtól).

ááá ááá ááá ááá ááá ááá Mennyi? ááá ááá ááá ááá ááá ááá

Na, itt az új rész:

15.fejezet

Miközben Gontáék Adit próbálgatták, tanítgatták én elmentem az erdőbe az erdészhez. A bázishoz közeledve lövéseket hallottam, ezért szaporázni kezdtem a lépteimet. Odaérve elképesztő látvány fogadott. Mindenfelé Szolgálatosok holttestei feküdtek, néhány bandita pedig az öreget fenyegette valami célból. Egyikükben felismertem Szultánt. Mit akarhat az a szemét? Egy lehetőségem volt: egy hosszú bőrkabátot viselő, vékony, kis termetű illető sétált könnyű, csöndes léptekkel a rohadékok csoportja felé. Közülük valónak tűnt, tehát üzenetet küldtem társaimnak, hogy segítség kell, hozzák a BTR-t, majd elővettem az MPK-t és a kést, odalopakodtam a kabátos mögé, nyakához tettem a S&W-t, a géppisztolyt pedig a banditákra fogtam, ezt kiáltva:
-Dobjátok el a fegyvereket, vagy a társatokból legfeljebb pecsenyét süthettek!
-Nem a társunk. Csinálj, amit aka... Tracker! El kell fognunk!- válaszolt Szultán.
Ledermedtem. A következő pillanatban reflexből fedezékbe ugrottam magammal rántva a „túszomat” is, aki még mindig szorította a karomat, amit akkor markolt meg mikor elkaptam. Az erdészt a banditák leütötték. Legalább fél óráig így védekeztem, amivel tudtam, amíg motorhangot hallottam. A BTR! Pár perc múlva megjelentek a vadászok. Lelőtték az útonállókat, megálltak mellettem és kiszálltak. Most néztem meg először a banditakabátos arcát. Elképedtem, mikor láttam, hogy egy korombeli lány. Nem volt egzotikus szépség, de azért igen szemrevaló. Az arca szép vonalvezetésű, szeme türkiszkék. Elég kisportolt, jó formájú teste is volt, már amennyire a hosszú bőrkabátban azt meg lehetett állapítani. Látszott rajta, hogy szinte sokkot kapott, mikor valaki hátulról egy kést fogott a nyakához.
-Hogy hívnak?- kérdeztem tőle.
-Katja.- válaszolt remegő hangon.
-Katyusa a Volga partján... Mit keresel ezen a legkevésbé sem kellemes helyen?- kezdtem az ilyenkor szokásos mondókát.
-Volgográdban születtem 1998.-ban. Édesanyám két éve meghalt rákban, édesapám pedig a munkájába menekült. Ennek köszönhetően elég jól éltünk, de rám már nem nagyon jutott ideje. Pár hónapja viszont valami jogi rágalom miatt a munkahelye megszűnt, ő pedig öngyilkos lett. Először azt terveztem, követem, árvaházba ugyanis semmiképpen nem mentem volna, de aztán hallottam, hogy ez a hely jobban megéri az öngyilkosságnál. Fogtam apám vadászpuskáját, és folyami hajókon, teherkocsikon potyázva eljutottam eddig.- mesélte el történetét Katyusa.
-Volgográd... úgy tűnik már látnok is vagyok. Milyen vadászpuskája volt apádnak?- kérdezősködtem tovább.
-BM-16... azt hiszem. Ott van.- mondta egy az úton heverő hosszú sörétespuskára mutatva.
-Az az! Szép darab. De... milyen lőszer ez benne? Te felismered, Gonta?- csodálkoztam.
-Valamilyen spéci brennecke (sörétespuskalőszer egyetlen nagy lövedékkel). Én sem láttam ilyet.- válaszolt a fővadász.
Futó lépteket hallottunk. Az erdész volt.
-Chimérák!- ordította.
-Úristen! A BTR-be!- kiáltott Rák.
Katja felkapta az apja puskáját és elsőként beugrott a páncélosba. Mindenki így tett és a következő pillanatban már el is hagytuk a területet.

16. fejezet

Yantarba mentünk, hogy megtudjuk, maradt-e valami használható, és ha igen, azt elhozni. A tudóstábor elhagyatott volt, a zöldsapkások nyom nélkül eltűntek. Céljukat viszont úgy tűnt, nem tudták elérni, mert a felszerelés nagy része megvolt. Összeszedtük, ami volt és elmentünk megnézni a Perzselő maradványait. Hogy áldottuk Strelokot, hogy tönkretette! Zombi se volt olyan sok, tehát nem volt nehéz dolgunk. A gépezet maga olyan volt, mint egy nagy agy. Semmi érdekeset nem találtunk ott, tehát elmentünk Yantarból. Útközben megkérdeztem Katját:
-Érződik még Volgográdon, hogy egyszer már lerombolták?
-Antik épületből elég kevés van, de egyébként minden rendben.
Aztán elkezdtünk a városról beszélgetni, nem azért, mert annyira érdekelt volna Volgográd története, hanem azért, mert Katja volt a legértelmesebb lény a BTR-ben, őt pedig a járműben élő baktériumok követték. Egyszer csak rotorhangot hallottunk. El akartunk rejtőzni a fák között a katonai helikopter elől, de akkor már késő volt: kilőtt egy rakétát, ami telibe találta a csapatszállítót, ami megpördült és felborult. Én a kibúvó mellett ültem és azonnal kiugrottam. Futni kezdtem, de pár méter múlva hátba lőtt a helikopter gépágyúja. Adi hamarosan utolért és felkapott a vállára, majd ismét futni kezdett, de őt is lelőtték. Ekkor ájultam el.
Egy kórházban ébredtem, Adi a tőlem jobbra lévő ágyon feküdt. Előttem egy katona állt. Ki akartam nyújtani a végtagjaimat, de a lábaim nem engedelmeskedtek. Első gondolatom az volt, hogy valóra vált az egyik legrosszabb rémálmom: lebénultam. Egyszer csak egy ezredes jött be, és az irodájába vitt minket. Adi tudott járni.
-”Tracker” és „Adi”, ugye?- kezdte.
-Mit akar tőlünk?- kérdezte Adi, még mielőtt én bármit is mondhattam.
-Maguk hivatalosan halottak. Mi történt?- folytatta az enyhén vodkaszagú.
-A halottak nem mesélnek. Így tartja a mondás.- mondtam neki.
-A szellemeik viszont igen! Mesélje el Tracker történetét!- keménykedett tovább az ezredes.
-Előbb mondja el mi történt a lábaimmal!- vetettem oda neki indulatosan.
-A helikopteremből hátba lőtték. Kiváló lövészeim vannak.- mondta büszkén.
-Rohadjon meg! A szavamat viszont betartom...
És elmeséltem neki a történetemet.
-Köszönöm. A haverja most elmegy szerezni egy „Lélek” leletet. Az az egyetlen módja, hogy visszakapja a lábait.- mondta lekicsinylően.
-A Barlangba* rejtettünk egy Lelket is. Nincs messze. Menj oda és szerezd meg!- „adtam ki a feladatát”.
-Jó, hamarosan jövök!- válaszolt Adi.

*: a barlang, ahova a Yantarból származó lelettengert rejtettük.

17. fejezet

Miközben a katona tovább kérdezgetett, Adi lassan visszaért a lelettel.
-Megvan?- kérdeztem izgatottan.
-Igen, meg.- válaszolt Adi mosolyogva.
-Akkor mire vár, ezredes?- kiáltottam.
-Csak tegye a hátára. Annyi az egész.- mondta a fickó közömbösen.
Pár óra múlva már tudtam járni. Kiengedtek a bázis tetejére, annak ellenére, hogy foglyok voltunk. Ekkor már kezdett sötétedni. Ez a naplemente már tényleg felért egy olyannal, mint amilyen az amerikai szappanoperákban van. Kiváló környezetet teremtett az igazán mély gondolkodásra. Pár perc múlva feljött Adi és megkérdezte, mit csinálok:
-Gondolkodom.
-Min?
-Azon, hogy mégis: mit keresünk mi itt? A helyünk most az iskolában lenne.
-Van okunk itt maradni. Például: egy emberrel többen indultunk, aztán tudomásom szerint nem rajongunk annyira az iskoláért, hogy csak azért visszamenjünk. Én egyébként nem is érzem itt magam olyan rosszul.
-Alapvetően én se gondolkoznék ezen, ha nem lett volna ez az egész incidens a katonákkal. Hamarosan aludni tértünk. Reggel az ezredes azzal fogadott, különleges küldetése van számunkra.
-Ezt a küldetést már hónapok óta el kellet volna végeznünk, de egyik emberemet se szeretném annyi Stalker közé küldeni. Maguk viszont pont megfelelnek. Maguk fognak bombát telepíteni az anarchista „Szabadság” bázisára.- ekkor elővett egy hátizsákot.- Ezt kell a főépület lépcsője alá elhelye...- nem tudta befejezni, mert egy nagyerejű mesterlövészpuskával hátulról fejbelőtték.
Ezután a zsoldosok megrohamozták az ellenőrzőpontot. Itt volt az alkalom: felkaptam az ezredes holttestét, Adi pedig a bombát és kirohantunk a szobából. Egy aknafedelet találtunk, amelyen át bejuthattunk a csatornarendszerbe, azon keresztül pedig ki a bázisról. Mikor már biztonságban éreztük magunkat, átkutattuk a hullát. A PDA-jában érdekes infó volt, de most nem törődtünk vele, volt viszont egy pisztolya, 30 lőszere, meg egy húskonzerve. A kifolyónál letáboroztunk, mert éjjel még vissza akartuk szerezni a felszerelésünket. Legnagyobb meglepetésünkre a zsoldosok elmentek, tehát semmi nehézséget nem okozott a dolog, reggel pedig elindultunk a „100Sugár” nevű bár felé. Út közben hallottunk néhány katonai rádióadást és megállapítottuk, hogy a hadsereg vadászik ránk. Megérkezve megkérdeztük a csapost, tud-e nekünk segíteni.
-Én nem tehetek értetek semmit, de van egy Scarface nevű Stalker, aki szakértője a katonákkal való üzletelésnek. Megbeszélem vele, hogy találkozzatok vele.- mondta, majd hátrament az irodájába.
Pár perc múlva visszajött.
-Rendben ifjúság, randitok van a barátunkkal holnapután a szikla alatt, a Sötét Völgy nyugati, a Szeméttelep felőli bejáratánál.
-Köszönjük. Egyébként mennyibe fog ez nekünk kerülni?- kérdeztem végül.
-Nálam csak egy másolat a katona PDA-jának adatairól, Scarface viszont várhatóan 25-30000Ru-t kér majd.
-Még egyszer kösz. Szevasz!- mondtuk Adival kórusban, majd, mivel a találkozóhely nem volt olyan messze, bekéredzkedtünk az egyik raktárba egy stalkercsoporthoz és aznap már csak pihentünk, ettünk-ittunk.

18. fejezet

Aznap este megbeszéltük a tervet. A Stalkerek azt mondták, velünk jönnek.
-Oké. Adi elmegy a leletekért a Barlangba, én pedig veletek megyek egyenesen a találkozóhely felé.- mondtam nekik.
-Rendben. A barátod nem akar maga mellé egy kísérőt?- kérdezte az egyik Stalker.
-Nem. Bízunk bennetek, de azon a rejtekhelyen több, mint 120db lelet van. Ezt egyszerűen nem kockáztathatjuk.- válaszoltam.
-Jól van. Mennyire van messze az a rejtekhely?
-Ti csak azért is ki akarjátok találni a helyét?
-Nem, csak azért kérdeztem, mert van egy Ladánk, amit odaadnánk a haverodnak.
-Az már döfi. Igen, szüksége van a Ladára, mert a hely elég messze van.
-Mindent megbeszéltünk?
-Azt hiszem.- mondtam.
Még aznap este küldtem Adi PDA-jára egy üzenetet késleltetett kézbesítéssel, amiben ez állt:
Adi, ezek a fickók nem valami szimpatikusak. Biztos vagyok benne, hogy meg akarják szerezni a leleteinket, tudok egy helyet, ahol át tudod verni a nyomkeresőiket. A hátizsákodba fogok rejteni két nagyon erős, de finom kefét, amikkel meg a legűrűbb sárban is eltűntetheted az autónyomokat, kapsz továbbá pénzt, amiből egy kanna benzint fogsz venni. Van egy híd, aminek egy autó átszakította a korlátját, de le nem zuhant. Te odamész, lelocsolod az üzemanyaggal, felgyújtod és azonnal lelököd. A benne lévő halott Stalkert el kell temetned, nem látható helyre, hanem valahova, ahol nem látják. A Stalkerek nem tudnak a kocsiról, mert azóta került oda, hogy legutóbb arra jártak. Mikor ezzel kész vagy, felszereled a keféket és továbbmész. A kocsit valahol rejtsd el. Mellékeltem egy térképet. Megkapod a géppisztolyt, meg a lőszert is, amit az út menti rejtekben találtunk, arra az esetre, ha a kocsiból kell lövöldöznöd.

19. fejezet

Másnap felkerekedtünk és elindultunk. Nem tartott sokáig, hogy odaérjünk a találkozóhelyre. Itt letáboroztunk, de mihamarabb fedezéket kellet találnunk, arra az esetre, ha jön egy kitörés. Nem kellett sokat keresgélni, ugyanis a nagy szikla tövében egy nagy, kerek kő kis barlangot rejtett. Bent volt egy ágy, pár napnyi élelem, egy viharlámpa, egy érdektelen adatokat tartalmazó PDA, ami a benne lévő felhasználói profil szerint Scarface-é volt, és rendkívül sok pénz. Volt egy üzenet, ami arra kérte a rejtekhelyet megtalálót, bárki legyen is, hogy ne vegye el a pénzt, mert azt arra gyűjtötte éveken át, hogy barátunk fia tanulhasson és ne kelljen hozzá hasonlóan favágásból élnie.
Pár órát ücsörögtünk az új táborunkban, amikor megérkezett Adi. Volt nála több lelet, mégpedig nem is a legértékesebbek, ezért megkérdeztem:
-Minek hoztál négy kisebb értékű leletet, ha hozhattál volna akár egy értékeset is?
-Mert gondoltam azokat inkább eladjuk a tudó... Na igen, ők meghaltak.- mondta Adi.
-Igazad van. Most megint van egy csomó időnk, Scarface ugyanis csak holnap jön.
-Addig csinálnunk kéne valamit.
-Ja. Nem nagyon van mit csinálni.
Másnap délben megérkezett Scarface. Egyből látszott, miért hívják így: egy speciális, .50-es Beowulf kaliberű FN SCAR volt nála, gránátvetővel, lámpával, ACOG céltávcsővel, távmérővel és lézeres célmegjelölővel felszerelve. A combján pisztolytáska függött, benne egy .50- es S&W revolver. Tagbaszakadt fickó volt, akin látszott, hogy favágó. Tekintete sötét volt, azt tükrözte, hogy már nem egy szörnyű dolgot látott. Odaért, köszöntöttük egymást, majd rögtön a tárgyra tértünk:
-Szóval te vagy Tracker? Már egyre több ember van, aki hallott rólad. Tehát a barátodnak, meg neked mi bajod van a katonákkal?- kezdte.
-Elfogtak minket, majd egy zsoldosroham közben megszöktünk, és most vadásznak ránk.- mondtam neki.
-Rendben. 30.000Ru és el van intézve.
-Ezeket a leleteket hoztuk. Megfelelnek?
-Persze. Egy pár nap és a hadsereg felétek se bagózik majd!
-Kösz. Még egy dolog: a kis barlang a kő mögött a te rejtekhelyed?
-Igen. Kivettétek a pénzt?
-Megtaláltuk az üzenetet, tehát nem.
-Nagyon rendesek vagytok.
-Nem mi vagyunk rendesek. Azok állatok, akik elvették volna.
Aznap se csináltunk már semmi érdemlegeset.

20. fejezet

Hajnali két óra lehetett, amikor Adi felébresztett, hogy valami nagyon nagy és nehéz lépteit hallja kintről. Kis hallgatózás után megállapítottam:
-Biztos kisóriás, de messze van és egyébként sem az a legnagyobb bajunk. Te is látod az elváltozott színeket és hallod ezt a suhogást?
-Igen. Mi ez?
-Irányító.
-A mutáns?
-Igen. Valahogy rá kéne jönni, hol van. Ha csengeni kezd a füled, az azt jelenti, hogy kb. 3 másodperced van fedezékbe bújni, mielőtt hatással lehet az agyadra.
-Értem. Most mit csinálunk?
-Meg kéne várni a reggelt, de addigra már zombivá válunk, tehát lépni kell.
-Oké. Keltsük fel Scarface-t. Neki van a legerősebb fegyvere.
-Jó ötlet. Neki is van gránátvetője, nekem is, indulhat a játék.
Adi felkeltette az öreg favágót, majd megbeszéltük a tervet:
-Scarface, van itt valami pokróc, vagy fólia? Mindegy mi, csak egy ember el tudjon mögötte bújni és ne legyen átlátszó.
-Van itt egy matrac, aztán meg használhatjuk a hálózsákokat is.
-Rendben. Adi, te megbújsz a kő mögött, Scar meg én pedig a hálózsákok takarásában kétfelé elrohanunk, amíg fedezéket nem találunk mi is. Van valakinek hőkereső távcsöve?
-Nekem van!- mondta Scarface.
-Jól van. Odaadod Adinak?
-Persze.- mondta újdonsült barátunk.
-Kiváló. Adi, te a megbeszéltek szerint fedezékbe bújsz a Naganttal, megkeresed, hol van az irányító, majd, mikor már Scar és én is fedezékbe bújtam, ezzel a nyomjelzővel rálősz.- adtam át Adinak öt 7.62x54mm-es nyomjelző (repülés közben izzó) lövedéket- Ez majd megmutatja nekünk, hol van. Ekkor te előveszel egy F-1-es gránátot, kihúzod a szöget, de a fogantyút még rajta tartod és vársz, amíg Scarface meg én gránátot lövünk a mutánsra. Mikor mindketten lőttünk, elhajítod az F-1-est, megvárod, míg felrobban, aztán ellenőrzöd, meghalt-e az irányító. Ha igen, felkiáltasz, hogy „tiszta”. Ha nem, újra rálősz. Ebben az esetben Scarface és én tüzet nyitunk rá. Rövid sorozatokat lövünk, hogy megőrizzük a pontosságunkat, de azokat gyors egymásutánban. Minden világos?
-Igen.- mondták barátaim kórusban.
-Rendben. Még valami: az irányított Stalkereket próbájuk ne megölni, mert ugye ha az irányító meghal, ők visszanyerik az öntudatukat. Gyerünk!
Az akció jól ment. A mutáns összesen hat zombit irányított. Ebből kettő civil volt, az a fajta, akin már nem lehet segíteni, a többiek Stalkerek voltak, akik közül egy meghalt a tűzharcban, kettő szabadúszó, egy pedig a akkorra megsemmisült „Tiszta Égbolt” frakció harcosa volt. A „frakcionárius” megadta nekünk egy rejtekhely koordinátáit, amiről azt mondta, hogy a klán egy tagját fel lehetett volna szerelni a tartalmával, az egyik magányos farkas pedig mondott egy pár anomáliát, amikben mindig sok a lelet, a harmadik pedig a csapatunkból hiányzó, utolsó haverom, Ádám volt, tehát ő nem adott semmit. Egy szakadt bőrkabát volt rajta, felszerelése egy bicskából és egy PM pisztolyból állt, tehát nem lehetett mondani, hogy hasonlított volna Voronyin tábornokra, a „Szolgálat” fantázianevű frakció vezetőjére, a Zóna talán legbefolyásosabb emberére. Az ilyenkor szokásos procedúra végére már reggel volt, tehát elköszöntünk Scarface-től és a Stalkerekől, majd visszamentünk a „100 Sugár” bárba, ahol szétünnepeltük magunkat. Volt ott minden: vodka, bor, a legjobb ételek, amiket a Zóna csak kínálhat, sőt, még pezsgő is. Nem a legelőkelőbb dolog, de akkor én is egy kicsit berúgtam. Hiába, a vodkának nincs íze, vizet inni meg milyen dolog, ha van Abszolut is. Aznap este elittunk három „Éjjcsillag” leletet.

21. fejezet

Másnap reggel ismét azon vettem észre magam, hogy egy tetőn ülök és azon filózom, mit lenne helyes tennem. Adi feljött és azt mondta:
-Most már teljes a csapat, hazamehetünk iskolába járni, ha ennyire ennyire stréberek vagyunk.
-Menj, ha akarsz! Én innen el nem megyek, míg a Zóna szívét meg nem jártam.
-Az… erőműbe mész?
-Igen oda. Velem jöhetsz, ha akarsz.
-Azt hiszem megyek én is.
-Helyes. Szedd össze magad és egy óra múlva indulunk.
-Mi? Nincs megfelelő felszerelésünk, Ádámnak például csak egy Makarovja van.
-Tudom. A Skadovsra megyünk. Összeszedjük a többieket. Ismerek egy fickót Kijevben, szólok neki, hogy keresse fel Strelokot és kérdezze meg, mit ajánl, ha valaki északra megy, valamint az is lehet, hogy tud nekünk intézni pár katonai Stalkert kíséretnek.
-Rendben. Ádám?
-Kérdezzük meg! ÁDÁM, gyere fel!!!- ordítottam.
-Mi van?
-Az erőműbe megyünk. Velünk jössz?
-Persze! Mikor indulunk?
-Egy óra múlva a Skadovskra megyünk összeszedni a többieket.
Az előre jelzett időpontban elindultunk vissza a hajóra. Út közben megjött az üzenet Kijevből. Három Stalkernek képzett Spetznaz profit kaptunk magunk mellé, Strelok pedig egy egész halom jótanácsot adott. Üzenetet küldtem a bárosnak, hogy szerezze meg a szükséges felszereléseket, bármibe is kerülnek. A Skadovskon már mint komoly embereket köszöntöttek minket, amit nem tudom, mivel érdemeltünk ki, de semmi esetre sem volt ellenünkre. Egyből a vadászokhoz mentünk és a szokásos üdvözlés után megkérdeztem:
-Az erőműbe megyünk. Van kedvetek velünk jönni?
-Ki jön?
-Három katonai Stalker kíséretnek, mi és remélhetőleg ti.
-Igen, én jövök. Te, Kecske?
-Benne vagyok.- mondta Kecske.
-Rák?
-Én is.
-És te, Katja?
-Igen, azt hiszem én is megyek. Mennyire veszélyes?
-Nagyon, de ha egyszer meghalunk, együtt tesszük. Te pedig egyébként is azt mondtad, hogy ide az öngyilkosság helyett jöttél.
-Igen... Igen! Megyek!- mondta Katja igen határozottan.
-Jó. Pár napig az északon szokásos harcmodort fogjuk gyakorolni, aztán visszamegyünk a bárba.
Ezt is tettük. A 100 Sugárban felvettük a felszerelést.
-Ezt nézzétek! Monolith védőruhák. Átfestettük őket álcamintásra, hogy ne lőjenek rátok az emberek. Kiváló védelem, szinte minden ellen, zárt lélegzés, kiegészítve mindenféle műszerrel. Van két exoskeleton is, szintén Monolith, ugyanis az egyik ember ugye egy géppuskát és egy RPG-t is fog vinni, egy másik meg AS Valt, meg egy hatlövetű gránátvetőt. Aztán fegyverek... egy SVU mesterlövészpuska, négy Val távcsővel, egy VSS Vintorez, hét Vikhr géppisztoly, orvosi felszerelések, elektronikus eszközök, végül lőszer, kaptok hét Szapierka gyalogsági ásót is. Mind ki van élezve, hajítani is lehet. Ennyi. Ez 500.000Ru lenne, de a katona adatai olyan hasznosak voltak a számomra, hogy megkapjátok féláron.- mondta a báros.
-Rendben. Itt vannak a leletek. Jók lesznek?
-Teljesen. Menjetek Isten hírével!

22. fejezet

Másnap elindultunk. A katonai raktáraknál elmentünk „vérszopófalvára”, a vérszopók egyik legnagyobb fészkelőhelyére. Az egyik pincében azt vettük észre, hogy utólag valaki egy alagutat ásott. Befelé menet egyszer csak horkanást hallottunk, hamarosan pedig egy nagyobb térbe jutottunk. Odabent 10-12 vérszopó aludt. Meg kellet semmisíteni őket. A géppuskásunk, Rák megállt a bejáratnál és fedezett, amíg én késsel körbejártam. Az első néhánnyal nem volt gond, nehézség nélkül halántékon szúrtam őket, de a hatodik felébredt. Elkezdett morogni, de mielőtt felordíthatott volna fejbe rúgtam, azt acélbetétes bakancs pedig még egy rinocéroszt is kiütne. Ezen kívül mind jól ment, levágtuk a csápjaikat és kimentünk. Tájékoztattuk a Szabadságot és a bárost, majd továbbmentünk. Estére el akartuk érni azt a posztot, amit a Szabadság létesített a Pripyatba vezető úton. Odáig eljutni sem volt könnyű, ugyanis mind a Monolith, mind a mutánsok ellenezték az erőműbe menetünket. Itt tapasztaltam meg, milyen hasznos is az én jó Szapierkám. Egy felém ugró „ormányos” mellkasába még én is bele tudtam hajítani, de a három Spetznaz katona egyszerűen művészeti szinten űzte a harc minden formáját, ásóval például az egyikük egy Monlithost 50-55 méterről fejbedobott, egy másik pedig egy „ormányost” ölt meg puszta kézzel. Sok nehézség árán tehát elértük Pripyatot, de ott sem volt túl sok örömünk, a helyzet még az erdőnél is rosszabb volt, azzal a különbséggel, hogy itt nem volt olyan sok mutáns. Lőszerünk itt már alig volt, szerencsére élt a városban egy kereskedő, Kanyhalos. Feltöltöttük készleteinket és éjszakára itt szálltunk meg, mivel nagy meglepetésünkre jóval gyorsabban haladtunk a tervezettnél.

23. fejezet

Másnap reggel elindultuk. Éppen egy csendesebb szakaszon haladtunk, amikor egy vérszopó felüvöltött. Én éppen egy panelház mellett mentem, amikor a dög kirontott a pincéből és elkapta a nyakamat. Már kezdte volna kiszívni a véremet. Biztos voltam benne, hogy innen nem szabadulok, amikor a katonák parancsnoka elővette ásóját és a vérszopó felé hajította.
-Megőrült ez? Engem fog eltalálni!- gondoltam magamban.
Nem, nem őrült meg, a szerszám halál pontosan lehasította a dög csápjait. Ekkor én az egyik kezemmel megszorítottam a nyakát, a másikkal elővettem a késemet és mellkason szúrtam. Hörögve a földre zuhant és meghalt. Gyorsan lefejtettem magamról a nyúlványokat, majd a védőruha fejrészét. A nyakamon lévő sebekre tettem egy kis jódot, bekötöttem, majd bevettem két tabletta K-vitamint, végül pedig visszavettem a sisakot. Ekkor újabb mutánsok jöttek. Még több vérszopó. Az egyik elkapott egy katonát és már szívta a vérét, amikor Rák lelőtte. Társunkat viszont már nem lehetett megmenteni, még élt, de túl sok vért vesztett.
-Szergej! Hol kapott el?- kérdeztem, miközben már bontottam ki a elsősegélycsomagomat.
-Hagyjad... Nekem már végem van... Ezeket adjátok oda a menyasszonyomnak... A címe benne van a PDA-mban...- mondta remegő hangon, miközben nekem adta a jegygyűrűjét, a PDA-ját, egy kabalaérmét és egy képet róla és a kedveséről, majd meghalt.
Nem tudtuk eltemetni. Csak odatettük a testét egy fa alá, aminek a törzsébe fejfa gyanánt belevéstünk egy keresztet, a nevét, születésének, valamint halálának évét, majd ilyesmikhez közülünk legjobban értő, Adi mondott érte egy imát, aztán továbbmentünk. Alig tehettünk meg 100 métert, amikor az egyik panelház aljából valaki XREP-pel (sörétespusából kilőtt sokkolólőszer) mindannyiunkat lebénított. Én mentem leghátul. Én voltam tehát az első, akit a támadónk előrefelé haladva leütött, mikor már a földön voltunk.

24. fejezet

Egy panelház pincéjében ébredtem, Katja mellettem feküdt, még mindig eszméletlenül, a többiek eltűntek. Átnéztem magam, semmim nem hiányzott, Katjának viszont minden felszerelése eltűnt, csak a ruhája volt meg. Ki kellett jutnom onnan, őt pedig mégsem hagyhattam ott, eszméletlenül, fegyver nélkül. Felvettem hát a vállamra, elővettem a Vikhr-t és elindultam. Először azt néztem meg, még mindig ott vagyok-e, ahol leütöttek, de nem, a katona sírja nem volt ott, kb. száz méterre a háztól, a GPS-em pedig leamortizálódott. A rádióm semmit sem fogott, a barátaim sem válaszoltak. Az iránytűmre nem akartam hagyatkozni, mert úgy nézett ki, a műholdas eszközt egy mágneses anomália tette tönkre, tehát a nap járása alapján elindultam vissza, délre. Egy ideig csendben mentem, amikor megszólalt a rádióm:
-Track..krrr.. mny..krrrrr..Stk..krrr..rjly..krrr..
-Itt Tracker, mi van? Vétel.
-Mrgy..krrrr..krrr..hte..krrr..Strelok..krrr..bvhly..krr..
-Mi? Menjek Strelok búvóhelyére? Vétel.
-Ig..krrrr..érttk mgynk..krrrr..
-Oké ott leszek. Véd a kitöréstől? Vétel.
-Azt hiszem. Katja veled van? Vétel.- tisztult ki megint a vétel.
-Adi? Végre tisztán hallak! Akkor Strelok rejtekébe megyek. Katja eszméletlen, de él. Mikor jöttök? Vétel.
-Legfeljebb pár nap. Vized van? Vétel
-Még két üveg, de ott van még Kanyhalos is. Pénzem ugyan nincs, de legrosszabb esetben beváltom az egyik fegyveremet. Vétel.
-Rendben. Tartsatok ki. Vége.- fejezte be Adi.
Nem volt nehéz megtalálni a hotelt, lévén Pripyat legmagasabb épülete. A szoba nyitva volt, ablakai be voltak falazva. Eltorlaszoltam a bejáratot és lepakoltam.

25. fejezet

Már vagy két napja unatkoztam a tetves hotelszobában, amikor ismét rádióüzenet érkezett:
-Trkr..krrrr..hlsz..krrr..?
-Adi? Nem hallak jól. Várj, felmegyek a tetőre. Vétel.
A tetőre érve ismét beleszóltam a rádiómba:
-Adi? Itt vagy? Vétel.
-Itt vagyok. Figyelj, a Vörös Erdő gyalog teljesen átjárhatatlanná vált. Egy mód van arra, hogy kijussatok. Az elesett katona teste valamiért úgy tűnik, nagyon fontos a hadseregnek, és az fickó, Detyarjov ezredes, aki a kíséretünket vezette, meg egyébként egy másik fontos küldetést is végrehajtott a Zónában, elintézte, hogy a helikopterrel eljöhessetek ti is. Várjatok ott, ahol Szergejt „eltemettük”, vegyétek be magatokat egy panel pincéjébe és az úton készítsetek elő egy nagy máglyát, vagy Kanyhalostól vegyetek jelzőrakétát. Lényeg az, hogy ha rotorhangot hallotok, gyújtsátok meg, bármelyik módszert választjátok is.
-Vettem. Meglesz, de van pár kisebb gond. Katja továbbra is eszméletlen, valmint alig van vizünk és élelmünk, az egyetlen potenciálisan pénzzé tehető dolog, ami nálunk van a 15 vérszopónyi csáp, amit egyébként is a tudósoknak szeretnék eladni. Vétel.
-Strelok azt üzente, hogy a rejethelyén van egy kis pénz. Azzal talán meg lesztek egy egy darabig. Vétel.
-Talán. Mikor jön a helikopter? Vétel.
-Két nap. Vétel.
-Rendben. Addig talán magához tér Katja is. Vétel.
-Vége.
Most volt az a pont, amikor azt gondoltam, vagy fejbelövöm magam, vagy nincs más hátra, mint előre: irány az erőmű. Pár óra múlva Katja felébredt.
-Hol vagyok? Mi történt?- kérdezte „álmosan”.
-Strelok rejtekhelyén. Úgy jutottunk ide, hogy...- kezdtem elmesélni a történetet.- Ezután két lehetőség van: vagy kivárjuk a helit és kirepülünk innen, vagy szerzünk neked valami fegyvert és elindulunk a Zóna szívébe.
-Nem. Nem akarok megint elindulni oda, legalább egy ideig.
-Reméltem, te sem őrültél meg teljesen.
-Nem. Északon az embernek szörnyű rémálmai vannak.
-Igen. Képzeld, hallottam egy szóbeszédet, miszerint ha egy lyukak nélküli vödörrel a fejeden alszol el, nem lesznek.
-Majd kipróbálom. Mikor jön a helikopter?
-Holnap. Ma elindulunk, hogy legyen időnk megrakni a tüzet.
Közeledve a célunkhoz Katja észrevett egy épületet, ami tele volt Monlith katonákkal. A tetején és egyes ablakokban géppuskák, körülötte járőrök, RPG-vel felszerelt emberek. A rádiómon üzenetet küldtem:
-Adi! Adi! Itt Tracker. Hallassz?
-Itt Adi. Vétel.
-Azt hiszem megtaláltuk a Monolith új főhadiszállását. Vétel.
-Mi? Az nem lehet! Vétel.
-Akkor Te minet mondanál egy épületet, amit a „szektatagok” géppuskákkal, RPG-kkel és járőrökkel védenek? Vétel.
-Rendben. Szólok a katonák helyi vezetőjével. Vétel.
Pár perc múlva egy másik hang szólt bele a rádióba.
-Tracker! Itt Fjodorov tábornok. Én vagyok a Zónában tevékenykedő erők parancsnoka. Mit találtak? Vétel.
-Egy nagy monolithfészket. Helikopterrel berepülni a területre a rakétavetők miatt kész öngyilkosság, de az épület a vadászbombázók könnyű célpontja lenne. Vétel.
-Vettem. Vállalja, hogy megjelöli a célt a repülőgépeknek? Vétel.
-Igen vállalom. Mit kell csinálnom? Vétel.
-Szerezzen Kanyhalostól egy színes füstgránátot és lehetőleg fél óran belül legyen a célponttól egy dobásnyi távolságban. Meg tudja mondani a fanatikusok táborának körülbelüli helyét? Vétel.
-Igen. Körülbelül 1300 méter délre a stadiontól. Vétel.
-Vettem. Gyerünk! Vétel.
-Vége.
-Katja, fogd a távcsövet, meg ezt a Vikhr-t és figyeld innen, mi töténik odaát.- adtam át neki az említett eszközöket.
-Rendben. Van nálad elég pénz?
-Igen.
Fél óra rövid idő, tehát futottam, ahogy bírtam és 13 perc alatt értem Kanyhaloshoz, 4 perc alatt vettem meg a -biztonság kedvéért- két gránátot és 15 perc alatt értem vissza a megfigyelőállásba.
-Itt vannak már?- kérdeztem Katjától.
-Még nem.
-Rendben. Figyelj, közelebb kell jutnunk, ha az épületig el akarjuk dobni a gránátot. Fogd a Vintorezt és fedezz.
-Rendben.
Pár perc múlva megjött egy újabb rádióüzenet:
-Tracker! Itt Igor Grovanszki, a bombázóraj vezetője. Készüljön fel. Még négy perc.
Kellően közel mentem a főhadiszálláshoz és figyeltem, amint a pilóta visszaszámol:
-Három...Kettő...Egy...Most!
Kirántottam a szöget és eldobtam a gránátot, majd futottam vissza Katja állásába.
Másodperekkel később újabb rádióüzenet jött:
-Tracker! Látjuk a füstöt! Vonuljon vissza, ez hangos lesz!
-Kösz a tippet!
Ennek megfelelően Katjával visszavonultunk, de a robbanás még több sor panelházzal arrébb is fülsiketítő volt.

26. fejezet

Ezek után ismét a kijutásunkra kellett koncentrálni. A helikopter érkezését másnapra tűzték ki. Elhelyezkedtünk hát a pincében és vártunk. Másnap az előrejelzett időpontban felhangzott a rotorhang. A gép elkezdett körözni, minket keresve, kimentünk hát és a másik füstgránáttal jeleztünk neki. Leszállt és felvett minket. A Vörös Erdő felett lehettünk, üzent nekem Adi, hogy szálljunk ki a Szabadság bázisánál, ők is oda jönnek. Szóltam hát a pilótának, aki, nagy meglepetésemre bármi ellenvetés nélkül beleegyezett. Mivel a Szabadság és a hadsereg közt elég nagy az ellentét, a biztonság kedvéért nem a táborban, hanem -a földrajzi feltételek miatt- jóval arrébb tett le minket a helikopter. Nem voltunk messze a régi, katonai raktáraktól, amiket mostanra az eredeti tulajdonosok talán legnagyobb ellenségei laktak be, de Katja észrevette, hogy valami nagyon nagy lépked a mellettünk lévő dombon. Egy kisóriás volt, de abból is a legnagyobb, amit valaha láttak. Legalább öt tonnás volt, kb. két és félszer nagyobb egy átlagos, kifejlett példánynál. Meg akartam örökíteni a Zóna különleges dolgait, ezért első bevásárlásomnál vettem egy fényképezőgépet is, lefotóztam hát a lényt, majd valahogy módot akartam találni a követésére. Katja vállalkozott, hogy megpróbál GPS nyomkövetőt helyezni az állatra.
-És mégis, hogy tervezed ezt végrehajtani?- kérdeztem tőle.
-Beteszem a bőre alá.
-Ez jó volt!
-Komolyan! Ejtek egy sebet, viszonylag mélyen leválasztom a bőrét és becsúsztatom az eszközt.
-Legyen, ahogy akarod, de tartsd fejben, hogy egy átlagos kisóriás is szétszaggat egy autót, az pedig kevesebb, mint fele ekkora.
-Rendben, fedezz!
Előrement és ráugrott a dög hátára. Próbált sebet ejteni, de nagyon mocorgott az alany. Le kellet lassítani a mozgását, ezért lehasaltam és háromszor belelőttem a lábába. Ekkor minimálisan, de lesántult. Kihasználva az alkalmat Katja behelyezte a GPS-t, majd visszarohant.
-Megvan?- kérdeztem tőle.
-Azt hiszem. Nézd meg!
Megnéztem a PDA-mat; a jelet egyértelműen vette, de az nem a mutánsról jött.
-Nem igaz! Leesett róla!
-Ne érdekeljen! Oda nézz!- mutatott Katja az útra, amin az állat teljes erejéből futott felénk.
-Oké. A Szabadság tábora innen kb. 7400 méter. Vegyél elő egy gránátot! Húzd ki a szöget... három... kettő... most...- mondtam, miközben én is ugyanígy tettem.
Amint a gránátok felrobbantak, felkiáltottam:
-Most pedig futás!
Futásnak eredtünk, de a dög egyre inkább kezdett beérni miket. Olyan volt, mintha a kétszer fél kiló repeszt meg sem érezte volna. Katja kezdett lehagyni, a mutánssal egyedül maradni pedig a biztos halállal volt egyenlő. Ekkor csoda történt: hangos mordulást hallottunk magunk mögött, egy csapat chiméra támadta meg a lényt. Bár öt 200 kilós óriáskutya, bármilyen erős, vagy agresszív legyen is, fél fogára sem elég egy öt tonnás izomkolosszusnak, de arra éppen elég időt nyertünk, hogy elérjük a Szabadság mesterlövészei lőtávolságának határát, ahol már egy kicsit lassíthattunk. A bázisra beérve egyből a Lukash nevű vezérhez mentünk, és elkezdtük neki mondani:
-Az erőműbe akartunk menni, de nem jött össze egészen. Mi elájultunk, a többiek pedig visszamentek egészen a Kordonig. Azt beszéltük meg, hogy itt találkozunk, addig pedig valahol le kell táboroznunk. Arra gondoltunk, hogy esetleg pár vérszopó-csápért itt maradthatnánk.
-Te nem Tracker vagy?
-De. Honnan hallottál rólam?
-Te, meg a haverjaid, úton északra, kipucoltátok a pincét, amiről minket is tájékoztattatok.
-Ó, igen. Ha már mutánsvadászatnál tartunk: visszafelé jövet láttunk egy kisóiást, ami becslésem szerint nem kevesebb, mint öt tonnás.- mutattam meg neki a fotókat.
-Ez hatalmas! Tudnád követni a fészkéig?
-Mi az hogy! Ez még egy csecsemőnek sem lenne gond. A nyomai vagy öt centi mélyek.
-Rendben. Egyébként maradhattok, legyen mondjuk két garnitúra csáp.
-Áll az alku. Itt vannak.
Egy emberük jött, elvezetett minket az egyik házig, ahol elszállásoltak minket. Nagyon fáradtak voltunk, ezért Katja úgy döntött, kiadósan lezuhanyozik, valamint kijelentette, hogy rám is rám férne, mert még a lőszer szaga is érződött rajtam. Ehelyett én inkább véletlenszerűen járkáltam a táborban, amíg csak mozogni tudtam. Ez után leültem a tűz mellé és beszélgetni kezdtem Maxxal, a „terepparancsnokkal”. Eközben egyre sötétebb felhők gyűltek felettünk, olyannyira, hogy hamarosan bementünk az egyik épületbe, nem akarván megázni. Mikor én visszamentem a szállásunkra, még nem volt semmi, de reggelre vagy fél méter hó esett. Mindez júliusban történt. Hallottam már arról, hogy a Zónában egy éjszaka alatt bármikor véletlenszerűen megváltozhat az évszak, de egészen addig nem hittem el.

27. fejezet

Másnap megjöttek Adiék:
-Szevasztok! Mi történt idő közben?- kezdték.
-Minden rendben volt, de láttunk egy kisóriást, ami nem kevesebb, mint öt tonnás volt.
-Az komoly! Mi is láttunk ám szokatlant! Azon a régi tanyán volt vagy nyolc Szolgálatos!
-Tényleg? Milyen felszerelésük volt?
-Mindnek Exoskeletonja és Grozája. Úgy néztek ki, mint akik ezt a tábort akarják megtámadni.
-Nyilván. Akkor azonnal értesíteni kell Lukash-t!
-Igen. Majd én szólok neki.- mondta Gonta és elment.
-Mit szólsz ehhez a hóhoz?- fordult hozzám Ádám.
-Mit szólhatnék? Most hógolyóznunk kell!
-Júliusban igazán egzotikus élmény lehet!
-Ja. A hó azért is előnyös, mert jobban látszanak a nyomok, nekem pedig maholnap a kisóriás fészkét kell megkeresnem.
Később Lukash magához hívott minket.
-Már történt ilyesmi. Akkor szerencsére Strelok figyelmeztetett minket. A Szolgálatosok már itt voltak a havazás előtt, tehát valőszínüleg nincs téli álcájuk, de ebben nem lehetünk biztosak, tehát információ kell. Mit kértek azért,hogy ma éjszaka szétnézzetek azon a tanyán?
-Milyen felszerelést kapunk?
-Téli álcát a ruháitokra és a fegyvereitekre.
-Rendben. Pontosan mi akkor a feladat?
-Éjjel kell belopózni a farmra, majd megnézni, mennyire lesz nehéz őket kinyírni.
Este elvégeztük a terepszemlét, majd jelentettünk Lukashnak:
-Éjjel két őr van kint, ruhájuk továbbra is a standard fekete exoskeleton. Szerintem nem is kellene megölni őket.- kezdtem.
-Miért? Szerinted megadják magukat, ha szétpaintballozzuk őket?
-Nem. Adi és én leütjük az őröket, a többiek meg alszanak, tehát nem okoznak gondot.
-Oké, de bármi veszteség az akció alatt a te felelősséged.
-Rendben. Szedd össze az embereidet és kövessetek.
-Menj Maxhoz, ő majd tudni fogja, hogy te vagy az.
Maxxal megbeszéltük a dolgokat, majd elindultunk. A két őr most is ugyanott állt, ahol szoktak. Adinak elöl volt a fegyvere, nekem nem, mert a felém eső alanyon nem volt sisak, tehát nálam csak az ásó volt. Először én lendültem mozgásba, leütöttem a fickót, Adi pedig azonnal a másik fejéhez nyomta a Valját. A Szolgálatos letérdelt és feltette a kezét, erre én levettem a sisakját, megkötöztem, majd kipeckeltem a száját. Ezután a Szabadság körbevette a házat. Az akció jól ment tehát. Ezután reggelig buliztunk. Már világosodott, amikor éppen Katja mesélt egy történetet, viszont hirtelen elcsuklott a hangja, beüvegesedett a szeme, elsápadt és eldőlt. Mellettem ült, tehát azonnal láttam, hogy hátbalőtték. Azonnal ott termett az egyik orvos. Azt mondta, hogy még túlélheti, de sürgős ellátára szorul, tehát azonnal munkához látott. Adi meg én azonnal ugyanarra gondoltunk: elkapni az orvgyilkost. Mi ketten tehát kértünk Lukashtól egy Nivát és elindultunk, míg a többiek maradtak Katjával. Nagyon sokáig mentünk az orvlövész nyomain, de még nem találtunk semmit. Hamarosan beértünk a halott városba. A hóban még mindig könnyű volt látni, merre ment a szemét. A Pripyat folyó közvetlen partján állt egy panelház, abba ment be a rohadék. Berohantunk, ő is futott felfelé, de a 7. emeleten utolértük. Egy SV-98-as mesterlövészpuska volt nála. Rálőttem, de a fegyver felfogta a golyókat. Végül a tetőn sarokba szorítottuk. Kiértem én is és elkezdtem felé futni. Az épület szélén állt, ráugrottam, megszorítottam a nyakát és lelöktem, de magával rántott a mélybe. 10 emeletet zuhantunk a Pripyatba. Becsapódáskor elájultam.

28. fejezet

A folyóparton ébredtem, valamivel lejjebb. A fickó éppen elővette a pisztolyát, hogy megöljön, amikor egy Pseudo farkas ráugrott, belökve a vízbe, az állat is ment utána. Ekkor megint elájultam. Mikor magamhoz tértem, azt vettem észre, hogy egy kölyökfarkas kuporog a hasamnál. Már húztam ki a késemet, hogy végzek vele, de nem voltam rá képes. Egyszerűen nem. Meg egyébként is milyen dolog lenne, hogy -valószínűleg- az anya megmentett, aztán az a köszönet, hogy lemészárolom a kicsinyét. Eszembe jutott továbbá, hogy, ha kiskorától emberek nevelik, az ilyen mutáns hűséges társ lesz. Úgy döntöttem tehát, hogy magammal viszem. Pár kilómétert mehettem, amikor megpillantottam egy stéget a partban, mellette egy viskó állt. Az ajtó be volt ugyan zárva, de a lakat annyira szét volt már rohadva, hogy kézzel ki lehetett nyitni. Odabent pont az volt, amire nem számítottam. Egy régi versenyevezős hajó. Jó állapotban volt, a maga idejében pedig kifejezetten jónak számított. Lapátok is voltak hozzá, tehát, -országos magyar evezősbajnokként- a vízi utat választottam. Amennyire lehetett, leporoltam, beállítottam magamra, a kisfarkast betettem a lábtartó mögé, vízre szálltam, majd felvettem egy lendületes tempót. Kb. fél óra múlva láttam a parton egy házat, mellette két Niva, egy szabadságos katona őrizete alatt. Jó volt velük a kapcsolatom, tehát kikötöttem. Barátként köszöntöttek, majd megkérdeztem:
-El kéne jutnom egy jobban lakott helyre, tehát járműre van szükségem. Nekem tudnátok adni az egy kocsit?
-Sajnos kell mind a kettő, de láttam nem messze innen egy működő UAZ jeepet. Üzemanyagot tudunk adni.
-Köszönöm. Ti meddig maradtok itt?
-Mi állandóan itt vagyunk. Még egy kis barlangot is ástunk a kitörések ellen.

29. fejezet

Miután megkaptam az üzemanyagot, elindultam oda, ahol az UAZ állt. Odaérve azonban csak egy szétlőtt roncsot találtam. Gyalogolni kellett tehát, de ez „valamiért” csak nem akart sikerülni a fél méteres hóban. Olyan négy-öt kilométer után megláttam egy öreg templomot. Gondoltam, behúzódom oda, hátha kapok valami földöntúli segítséget. A kertjében temető volt, azon vágtam át, de egy friss síron megakadt a szemem. Odamentem, elolvastam a feliratot: „Tracker, élt 14 évet”. Tehát az én sírom volt. Tulajdonképpen logikus, hogy tíz emelet zuhanás után már nem fűztek a túlélésemhez túl sok reményt. Mivel azonban én igencsak élőnek éreztem magam, kihúztam a keresztet a földből, lemostam a feliratot és a kerítésnek támasztottam. Az épület igen takaros volt, és úgy tűnt, még a kitöréstől is véd. Lepakoltam hát, eltorlaszoltam az ajtót és leültem pihenni. Esteledett. Semmi esetre ki nem mentem volna, tehát ott kellett éjszakáznom, ami közel sem volt olyan könnyű. Hajnali háromkor felriadtam. Rémálom volt. Szerencsére nem emlékszem, mit álmodtam, csak azt, hogy a hasamhoz kaptam. Nyilván meglőttek, leszúrtak, ilyesmi. Csatakosra le voltam izzadva, remegtem, a pulzusom pedig 200 körül járt. Kerestem egy vödröt, a fejemre húztam, majd újra elaludtam. Ezúttal reggel nyolc óráig szuszogtam, mint egy kisbaba. Közben még több hó esett, további 30-40cm. Megreggeliztem, majd fogtam magam és elindultam. Tiszta idő volt, nagyon messze el lehetett látni. Felmentem egy dombra szétnézni. Láttam az erőművet is. Ekkor furcsa érzés fogott el. Mintha hívott volna, hogy menjek a Zóna szívébe. Én viszont nem akartam. Már indultam volna lefelé, amikor látomásaim kezdtek lenni. Láttam a Kívánságteljesítőt, leletek százezreit, láttam, amint a mutánsok, a Stalkerek, a Monolith, a Zóna összes lakója leborult előttem, láttam, azt, amit bárminél szívesebben kívánat vola: a tönkretett területek helyén érintetlen vadon volt, ameddig csak a szem ellát. Ezeket ígérte a CNPP, de én még mindig nem akartam menni. Körülbelül egy óra múlva egy másik magaslatról megláttam a Szabadság táborának körvonalait. Elkezdtem rohanni, de újabb halucinációk jöttek. Láttam, amint a Zónában mindenki mindenkit gyilkolni kezd, amint a banditák már kezdik a lezárt terület határán kívül is végrehalytani a különböző bűncselekményeiket, láttam, amint a Monolith katonái is kitörnek a Kordonon kívülre és lemészárolnak mindenkit, akit látnak. Ezt ígérte a biztonságosabb, „sűrűn lakott” terület. Én még mindig nem akartam menni. Biztos voltam benne, hogy a C-Öntudat akar csapdába csalni, mert túl mélyre jutottam már a Zóna közepe felé. Csak azért is tovább futottam a bázis felé. Körülbelül fél úton voltam, amikor már nem tudtam tovább haladni. Pihentem hát egy pár percet, majd tovább vonszoltam magam. Beértem a kapun, majd megpróbáltam megkeresni valakit, akit ismerek. Az egyik tábortűznél megtaláltam Ádámot:
-Ádám! Végre valaki! Mi van veletek?
-Minden rendben errefelé. És veled mi van?
-Jól vagyok. A többiek?
-A vadászok visszamentek Zatonba, Adi leletekre vadászik, én itt vagyok, Katja pedig a házban van, mély depresszióban. Már majdnem ő is belehalt abba, hogy te leestél egy panelról. Menj, vidítsd fel, ha érted, mire gondolok!
-Tudod, mit? Hallottam, hogy egy vérszopónak elpusztult a kölyke és most újat keres. Örökbe adunk hozzá, jó?- mondtam tréfásan.
-Ez jó volt!- röhögött Ádám.
-Nem is biztos, hogy vicc volt...- válaszoltam neki, majd elindultam a szállásunkra.
Mikor odaértem, Katja éppen aludt, vagy legalábbis az ágyán feküdt, viszonylag egy helyben. Csendben odamentem hozzá és megnéztem, mennyire viselte meg az elmúlt időszak. Úgy tűnt, nagyon. Az arca sápadt volt és beesett. Nem volt szép látvány. Olyan volt, mint akit pár perce lőttek szíven. Finoman felkeltettem, de nem szóltam semmit, hogy ne lőjem le a „poént”. Lassan megfordul, rám nézett, de nem fogta fel azonnal, ki is vagyok. Amint azonban ráeszmélt, követhetetlen gyorsasággal felpattant és a nyakamba ugrott. Nagyon ki voltam merülve a meneteléstől a hóban, ezért hanyatt estem. Valószínűleg furcsa (értsd: félreérthető) látványt nyújtottunk, ahogyan én feküdtem elcsigázva a földön, Katja pedig rajtam, leírhatatalan örömmel. Mikor már tudott uralkodni magán, felrángatot az ágyamra és szó szerint parancsolta, hogy meséljem el, mi történt, a legkisebb részletet ki nem hagyva. Az anyámra emlékeztetett. Ő szokott az ilyesmikre már-már abnormális mértékben kíváncsi lenni. Kb. fél óra múlva visszaért Adi. Nagy boldogan fütyörészett az övén egy „Aranyhal” lelettel, bejött, köszönt Katjának, majd megkérdrzte ki az a fickó, aki az ágyamon fekszik.
-A tulaj.- mondtam neki kurtán.
-Dehát... Tracker meghalt...
-Vagy nem. Szervusz Adi!- ekkora sikerült felemelni a fejemet.
-Te... te élsz?
-Miért, mit gondolsz, szellem vagyok?
-De... tíz emeletet zuhantál egy folyóba!
-Igen. Az orvgyilkos felfogta az ütést.
-Jó... ne értsd félre, nagyon örülünk, hogy élsz. Kérdezd csak Katját.
-Nem akarom még egyszer megkérdezni...
-Gyere! Mutatni akarok valmit.
-Megnézhetem én is?- kérdezte Katja.
-Szerintem nem akarod látni...- mondta Adi, majd biccentett a fejével, hogy jöjjek.
Nagy nehezen felkeltem és követtem. Az ajtó előtt elővett a zsebéből egy 7.62x54mm-es golyót:
-Ezt szedték ki Katjából!- kezdte.
-Mi ezen akkora meglepetés? Láttuk, hogy fickónál SV-98-as mesterlövészpuska volt, annak pedig ilyen a kalibere.
-De nézd a méretét!
-Nem olyan nagy. Az .50-es BMG (12.7x99mm) lövedék körülberül négyszer ekkora, az orosz 12.7x108mm-es meg főleg.
-N-é-g-y-s-z-e-r?
-Bizony. Azokat eredetileg tankelhárításra tervezték az első világháborúban.
-Na mindegy. Szerintem nagy, de erről ne nyissunk vitát.
Később megjelent Ádám is:
-Na elvégezted, amit megbeszéltünk?- kérdezte egyből.
-A vérszopó még mindig kölyköt keres!
-Felfogtam...
-Arról meg, Katja felvidult-e, kérdezd őt.

30. fejezet

Ekkor már csak egy feladat volt hátra: megölni a kisóriást. Felkészültünk hát. A Szabadság erre a célra egy külön csapattestet hozott létre, akiket RPG-kkel, géppuskákkal és egyéb nehéz fegyverekkel szereltek fel. Hamar a mutáns nyomára akadtunk és a nyolcan centis hóban könnyen megtaláltuk a fészkét. Egy kis barlang volt. Felálltunk a bejáratnál és bedobtunk egy gránátot. Az állat hatlmas ordítással kirohant, mi pedig tüzet nyitottunk rá. Nem volt nehéz elbánni vele, figyelembe véve az eszközeinket. Mikor már határozottan halott volt, lassan bementünk az üregbe. Nem tartott sokáig, amíg egy betonfalú szobába jutottunk. Az egyik falon egy hatalmas kiveítő volt, rajta egy fickóval, aki, amint beértünk elkezdett beszélni:
-Nos, Tracker, úgy tűnik nem ért a szóból. Sajnos nincs más választásunk, mint kényszeríteni önt, hogy menjen a központba.
-Ki... ki maga?- kérdeztem bizonytalanul.
-Én vagyok a C-Öntudat vezetője vagyok. Most van lehetősége kérdezni, amit csak akar. Én tudom a választ.
-Jó. Próbáljuk ki! Hány mutáns él a Zónában?
-197.234.572.428 ízeltlábuakkal együtt, de mikróbák nélkül.
-Ez tényleg tudja... Most mondjuk... milyen fegyvert ajánl a Zónában való használatra?
-Sayga-12, VSS Vitorez.
-Milyen ellenséggel fogunk találkozni az erőműbe menet?
-Az odafelé vezető úton csak kevésbé veszélyes mutánsokkal, valamint Monolithosokkal, de a Szarkofágban rengeteg lesz a különböző veszély.
-Remek. Miért olyan fontos, hogy én eljussak a középpontba?
-Erre a kérdésre nem válaszolok, de higgye el, nem fogja megbánni.
-Hol van a zsoldosok bázisa?
-Az X-10 labortól 12.231méterre, északnyugat-nyugat irányban, egy elhagyott faluban.
-Kapunk seígtséget az expedíció során?
-Elképzelhető.
-Hogyan fognak kényszeríteni, hogy menjek az erőműbe?
-Majd megtudja.
-Akkor az hiszem ennyi.
Kimentünk a barlangból és elindultunk vissza a Szabadság bázisára. Odaérve ismertettem a tervet:
-Tehát... út közben azt tesszük, amit tudunk, ehhez nincs mit hozzátenni. Bent az erőműben viszont elvileg sok lesz a jóból, tehát nem járjuk végig az utat egészen befelé. Adi, meg van még a bomba, amit a katona akart ide telepíttetni?
-Igen, meg van. Mit csinálunk vele?
-Mindjárt mondom. Ádám, te szerezz Lukashtól fejenként legalább 120 méter hegymászókötelet. Katja, te próbáld megszerezni a Szarkofág metszetrajzát. Szóval ezek a felszerelések azért kellenek, mert azt terveztem, hogy felmászunk az épület tetejére, lyukat robbantunk bele, majd leereszkedünk a reaktortérbe.
-Jó ötlet. Lássunk hozzá!- mondta Ádám.
Nem tartott sokáig, amíg minden meg volt és el tudtunk indulni. Ismét készen álltunk. A Vörös Erdőbe nem volt nehéz eljutni, és ott sem volt sok gond, egészen addig, amíg egyszer csak morgást hallottunk. Én mentem a háromszög alakzat élén, amikor egyik ormányos nekem ugrott. Én nem tudtam reagálni, de más igen. Ádám, aki jobbra mögötem állt, kirántotta a kését, félre lökött és nekiesett a dögnek. Nagyon jól harcolt. Hagyta, hogy az állat ráugorjon, közben elkapta a torkát, majd mikor a mutáns már rajta feküdt, olyan erővel lágyékon rúgta, hogy leesett róla, majd, mikor ellenfele már a hátán feküdt, szíven szúrta. Azonnal elpusztult. Közben mi megöltük a többi támadó ormányost, de jött egy vérszopó is. Ez is Ádámnak rontott. Én körülbelül három méterre voltam tőle, odadobtam neki a sörétesemet és vártam a fejleményeket. Haverom -akit nyugodt szívvel nevezhetünk a nap hősének- nem volt egy igazán nehéz valaki. A 12-es kaliber erős hátrarúgása kiütötte kezéből a fegyvert, a sörét pedig a dög combjába ment. Ádám azonban alkalmazkodott a helyzethez, jobbról benyúlt a mutáns csápjai mögött és elkapta a nyakát, majd lerántotta és beletérdelt a hasába, végül pedig előhúzta ásóját és eltörte az állat gerincét.
-Na, keres még kölyköt a vérszopó?- kérdzete a „nap hőse” a harc végeztével.
-N-nem...- mondtam, még mindig lihegve az izgalomtól.
Továbbmentünk. Később, mikor éppen oldalra néztem, minden fehér lett. Téranomáliába léptem. Mielőtt „elteleportált” volna, még ennyit tudtam mondani a többieknek:
-Menjetek tová...- ekkor elnyelt, majd elájultam.

31. fejezet

Egy szikla mellet ébredtem. Felszerelésem eltűnt, csak a késem volt meg és egy titokzatos tetoválás az alkaromon. Ruha gyanánt néhány rongy volt rajtam, amik talán valamikor egy védőruhához tartozak. Ekkor valaki hozzám szólt:
-Tracker... Látom, elindult oda, ahova mennie kellett. A felszerelése sajnos elveszett az anomáliában, ezért kapta a tetoválást. Szerencsét hoz, valamint segítségével átjuthat anomáliamezőkön. Védelmet azonban nem ad, ezért az ön mellett heverő térképen bejelötünk egy rejtekhelyet. Ott majd megtalálja a szükséges holmikat.
-Köszönöm.
Ezután elindultam a rejtekhely felé. Odabent elég hasznos dolgok voltak. Egy Monolith egyenruha, egy M-16 rohamfegyver, lőszer, étel, orvosi felszerelés, detektor, valamint egy PDA. Miután elhelyeztem magam a térképen, üzentem a társaimnak, hogy találkozzunk a Pripyat folyó partján egy nap múlva. Ott is voltak a gegbeszélt helyen, a megbeszélt időben. Miután megfelelően köszöntöttük egymást, újra rendeztük a sorainkat:
-Tehát... meg van még a felszerelés?
-Igen.
-Remek. Most viszont két lehetőségünk van. Az erőművet a víz hűtötte. Ha találunk hajót, feljuthatunk a folyón, a hűtőegységnél robbanthatunk egy lyukat és ott is be tudunk menni. Én személy szerint ezt javasolnám, mert semmi kedvem egy ekkora súlyt hordó, 26 éves betonfalat megbolygatni.
-Okos ötlet. Én benne vagyok.- mondta Adi.
Megbeszéltük a részleteket, majd elkezdtünk vízi járművet keresni. Volt is egy öreg halászbárka, abba szálltunk be.

32. fejezet

Körülbelül egy óra alatt felértünk az erőműhöz. A behatolás könyen ment és egyből a 4. reaktorban találtuk magunkat. Ott volt teljes életnagyságában a Kívánságteljesítő. Monlithosok sehol sem voltak, tehát elkezdtünk kívánni. Hölgyeké az elsőbbség alapon Katja kezdte, a többiek mögötte álltak sorban, én pedig kicsit arréb leültem. Azt kívánta, hogy támadjanak fel a szülei. Ott is termettek azonnal, a lányuk pedig követhetetlen gyorsan futot feléjük, de ők már nem olyanok voltak, mint amiről én hallottam. Az apa azzal indított, hogy arcon vágta Katját, hogy mit képzel, ki ő, hogy csak úgy lelécel. Ezen mindenki megdöbbent. Ádám azonnal nekiugrott a fickónak, aki nem volt egy igazi terminator. Összehúzta magát és -mint kiderült- előhúzott egy bicskát, majd hasbaszúrta Ádámot. Az oldalára esett és a sebe is erősen vérzett.
-Az én döntésem, hogyan nevelem a lányomat, te kis görény!- mondta a földön fekvő társunknak.
-Ha viszont egy újjal is hozzáérsz a barátomhoz, kibelezlek.- válaszoltam neki, miközben lassan előbballagtam.
-Na, gyere, ha ilyen kemény vagy!- kiáltotta magabiztosan és gyomronrúgta Ádámot.
Kirántottam a késemet és elkezdtem felé rohanni. Én akkoriban kb. 180cm magas voltam, a fickó 175 lehetett. Kicsit elbizonytalanodott, mikor látta, hogy az ellenfél kicsit nagyobb mint ő. Odaérve hozzá megpróbált megszúrni, de nem volt egy Vinnetou. Könnyen blokkoltam a támadást, kicsavartam a kezét és térdre kényszerítettem.
-Na? Csak addig vagy olyan erős, míg az ellenfélre lefelé kell nézni?- kérdeztem tőle.
-Kegyelem!
-Mi? Azt hiszed, megöllek? Meg sem érdemelnéd!
Itt egy kicsit nem figyeltem arra, hogy rendesen tartsam, kiszabadult, felkapta a kését és a sérült társunk felé futott. Adi, aki már ott térdelt Ádámnál, elsősegélyt nyújtva neki, meghallotta a fickó lépteit, megfordult, kirántotta a pisztolyát és lelőtte. Ekkor én azonnal odarohantam segíteni Adinak és bíztatni Ádámot:
-Igazi gentleman vagy! Tarts ki!
-Majd próbálom.- mondta fájdalomtól eltorzított, de nem haldokló hangon.
-Mennyi vért vesztett?- kérdzetem Adit.
-Elég sokat, de szerintem túléli.
Vagy fél óráig próbáltuk erőnket mefeszítve megmenteni, amikor végre elállt a vérzés. Gyorsan adtunk neki K-vitamint is a biztonság kedvéért. Ezután Katja odajött hozzám, erősen zokogva, látszott rajta, hogy nagyon szerette az apját, még így is.
-Miért? Miért kellett ennek történnie?- kérdezte elcsukló hangon.
-Nem tudom. Mindennek oka van.- Mert ez egy állat volt, nem az apád.- gondoltam hozzá.
Még egy kicsit vígasztaltuk, aztán folytattuk a procedúrát. Én azt kívántam, hogy a világ -leszámítva a fontosabb civilizációs központokat- alakuljon vissza érintetlen és érinthetetlen vadonná, ahol csak nomád vadászok és hasonló emberek tudnak élni. Ádám azt kérte, soha se haljon meg a nap, ezáltal legyen meg a Föld örökké. Adi azt kívánta... Hamarosan készen voltunk és elindultunk kifelé, de bennem felmerült a kérdés: mi volt olyan fontos a C-Öntudatnak? Mondtam a többieknek, hogy maradjunk még, én pedig elkezdtem keresgélni. Körülbelül negyed órába telt, amíg megtaláltam: az egyik sarokban egy kapcsoló volt, ezzel a felirattal: „Kapcsolj fel!” Felpapcsoltam és a plafonon elindult egy kivetíő, az egyik falon pedig megjelent a C-Öntudat vezetőjének képe.
-Gratulálok, Tracker. Lám eljutott oda, ahova mennie kellett.- kezdte a fickó.
-Rendben. Szóval itt vagyok. Mi volt olyan fontos?
-Erre a kérdésre számítottam. A Monlith felmorzsológott, már nem képes megvédeni az északi részeket az „illetéktelen” Stalkerektől. Strelok szabotálta az irányításunkat a terület fölött, tehát már mi sem tudjuk ellátni ezt a funkciót, valamint már arra sem vagyunk képesek, hogy megőrizzük a Zóna stabilitását. Ön azonban igen. Az ön feladata, hogy vigyázzon a Zónára, kutassa, ismerje meg. Vannak Stalkerek, akiknek különleges feladatuk volt. Ilyen volt Scar, a zsoldos, Strelok, mielőtt ellenünk fordult, az erdész, pár más ember, és most ön.
-Kiváló. Ez pontosan mit takar?
-A Monolith minden megmaradt harcosa visszahúzódott ide, az erőműbe, annak védelmével tehát nem kell foglalkozni. Fő feladata, hogy kutassa a Zónát, valamint, hogy hátráltassa a Szolgálatot a romboló törekvésikben. Minden elérhető segítséget megkap tőlünk, de nem tehetünk sokat. Kezdésnek kap ez speciális ruhát és -fegyvert. Később még talán tudunk valami különleges támogatást nyújtani. A feladat ezesetben szentesíti az eszközt, tehát tegyen meg mindent, amit csak kell a cél érdekében.
-Értem. Van valami terv, vagy az egész procedúra során teljes mozgásszabadságot kapok?
-Van terv, de nem kötelező követni. Javaslom, hogy menjenek először a tudósokhoz, hogy tudjanak valami alap információt szerezni, hogy legyen mi mentén elkezdeni a kutatást. Mindannyian kapnak továbbá valamilyen „instant tudást”, olyasmit, mint ahogy ön megtanult oroszul. Ön biológiai, a fiatal hölgy fizikai, a vöröshajú barátja kémiai, a feketehajú pedig eletronikai és mechanikai „jártasságot” kap, ő lesz tulajdonképpen a technikusuk.
-Remek. Mi lesz az új fegyverrel és ruhával?
-Máris kapja.
Az egyik sarokban kinyílt egy kis, hidraulikus ajtó, mögötte egy állványon volt egy különleges AK és egy számomra ismeretlen, rejtőszínű ruha.
-Az AK titániumból készült és több leletet, valamint extra műszaki megoldást is építettünk bele, hogy jobb legyen. Az ajtón talál egy részletes leírást róla.
Megnéztem a listát, amin következők álltak:
-a „tűzgolyó” lelet szilánkja a markolat fölött túlmelegedés ellen
-módosított gázelvételi- és töltőrendszer a nagyobb tűzgyorsaságért
-az „aranyhal” lelet darabjai a tus tövénél és a csőtorkolatnál a kisebb súlyért, (tus) valamint a golyó nagyobb sebesséégért (cső)
-króm-vanádium mozgó alkatrészek teflon borítással a még jobb megbízhatóságért és tartósságért
-belülről krómozott cső a hosszabb élettartamért
-az Abakanéhoz hasonló, kétlövéses, nagyon gyors sorozat
-ergonómikusabb markolat és előagy
-arctámasz a tuson
-lehetőség gránátvető és szurony párhuzamos rögzítésére
-beépített lézeres célmegjelölő
-az előagyba visszatolható taktikai lámpa
-rögzítési lehetőség elülső, függőleges markolat és egyéb kiegészítők számára
-fecskefarok- és Picatinny szereléksínek orosz és NATO optikák számára
-kompenzátor a cső emelkedése ellen
-a fegyverhez jár egy speciális, hőkeresővel felszerelt távcső
A ruhához ugyanilyen leírás tartozott:
-beépített „aranyhal” lelet, nagyobb súlyok szállításához
-”gyöngysor” és „lélek” leletek a sebek gyorsabb gyógyulásához
-életfunkció-figyelő eszköz, összekapcsolható PDA-val
-sokk ellen beépített adrenalin-mentőinjekció
-szénszálas váz, véd az ütések, nyomás ellen, nem csökkenti a mobilitást, rögzítési pontok egy exoskeleton motorjai számára
-25 réteg kevlár
-vegy-, tűz- és áramütés- védelmi borítás a kiváló anomália-védelemért
-két „buborék” lelet suárzás ellenezték
-egy „holdfény” lelet a Pszi-sugárzás ellen
Alig tudtam elolvani ezt a sok mindent, közben pedig szinte már nyáladzani kezdtem, hogy ez mind az enyém.
-Megfelel?- kérdezte a C-Öntudatos.
-Maga viccel? Van valami más, amit mondani akar?
-Csak egy dolog: ha ide vissza akarnak jönni, nem kell végigmenniük a sok különböző veszélyen, ami az ideúton található. A bárban kezdődik egy réig szervízalagút egy kis vasúti kocsival, ami még mindig működik. A Vörös Erdőben egy másik járaton keresztül be lehet jutni az X-10 laborba, majd pedig a katonai raktáraknál ismét a felszínre lehet jönni.
-Köszönjük az infót, de mi volt a rendeltetése ennek az alagútnak '86 előtt?
-A 100 Sugár egy gyártelep volt, a katonáknak pedig szintén kellett az áram. Mivel pedig ezek fontos létesítmények voltak, az erőműből közvetlen kábelen át vezették oda az elektromosságot. A falon még látszanak a vezetékek. Az algút végül azért lett ember számára is járható, hogy egy üzemzavart azonnal orvosolni lehessen.
-Értem. Biztonságos?
-Teljesen. Mutánsok nincsenek, minden kijáratára 20cm-es acéllemezt hegesztettek az első katasztrófa után. Ezeket a Monolith idő közben nyithatóvá alkította, de ha épp nem akar lemenni senki, mindig zárva vannak, az anomáliák távoltartásához pedig még van elég hatalmunk a Zóna felett.

32. fejezet

Ezzel megvolt minden, amit tudnunk kellett, beszálltunk hát a mozdonyba és elindultunk. Meglepően gyorsan haladt és egy óra múlva elértük az X-10-hez vezető kijáratot, 30 perccel később a Szabadság bázisát, ahonnan további 15 perc volt a bár. Mikor kiszálltunk, Katja anyja, akit már nagyon zavart a sötétség elöl ment és belelépett egy gravitációs anomáliába, ami összezúzta, kicsi darabokra. Ez Katját ismét mélyen megrázta. Most már senkije sem volt, de ez valamiért úgy tűnt jobban fájt neki, mint mikor először vesztette el a szüleit. Mikor már úgy véltük, magára lehet hagyni, aludni tértünk. Reggel valami más volt. Émelyegtem és más színeket láttam. Az irányító hatásait véltem felfedezni magamon, a félelmetes viszont az volt, hogy ez az érzés erősödött, ha közel mentem Ádámhoz. Idővel rájöttem: irányítóvá vált és egy kicsit mintha meg is őrült volna. Csak járkáltunk a bár közelében, amikor szembe jött egy Stalker. Ádám ránézett, a fickó pedig szörnyet halt. Később eldöntöttem: túl veszélyes lenne még ép elmével is, így pedig egy kész gyilkoló gép, ezért bármennyire is a barátom volt, meg kellett ölnöm. A bárba visszaérve odamentem mögé az AK-val és szó nélkül háromszor tarkón lőttem. Adi látta ezt, ezért puszta kézzel rám támadt. Normálisan leütöttem volna, majd, mikor felébred elmagyaráztam volna neki, de Ádám megölése óta szinte vérszomjasnak éreztem magam, ezért egyszerűen őt is agyonlőttem. Ekkor elvesztettem az irányítást. Katja az ajtóban állt megdermedve a látottaktól. Gondolkodás nélkül végeztem vele is. A lövések hallatán megjelentek a Szolgálat emberei. Minden erőmmel próbáltam ellenállni, de a testem nem engedelmeskedett. Elsötétült minden, majd elkezdtem hallani az AK hangját. Hamarosan még több szolgálatos és Stalker jött. Nem láttam semmit, csak hallottam a fegyverropogást, a hüvelyek koppanását a földön, az emberek kiáltásait. Néhány perc múlva ismét láttam. Nem voltam egészen tudatomnál. Szétnéztem. Mindenhol holttestek, üres tárak, lyukak a falakon. Aztán megláttam a kezemben a füstölgő gépkarabélyt és ráébredtem: ezt én tettem. Az egyik ház mögül elősétált egy bandita. Láttam már képeket a fickóról, ezért felismertem:
-Jóga! Mit keres itt, maga bűnözőképű szemét?
-Úgy látszik, sikerült. Sikerült megalkotnunk a szuperharcost, akinek segítségével az egész Zónát uralni tudjuk majd.
-Mi? Ez a maga műve?
-Okos, okos. Maga nagyon sok pénzt fog nekünk szerezni.
-Azt elfelejtheti!- kiáltottam.
Ezúttal tudatosan felkaptam a fegyveremet és lelőttem. Ezután leroskadtam a földre és zokogni kezdtem. Sosem gondoltam volna, hogy ilyet fogok tenni. Egyszer csak magam mögött szörcsögést hallottam, majd kisvártatva elkapott egy vérszopó és minden elsötétült. Mikor felébredtem, a földön feküdtem, a fejemet az éjjeli szekrényemnek támasztva, minden részemről patakokban folyt le a hideg verejték. Csak álom volt. Én viszont nem voltam biztos ebben. Végig kellett járnom az egész bárt, mire elhittem.

33. fejezet

Reggel elmeséltem a történteket a többieknek. Ők is éléggé ijesztőnek találták, de nem volt mit tenni, ezért elindultunk Yantarba. A labort azóta újjá építették, Sakharov helyét pedig egy Benapolev nevű professzor vette át. Bementünk hozzá munkáért:
-Szóval öko-Stalkerek szeretnénk lenni. Jártasak vagyunk fizikában, biológiában, elektronikában, mechanikában, kémiában. Mit tud ajánlani?
-Ez úgy hangzik, mintha pont maguk lennének az emberek, akikre szükségünk van. A kormány úgy döntött, ismét elindítja az agropromi kutatóintézetet, maguk pedig ott fognak dolgozni. Addig viszont valamit csinálniuk kell. Most éppen a mutánsok szokásait kutatjuk. Önök egy csoport ormányost fognak követni. Benne vannak?
-Természetes.
-Kiváló. Tehát, a felszerelésük a következő: egy nagy felbontású kamera, valamint szagtalanító spray. A mutánsok látása alig jobb, mint a vakondé, ezzel pedig az orrukat is becsaphatják. A párzási időszak pár napon belül kezdetét veszi. Az utódok világra jöttéig kell őket figyelniük, addigra valószínűleg újra működőképes lesz Agroprom is. Összeszedtük magunkat, majd az állatok nyomába eredtünk. Hamar megvoltak, mire mi elhelyezkedtünk és vártunk. Másnap megkezdődött a párzás. Az első, amit észre vettünk az volt, hogy helyenként a nőstényeken is katonai, rendőri, tűzoltói, ilyesmi egyenruha volt. Le is jegyeztem az elméletet, miszerint, egy férfi is mutálódhat nőnemű ormányossá, ha a populáció fennmaradásához éppen arra van szükség. Ezt alá akartam támasztani, ezért a megfigyelést a társaimra bíztam, én pedig elindultam levadászni egy ilyen nőstényt. Nem tartott sokáig találni egy másik „csordát”. Kiszemeltem egy katonai ruhás egyedet, majd széllel szemben, hangtompítóval fejbelőttem. Atöbbiek nem tudták mire vélni a lény halálát, ezért idegesen továbbálltak, én pedig vállamra vettem a hullát és elindultam a táborunk felé, Benapolevet szintén értesítve a felfedezésről. A búvóhelyünkhöz közledeve Adi hirtelen felugrott és rám szegezte a fegyverét.
-Állj! Ki vagy?- kérdezte.
-Csak én, nyugi, de dícséretes, hogy azért őrködtök.
-Rendben, látom, sikerült a vadászat. Mellesleg azért vagyunk harckészültségben, mert félünk, hogy ránk támad Jack Thompson.
-Ő meg mit keresne itt?
-Felfegyverkezve filmezzük, ahogy egykori emberek párosodnak! Általában ennél kevésbé szoktál sötét lenni.
-Értem. Erre nem is gondoltam. Aztán, mi van a kutatással?
-Minden rendben, nem sok minden történt. Eddig olyan unalmas volt, egy növény is öngyilkos lett volna, ha rábízzák ezt a feladatot.
Este vacsoránál így szóltam a többiekhez:
-Barátaim, most, hogy olajfákat megszégyenítő türelemmel kell várnunk, később pedig egy több száz tagú frakciót kell majd hátráltatnunk, biztosítanunk kell egymást, hogy senki sem fogja a másikat elárulni.
-Ezzel mire célzol?- kérdezte Ádám.
-Vérszerződés.- válaszoltam kurtán.
-Mi?
-Miért? Akinek más ötlete van, mondja!
Senkinek sem volt más ötlete, ezért Katját kivéve mindenki beleegyezett. Kíváncsi voltam miért pont ő nem akart belemenni, de pillantása elég volt, hogy rájöjjek. Kiöntöttünk hát három pohár vizet, abba egy-egy csepp vért mindenkitől. Reggel arra ébredtünk, hogy a táborba banditák törtek be, én megkötözve feküdtem a földön, Adi mellettem. A fegyverem eltűnt, a ruhám meg volt. Mindketten le voltunk takarva a hagyományos bandita kabáttal, Ádám kicsit távolabb feküdt, ugyanebben a kicsit sem kellemes helyzetben. Kat

Sz előző rész végén félbe szakadt a 33. fejezet valamilyen technikai problem miatt, de most itt van a folytatással együtt:

...ja eltűnt. Jóga is ott volt és látva, hogy felébredtem, odajött hozzám:
-Jó reggelt. Lám, nagyobb marha, mint hittük. Eszébe se jutott, hogy az álomnak üzenete van. Most viszont tényleg az fog történni.
-Megkérdezhetem, hogyan fogják végrehajtani?
-Természetesen. Amikor a C-Öntudat annyi agymosást végzett magán, hogy átadja a tudást, kontrollálhatóvá tették az ön agyát és ezt fogjuk mi most kihasználni. Az eljárás sikerességének esélyét tovább növeli, ha az alany alváshiányban szenved, ezért egy pár napig fél óránként kávét fog kapni. Egyre erősebbet.
Így is lett, de a harmadik napon már nem igazán használt a koffein. Éjjel azonban arra lettem figyelmes, hogy megrezzent mögöttem a fű.
-Tracker! Pszt Én vagyok az, Katja!- suttogta kb. 20 centire a fejemtől.
-Mi az?
-Megjött a felmentő sereg. Állj készen.
-Szolgálatosok?
-Nem. Csak én, de minden el van tervezve, nem kell félni.- mondta, miközben kioldotta a kezeimet és egy pisztolyt és a késemet csúsztatta az engem fedő kabát alá.
-Na, de mégis, mit fogsz csinálni?
-Figyelj és tanulj.- suttogta, majd -mintha ez teljesen természetes lett volna- homlokon csókolt és eltűnt.
Én még mindig az előbb történteket próbáltam megemészteni, amikor a minket őrző szemét hirtelen nekünk jobbra fordult, majd leírhatatlan vigyor terült el az arcán, megrántotta az övét elindult a bozótos felé. Ekkor rájöttem, mit tervez Katja. A szegény balek bandita! Ennek bedőlni! Pillanatokkal később halk, tompa puffanást lehetett hallani, majd előjött egy ugyanúgy felszerelt ember. Szerencse, hogy a fickó meglehetősen kisnövésű volt, ezért nem volt feltűnő, hogy nem ő volt a kabátja alatt. Előkészítettem a fegyvert és vártam. Hamarosan megkaptam a jelet, hogy szabadítsam ki a lábaimat és Adit. Mikor mutatta, hogy tiszta a levegő, követtük a sátrak árnyékában. Közben üzenetet küldtem a labort őrző Szolgálat-különítménynek, hogy jöjjenek segíteni. Az egyik tűz mellett megláttam Jógát, vállán az én fegyveremmel. Elkértem Katjától a ruhát, odamentem a tűzhöz, majd, utánozva az őr hangját ezt mondtam neki:
-Főnök, gyere, szerintem már elég álmosak Trackerék.
-Lehet. Megyek, megnézem. Kiérve a többiek látóköréből a pisztoly markolatával fejbe vágtam, mire elájult. Leakasztottam róla fegyvert, őt pedig a vállamra vettem és megkerülve a tábort visszamentem Adiékhoz, közben kiszabadítottam Ádámot is.
-Menjünk! A Szolgálat emberei bármelyik pillanatban itt lehetnek!- suttogtam odaérve.
Eltávolodtunk, pár perc múlva pedig csakugyan felhangzottak a lövések. Hamar el is halkultak, mi pedig visszamentünk és jelentettünk az osztag vezetőjének.
-Itt a főnökük.- mondtuk neki, Jógára mutatva.
-Köszönjük. Maguk azok, akik az ormányosokat kutatták?
-Igen. Miért?
-Megtaláltuk az anyagot, amit gyűjtöttek. Ott van a fa alatt.
Tényleg ott volt, mind a kamera, mind a levadászott példány.
Visszavittek a bunkerbe, ahol elvégeztük a boncolást, ami igazolta a feltevéseinket.

34. fejezet

Benapolev nem örült annak, hogy félbe kellett szakítanunk a megfigyelést, de úgy tűnt, nem esett tőle mély depresszióba. Miután lerendeztük az ügyet, mindenki munkához látott a maga szakterületén. Adi vizelet- és vérmintákat elemzett az ormányostól, én a testet bontottam tovább, Ádám egy, a mutánsokba ültethető, minden, a testben lezajló folyamatot figyelő eszközt épített, Katja pedig leleteket elemzett. Pár napig ezt csináltuk, majd áttértünk a vérszopókra, később pedig a mutáns növényekre, amik nagyon érdekesnek bizonyultak. Nagy meglepetésemre még „offenzív” fajok is voltak, például az egyik majdnem leamortizálta a kezemet, ahogy savas nedvet spriccelt rá.
Kb. egy hónapig voltunk Yantarban, amikor áthelyeztek Agropromba. Egy százados fogadott minket:
-Kellemes napot. Szóval önök az új kutatók, akik megkezdik itt a munkát. Első feladatuk nem igazán igényel bármilyen tudományos jártasságot, de egyelőre ez az egyetlen kijelölt kutatási terület, ezért mégis inkább magukra bízom, mint a katonákra. Nevem mellesleg Priboi Splechenko. Talán hallottak már rólam az UHSF- nyomozással kapcsolatban. Én vagyok a katonai védelem parancsnoka, a kutatást pedig a maguk szakterületén önök fogják vezetni a többi ember érkezése után. Ha bármi kérdésük van, forduljanak hozzám. A dolguk tehát a következő: az épület udvarán kialakított „teszt-területen” lévő anomáliák segítségével kell a leletek transzmutációjának lehetőségeit elemezniük. Részleteket az asztalon lévő dokumentumban találnak. Köszönöm a figyelmet.- mondta, majd visszament az irodájába.
Elolvastuk a dokumentumot, majd átvettük a leleteket és elkezdtük a kísérleteket. Három-négy napon át semmit sem találtunk, amíg egy nap Adi éppen egy „Szentjánosbogár” nevű leletet vitt a tűzanomália felé, amikor kicsúszott a kezéből és beleesett a savasba. Káromkodott egy sort, majd folytattuk a munkát.
-Kéne több lelet. Adi, végül ki tudtad szedni azt, amit beleejtettél az ördögkocsonyába?- kérdezte Katja pár óra múlva.
-Nem. Azonnal elnyelte.
-Kár. Nézd, az nem az?- mutatott a tesztudvar felé a fizikus „kolléganő”.
Valóban, a maró buborékok között egy, a szivárvány minden színében pompázó gömb hevert. Én akartam először a kezemben fogni, ezért felkaptam egy rudat, kilöktem a leletet a savból, megfogtam és a fejem fölé emeltem.
-Itt van! Szivárványnak fogjuk nevezni!
-Szép darab. Vajon mire képes?
-Nem tudom. Majd megvizsgáljuk.
Már vittük is volna a laborba, de szembe jött velünk Priboi:
-Végre meg vannak! Tracker, ön civilben mutánsvadász, ugye?
-Igen. Miért?
-Nagyon fontos küldetésünk van az ön csapata számára. Közvetlenül a második baleset előtt, egy egzotikus állatokkal kereskedő szervezet a Zónában szabadon engedett egy csapat csimpánzt. Az állatok mutálódtak és veszélyesek. Most éppen a Katonai raktárakat járják. Oda kell menniük és meg kell őket semmisíteni. Benne vannak?
-Miért ne?
Másnap kaptunk egy teherautót egy géppuskával és elmondták, pontosan hol vannak a majmok. Odaérve azt tapasztaltuk, hogy valószínűleg komoly értelmi fejlődésen mentek át, mert a legkülönbözőbb, néha emberi eszközöket használtak. Leszálltunk a járműről és közelebb mentünk. Én egy kicsit arrébb mentem, mint a többiek, amikor egy bokorból kiugrott egy termetes hím, ledöntött a lábamról, felkapta a fegyveremet, hamar megértette, hogy működik és tüzet nyitott a társaimra. Segíteni akartam nekik, de szinte elvarázsolt a fölöttem lövöldöző, 190 centis állat. Eszembe jutott az egyik afrikai diktátor mondása:
„Az AK-47 egy csapat majomból is ütőképes katonákat farag.” Ez nem volt ugyan AK, de az alapja ugyanaz a konstrukció.
Pár pillanat múlva azonban úgy tűnt, kezdte eltalálni a többieket. Hallottam, amint felkiált Ádám, majd Adi és végül Katja is. Lévén a vezető én voltam felelős a csapat tagjaiért, tehát kirántottam a pisztolyomat és egyszerűen fejbe lőttem. Ezután feltápászkodtam, visszarohantam a ZIL-hez, levettem a géppuskát, egy megfelelő helyen lehasaltam és cafatokra szedtem a rémült csapat többi részét. Mikor meggyőződtem, hogy mind halott, elláttam a többieket. Ádám a lábába kapta a golyót, egy sínnel és némi erős fájdalomcsillapítóval minden rendben volt. Katja közepes sérüléseket szenvedett, Adi pedig igen siralmas állapotban volt. Három golyót kapott a tüdejébe, tehát három opció volt: vagy egy profi sebész egy jól felszerelt kórházban megműti negyed órán belül, vagy meghal, harmadik lehetőségként eljut a csak „Doki” néven emlegetett Stalkerhez, aki állítólag még a halottat is fel tudja támasztani. Az utolsó lehetőség volt a leghívogatóbb, ezért felszíjaztam őket a platóra, majd elindultam a Mocsárba, ahol Doki akkoriban tanyázott, Ádám pedig furcsa módon eltűnt.

35. fejezet

Fél úton lehettünk, amikor Katja magához tért. Kopogott a fülkén, hogy álljunk meg, beült az anyósülésre és kérdezte, hol van Ádám:
-Fogalmam sincs. Mikor elláttam Adit egyszerűen eltűnt. Amilyen sötét, még azt is el tudom képzelni, hogy egy mutánskölyköt kezdett e követni „anyuuuu, haza vihetem?” alapon.- válaszoltam, amit akkor még viccesnek találtunk, mivel nem tudtuk, hogy tényleg van ilyen ostoba.
Szépen, lassan megérkeztünk a kis barlanghoz, amiben az öreg élt.
-Van itt valaki? Hahó?- kiáltottam be, mire a lyukon kiugrott egy Pszeudo farkas, ami már majdnem megtámadott, de, mikor kb. két méterre volt tőlem, előjött a Doki és rákiáltott a lényre:
-Lajka! Rossz kutya! Rossz! Ide!- erre a mutáns lehajtott fejjel odament hozzá és leült mellé.- Szervusztok, Stalkerek, mi járatban vagytok?- fordult hozzánk aztán.
-Egy társunk halálosan megsérült, csak te tudsz segíteni rajta, ezért jöttünk.
-Hadd lássam!
Azt mondta, meg tudja gyógyítani, ezért a gondjaira bíztuk, Katja maradt segíteni a Doktornak, meg kicsit pihenni én pedig elindultam megkeresni Ádámot. Egyértelmű volt, hogy legutóbbi ismert helyén, a vérszopófaluban kellett keresni. Odaérve egyből hallottam, ahogy valaki halálfélelemében ordítva menekül egy vérszopó elől, egy másik valami pedig kétségbeesett, magas hangon visít. Befordultam az egyik ház sarkán és megláttam őket. Ádám volt az, nyomában egy nőstény döggel. Célra emeltem a fegyveremet és lelőttem a mutánst, majd odarohantam a haveromhoz:
-Hogy kerülsz ide?!- kérdeztem tőle.
-Én... Ö...
-Mindegy, majd később elmondod, gyere!- ragadtam meg a védőruháját és kezdtem kifelé rángatni.
Mikor már biztonságos helyen voltunk, észrevettem a kezében a visító lényt.
-Mi ez?! Mit kerestél ott?!- kezdtem ordítani.
-Ez egy vérszopókölyök. Olyan árvának tűnt, ezért be akartam fogadni, meg annyira aranyos!- kezdte olyan hangon, mint egy félkegyelmű.
-Te teljesen hülye vagy?! Hát nem tanítottalak, hogy bánj ezekkel?
-Nyugi, nyugi! Semmi sem történt és nézd meg, milyen cuki! Te ott tudnád hagyni?
-Igen, de mondok mást. Téged is képes vagyok itt hagyni. Add ide a fegyvereidet!
-Miért?
-Mert akkor nagyobb az esélye, hogy az első mutáns, ami megtalál, megöl!
-Te... itt akarsz hagyni meghalni?
-Igen. Már bánom, hogy megmentettelek!
-Hogy vagy képes erre?
-Oké, semmi baj. Add ide a kölyköt és el van rendezve.
-Mi? Meg akarod ölni? Azt már nem!
-Jó. Akkor tartsd meg, de figyelmeztetlek: ha bármi baj lesz belőle, felkockázlak kutyakajának és megetetlek az első mutánssal, ami szembe jön.

36. fejezet

Idővel felgyógyult Adi, mi pedig visszamentünk Agropromba. Egy idő múlva 3-4 vérszopó támadta meg a bázist, megölve három katonát. Kicsit később már 10-15 jött. Lassan rájöttünk, hogy Ádám házikedvence miatt történnek a támadások. Ez arra engedett következtetni, hogy a lények kicsit sem magányosan élő, saját szakállukra vadászó ragadozók, hanem nagyon is szociálisak. Mikor a veszteségeink elérték a 75 embert, eldöntöttem, hogy megölöm a kölyköt. Egy éjjel odalopakodtam a ketrecéhez, kivettem, előhúztam a késemet, lassan odatettem a nyakához, de Ádám felébredt, mielőtt elvágtam volna a torkát.
-Mit csinálsz, te szemét? Tudtam, hogy nem fogod megtűrni!- kiáltott.
-Emlékszel, mit ígértem a raktáraknál?
-Mit?
-Mivel baj lett ebből a kis parazitából, meg kéne etesselek egy mutánssal, de én csak a veszélyforrást akarom eltüntetni.
-Milyen veszélyforrást?
-Tudod hányan haltak meg miatta? 75 ember!
-Akkor sem ölhetjük meg! Olyan aranyos!
-Mit szólsz az eredetileg megbeszéltekhez?
Ekkor több száz torokból hallatszott a vérszopók ordítása.
-Riadó! Riadó! Az épületbe!- kiáltoztam.
Mindenki berohant és eltorlaszoltuk a bejáratot.
-Hány katonát vesztettünk?- kérdeztem Priboit később.
-Újabb 43. A lékiválóbbak az egész században!
-Na kis is az aranyos? 118 halott! Kidoblak a dögök közé!- ripakodtam Ádámra.
-Dobj!
-Hagyja, Tracker! Semmire nem megyünk azzal, ha még valakit megölünk.- próbált lenyugtatni Priboi.
-Nem az ő hibája!- mondta Ádám.
-Mindegy. Mit tegyünk?
-Megvárjuk a légi csapásmérő egység megérkezését.- válaszolt a százados.
-Az mikor lesz?
-Néhány óra.
-Remek. Ádám, kézzel fogod eltemetni mind a 43 új halottat!

37. fejezet

Kicsit később a hadsereg bejelentette, hogy már nincs ránk szüksége, mert specialisták jöttek a Zónán kívülről. Végkielégítésként kaptunk fejenként 50.000Ru készpénzt, a Szivárványt és egy fuvart a Kordonba. Ott megtárgyaltuk, mit tegyünk és arra jutottunk, hogy a kezdőknek segítünk azzal, hogy feljavítjuk a felszerelésüket. Meg is beszéltük a Farkas nevű Stalkerrel, aki egy házat bocsátott a rendelkezésünkre a kopaszfaluban. Dolgozni kezdtünk, hamarosan bele is lendültünk. Nem lehet mondani, hogy az általunk készített fegyverek és ruhák kifejezetten jó minőségűek voltak, de működtek. Egy nap bejött egy Stalker és mutatta, hogy talált egy AN-94-es rohampuskát és azt kérte, hogy a régi AK-jábából építsünk bele egy pár alkatrészt. Szétszedtem az AK-t, hogy megnézzem, mennyi benne a még használható alkatrész, mire a fickó lövöldözni kezdett. Ádámot találta el és engem, de az én ruhám megfogta a golyót. Adi gyorsan reagált, meglőtte a Stalker, de csak a karján. Míg egy pillanatra ledermedt, volt idő elkapni.
-Ki küldött?- szegeztem a nyakához a késemet.
-Senki.
-Akkor miért jöttél?
-A vérdíj...
-A mi fejünkön? Mennyi?
-100.000Ru. Meg fogtok ölni?
-Ha elmondod, ki tűzte ki, nem.
-Jó, elmondom! Szidorovics tűzte ki, mert miattatok semmi forgalma sincs. Már senkinek sem éri meg vele kereskedni.
-Köszi, Stalker. Katja, lásd el Ádámot és a barátunkat, Adi, te velem jössz. Elbeszélgetünk Szidoroviccsal.
Mikor meglátott minket, a kereskedő felkapta a rádióját és kirohant, majd bezárta maga mögött az erős vasajtót.
-Szid, gyere elő, vagy felrobbantjuk a boltodat!- szóltam bele a rádiómba.
-Nem megyek! Megölnétek!
-Semmi bajod nem lesz, mert a Stalkereknek kellesz.
-Nem hiszek nektek!
-Akkor a biznisznek annyi. Adi, keressünk egy kis C-4-et!
Hamarosan megtaláltuk, telepítettük, majd, miután kivittük a felszerelést, a levegőbe küldtük a föld alatti bunkert.
Kb. egy hétre rá kitaláltuk, hogy még magasabb szintre emeljük a tevékenységünket. Kikerestük a tizenöt legtapasztaltabb Stalkert, aki a Kordonban volt, felszereltük és elküldtük őket, hogy keressenek még többé-kevésbé működőképes acélöntési eszközöket, valamint egy viszonylag ép gyárépületet.

38. fejezet

Hamarosan jelentettek a Stalkerek, hogy meg van a felszerelés első része. Mivel ehhez már végképp nem értettünk, odahívtuk a Mester nevű Stalkert, aki a Zóna talán leghozzáértőbb technikusa volt.
-Kösz, hogy eljöttél, Mester! Hallottad, mit tervezünk?
-Hallottam. Helyesen cselekedtek. Mennyi pénzt kértek azoktól, akiknek a felszerelésén dolgoztok?
-Megegyeztünk a Kordoniakkal, hogy hoznak nekünk ellátmányt, drágább módosítások esetén pedig az illetőnek ki kell fizetnie az anyagokat, vagy maga kell hogy hozza őket. Persze nem kérünk sokat.
-Helyes. Tehát, mit kell nekem megnézni?
-Arra lennénk kíváncsiak, mennyire jó állapotúak az öntödei szerszámok, amiket a többiek találta... Az milyen fegyver a válladon?
-Könnyített Enfield L-85. Meg akarod nézni?
-Te most viccelsz? Persze!!!!!
Hirtelen nem érdekelt semmi, csak, hogy ezt a mesterművet átvizsgálhassam.
Mire be tudtam telni a karabéllyal, Mester is végzett a szemlével.
Azt mondta, hogy az eszközök nagyobbrészt működőképesek, a „termelést” néhány napon belül megkezdhetjük. Ennek megfelelően rá bíztuk a dolog levezénylését, mi pedig nekikezdtünk a második küldetésnek, amit a C-Öntudattól kaptunk: szereztünk egy pár katonai egyenruhát, hamisítottunk egy leltárparancsot, majd két Stalkert a Bárba küldtünk, hogy tegyék a működésképtelenné a Szolgálat járműveit, valamint telepítsenek egy időzített gyújtóbombát az üzemanyagkészletek közé. Mi a régi gyártelep egy másik épületébe vettük be magunkat. Egy nap hatalmas lángok csaptak fel az egyik raktárban, majd lövések hallatszottak, végül elindult a riadó.
-Futás! Ki kell jutnunk innen!- kiáltottam halálsápadtan.
-Kocsi kell. Van egy BTR nem messze innen!- mondta Adi.
Elértük a helyet, de ott csak egy Niva volt. Ekkor már nem érdekelt minket, beszálltunk, Ádám valahogy elindította, majd elindultunk. Ahogy azonban közeledtünk a Szemétdombhoz, felmerült, hogy az ottani ellenőrzőpont kapuját bezárta a Szolgálat. Egy lehetőségünk volt az átjutásra, a Groza gránátvetőjével utat kellett magunknak robbantani, de csak egy lövésünk volt, amit én adtam le. Az átjárás ugyan szabaddá vált, de a robbanás túl közel volt, ezért a kocsi felborult. Mindenki folyamatosan lőtt a rohamfegyverekből, amivel eléggé fedezékbe tudtuk az ellenséget szorítani, hogy elfuthassunk.
-Hova megyünk?- kérdezte Katja kicsit később.
-Strelok búvóhelyére. Az Agropromi csatornarendszerbe.

39. fejezet

Már közeledtünk a lejárathoz, amikor újabb szolgálatosok értek utol.
-Arra!- mutatott egy pár hordóra Adi.
-Az anomáliák közé?
-Fuss!
Már-már csodaszerű módon átjutottunk, fedezékbe bújtunk, majd Adi csavarokat vett elő és elkezdte dobálni az anomáliák közé.
-Mit csinálsz?- kérdeztem.
-Ugródeszkák vannak ott. Ha el tudom találni őket, a lökéshullám megölheti a szolgálatosokat.
Pontosan így lett, mivel a halottak szétrepülő tárgyai még több anomáliát hoztak működésbe.
Mikor már elmúlt a fenyegetés, lemásztunk a lyukba. Odalent nem volt igazán kellemes. Vérfagyasztó hangokat hallottunk, amik valószínűleg nem léteztek, csak a pszi-sugárzás miatt éreztük így. Az én ruhámnak védenie kellett volna ezek ellen, de semmit sem ért, bár úgy tűnt, a többiek többet kaptak a jóból. Az első mutáns, amivel találkoztunk irányító volt. Elhitette velünk, hogy vagy hatvan van belőle. Fogalmunk sem volt, melyik az igazi, amíg el nem követett egy hibát: pocsolyába lépett, így láttuk, hogy ott van. Miután sikerült leküzdeni, már csak egy folyosó választott el minket a céltól. Már láttuk a szellőzőt, benne a létrával, mely a biztonságba vezetett, itt azonban egy kisóriás fogadott minket. Megdermedve álltunk egymás mellett, farkasszemet nézve a mutánssal.
-Mindenki lassan vegyen elő két gránátot, majd jelre dobja el. Megvan? Most!- kiáltottam.
Mikor a „kukoricák” felrobbantak, tüzet nyitottunk. Az állat nem volt túl ellenálló, úgymond „kamasz” példány volt, viszont már nem olyan fiatal, hogy az anyjától tartani kellett volna. Mikor összeesett még azt sem néztük meg, elpusztult-e, olyan gyorsan rohantunk a feljárat felé. Odabent kellemes meglepetés fogadott minket: Strelok és csapata teljesen berendezte a helyet. Volt generátor üzemanyaggal, bőven fény, egy „mindennel tüzelő” kályha rendes kéménnyel, egy részletes térkép az egész Zónáról, egy csövön át friss levegő, a bejáratot pedig egy vastag acéllemezzel megbízhatóan lehetett zárni. Volt még ott nagy mennyiségű tartós (akkor is ehető) élelmiszer, rengeteg víz, tüzelő, valamint egy papír Agyar különböző mutánspörkölt receptjeivel.

40. fejezet

Egy idő múlva előjöttünk. A szellőző, mely búvóhelyünkre vezetett, egy ventilátorban végződött, ami után már szabad levegő volt, ezért biztonságban járhattunk ki-be. Csak Adi és én mentünk ki. Hamarosan megláttunk egy BTR-t. Már megnyugodtunk, mivel a hadseregtől nem kellett félnünk, amikor kiderült, hogy banditákat szállít. A közeben egy öreg ZISz-6 teherkocsi roncsa volt, a mögé futottunk be. A páncélos észrevett és tüzelni kezdett. Nem voltelég erős fegyverünk a leküzdéséhez, a Groza gránátvetőjéből nem volt mit kilőni, így elkezdtem kinyitni a körös-körül heverő ládákat, az egyikben pedig legnagyobb meglepetésemre egy PTRS páncéltörő puskát találtam. A csőszájfék elveszett, így a ~36.000 Joule energiájú lőszer tompítatlan visszarúgása félelmetes volt. Egy töltényem volt, többet lőni úgysem tudtam volna. Ahogy lehasaltam tüzeléshez, tudtam, hogy eltöri a kulcscsontomat, csupán az volt a kérdés, hány darabra. Céloztam, majd lassan meghúztam a ravaszt. A fegyver hatalmas dörrenéssel sült el, amit a BTR felrobbanó motorjának hangja, majd az én ordításom követett. A puska elöregedett zárszerkezete felhasadt. Én ott feküdtem a földön és furcsa módon nem elsősorban a vállam fájt, hanem inkább a lökéshullám miatt a szerveim. Vártam, hogy sokkot kapjak, de működésbe lépett az adrenalin-mentőinjekció. Az ép kezemmel elővettem a PDA-t, megnéztem az életfunkció-figyelő eszközt. A pulzusom 240 körül mozgott, hasonló volt a vérnyomásom is. Már azt számoltam, mikor fog a szívem összeomlani, de életben maradtam. Ez valószínűleg részben annak volt köszönhető, hogy sokáig, magas szinten űztem állóképességi sportot, így jobban viseltem az ilyen extremitásokat is. Adi odajött hozzám, felvett a vállára, majd visszavitt a búvóhelyre.
-Adi, Ádám, ti nézzétek át a roncsot és hozzátok vissza a puskát.- mondtam nekik.
Mikor elindultak, Katja elővett egy sárga gyógyszeres dobozt, kivett egy pirulát, majd beadta nekem. Ettől már nem fájt, de furcsa hallucinációim kezdtek lenni. Egy arcot láttam, nem tudom, kiét, de lobogott, mint egy zászló.
-Ez mi?- kérdeztem egy idő után.
-Fájdalomcsillapító.
-Várj. Most egy fél méteres békát látok, amin kamikaze pilóták fejpántja van, hasal a vörös szőnyeges lépcsőn és kavicsot eszik.
-Akkor hatott. Próbálj meg aludni.- mondta, majd –mint Yantarban- homlokon csókolt és leült az asztalhoz.
-Kösz a jóéjtpuszit!
-Gondoltam, segít. Az öcsémnél működött.
-Van öcséd?
-Volt…- válaszolt nagyot sóhajtva.
-Mesélj róla!
-Baj, ha nem?
-Engem nem zavar.
Próbáltam elaludni, de végig az járt az eszemben, mi történhetett ennek a lánynak a családjával.
-Elmúlt már a gyógyszer hatása?- kérdezte később.
-Igen, de nem kérek többet.
-Rendben. Kíváncsi vagy, mi történt a testvéremmel?
-Igen.- mondtam, miközben felültem az ágyban.
-Nos… Akkor kezdődött, mikor egyszer alig volt pénzünk, ezért édesapám egy „hitelcápától” vett fel kölcsönt. Nem tudtuk visszafizetni, ezért két fickót küldtek, hogy megöljenek minket. Családi házunk volt, becsöngettek, majd, mikor édesanyám odament az ajtóhoz, hogy kinyissa, lelőtték. Egy AK-val várták. Ezután berontottak. Megölték az öcsémet és már majdnem édesapámat is, amikor az egyikre ráugrottam. Nem vagyok agresszív, csak reflex volt. Kirántottam a kezéből a fegyvert és rászegeztem. Mikor kijött a rendőrség, láttuk, mi történt. Reggelre a még élő szülőm is öngyilkos lett. Ekkor indultam el a Zónába.
-Szomorú történet…
-Az rosszabb volt, amikor ismét meghaltak. Főleg, hogy apát Adi ölte meg. Nem gondoltam volna, hogy ezt teszi.
-Reflex volt. Bármilyen kegyetlenül hangzik is, én is megtettem volna. Magát és a sérült társát védte.
-Igazad van. Neked van valami családi történeted?
-Van, több kisebb, de azok vidámak.
-Mesélj.
-Jó. Például az egyik családi ereklye egy fénykép, amin a kutyámmal, Hammal ülök a konyhaasztal alatt és ribizlit eszem.- kezdtem a számtalan hasonló dolog felsorolását.
Egy kis idő múlva elaludtam. Mikor ismét felébredtem, már mindenki bent volt, engem pedig soha nem látott éhség gyötört.
-Mennyi az idő?- kérdeztem ásítozva.
-Negyed nyolc.- válaszolt Ádám.
-Csak egy órát aludtam?
-Nem, 25 órát.
-Ha mindkét kezem mozogna, most megtapsolnám magamat. Mi a reggeli?
-Vaddisznópörkölt.
-Helyes, ide vele!
Megreggeliztünk, majd kaptam rendes gipszet a vállamra. Most Adira hárult a csapat vezetésének feladata, annak ellenére is, hogy a potenciálisan a terepen működő emberek száma két fő volt, mivel én le voltam sérülve, Katja pedig önként jelentkezett, hogy a búvóhelyre vigyázzon.

41. fejezet

Hihetetlen gyorsan felgyógyultam, köszönhetően a Szivárványnak. Ezután összepakoltunk, lezártuk a rejtekhelyet és elindultunk egy biztonságosabb hely felé. A Kordont választottuk, ami már biztonságosabb terület volt. Leérve benéztünk a kopasz faluba, ahol megtudtuk, hogy Szidorovics elhagyta a Zónát, miután felrobbantottuk a boltját, helyét pedig egy másik fickó vette át. Bementünk hozzá, kértünk küldetést:
-Semmi sem gond, csak lehetőleg ne kelljen embert ölni.- mondtam neki.
-Het, nektek van küldetés, egy turista, tiniénekes, kell elkísérni Pripyat.
-Te honnan jössz, hogy ilyen förtelmesen beszélsz oroszul?
-Magyar lenni.
-Hát, földim, akkor beszéljünk inkább az anyanyelvünkön.
-Végre valaki, akivel tudok rendesen beszélni!
-A küldetés egyébként érdekel minket.
-Jó, holnap találkozunk a faluban.
Másnap a falu szélén várt az új barátunk és egy korunkbeli, pulóveres fickó.
-Ő lenne az.- kezdte a kereskedő.
-Jó. Életképességi próba. Erős vagy, gizda?
-Ilyen kérdést, bárkit lenyomok!- hősködött az énekes.
-Akkor üss meg!
Megütött, kicsit sem fájt:
-Ez neked erő? Katja, gyere ide kicsit.- odajött.- Mutasd meg barátunknak, mi az a fizikum, ami a Zónába kell.- erre Katja láthatóan nem túl erősen hasba vágta, mire a fickó összeesett.
-Fegyverekkel bánni tudsz?
-Nem.
-Nem baj. Más különleges tudomány?
-Tudok énekelni.
-Mindegy. Egy óra múlva indulunk.
Összepakoltunk, majd elindultunk. Pár nappal korában kitörés történt, ami megrepesztette egy patak medrét, egy kör keresztmetszetű aknát hozva létre, aminek az alján tűzanomáliák jelentek meg, így a gödörbe folyó víz elpárolgott, minek hatására egy kb. 100m átérőjű gőzgömb lebegett a szakadék fölött.
Később, mikor már sötét volt, üldözőbe vett minket egy falka vak kutya. Egy domboldalon futottunk felfelé, amikor elestem egy kőben. Mikor felálltam, már mindenki eltűnt, csak a mutánsok értek olyan közel, már nem volt értelme menekülni. Megfordultam hát és lőni kezdtem, de az egyik elért és belém harapott. A seb nagyon vérzett és közeledett a horda többi tagja is, amikor hirtelen megállt az idő. Az éppen repülő golyók és töltényhüvelyek a levegőben lebegtek, a fegyverem zára félúton megállt, a becsapódó lőszerek nyomán szétrepülő hús, vér és föld is megtorpant. A sötétből egy fekete csuklyás ember jött elő: a kaszás.
-Eddig futottál, de most utolértelek.- mondta vérfagyasztó hangon.
Valami azt súgta, támadjam meg, annak ellenére is, hogy tudtam, csak látomás, amit a vérveszteség okoz. Feltápászkodtam hát, kivettem az ásómat és felé dobtam. Csak három méterre volt, a szerszám pontosan a fejébe állt bele. A leesett róla a csuklya, és láttam, hogy csak egy speciális zombi, aminek megmaradtak reflexei és a mozgékonysága. Megfogta az ásó nyelét, kihúzta és a földre ejtette, közben folyamatosan jött felém. A megfelelő pillanatban kést rántottam és nekiestem. Kis termetű volt, nagyobb és nehezebb voltam nála. A földre szorítottam és szemen szúrtam. Ekkor szó szerint félredobott. Láttam, hogy rám akar ugrani, ezért elővettem egy gránátot, a szöget kihúzva rajta tartottam a fogantyút, majd, mikor már a levegőben volt, a saját lendületét kihasználva lejjebb gurítottam a dombon, ezzel egyidejűleg pedig a szájába nyomtam az F1-est. Mikor felrobbant a feje, gyorsan bekötöttem a harapást, majd beadtam magamnak az életmentő adag mesterséges vért. Ekkor újra elindult az idő, a kutyák pedig valamiért pánikszerűen menekültek.
Lassan vánszorogva követtem a többiek nyomait. Idővel megtaláltam a táborukat és újra együtt folytattuk az utat.

42. fejezet

Lassan beértünk egy erdőbe. Hamarosan három halott Stalkerre találtunk, akik nagyon furcsa halált haltak. Mindegyik mellkasán egy tökéletes kör alakú lyuk volt, a szerveik pedig eltűntek. Ha pedig ez nem lett volna elég ijesztő, a földön semmi nem volt, se vér, se lábnyomok, csak a három holttest és néhány töltényhüvely. A környező fákon azonban golyónyomok és karmolások voltak, mintha egy karmos lábú lény törzsről törzsre ugrált volna, miközben a földről lőttek rá. Követtük a nyomokat, amíg rábukkantunk a mutánsra, amint éppen egy husit „eszegetett”. Két gyors lövés és már vége is volt. Odamentünk, az áldozat testéből egy szürkés, folyékony, undorító anyag csöpögött, amit én szervmasszának neveztem el. Hirtelen megrezzent mögöttünk egy bokor, majd előjött a fejetlen, „kaszás” zombi.
-Úristen! Ez az! Futás!- kilátott, miközben felkaptam az ismeretlen ragadozó tetemét és menekülni kezdtem.
Fejvesztve rohantunk, olyannyira, hogy észre sem vettük az ellőttünk lévő kb. 10 méteres szakadékot, aminek a fala mellett mozgó elektromos anomália keringett. Ahogy az alsó fák koronájára estünk, én már feladtam a reményt, de az utánunk ugró dög éppen találkozott a „villámgömbbel” és egy széndarabként zuhant közénk.

43. fejezet

Lassan Pripyat városába értünk. Mivel mi is a C-Öntudatnak dolgoztunk, nem kellett félnünk a Monolithtól. Felmentünk egy panalház tetejére és szetnéztünk. Gyönyörű, tiszta idő volt, sehol egy felhő.
-Megérkeztünk hát.- lélegzet fel a kis védencünk.
-Igen. Mikor indulunk haza?- kérdeztem erre én.
-Köszönöm, hogy elhoztatok ide, Stalkerek, most hagyjatok magara.
-Aláírod, hogy te akartál itt maradni és, hogy mi már nem vagyunk felelősek azért, ami veled történik?
-Persze.
Aláítra, így elbúcsúztunk, de valami bűzlött. Egy ilyen nyikhaj nem maradna egy egyedül a Zónában. A lejárattól visszanéztünk. Ott bíbelődött valamivel, közben ezt mormolta:
-Na, most kipucololm ezt a szörnyű helyet...
Visszarohantunk és körülvettük.
-Mi az a kezedben?
-Egy 20 kilotonnás atombomba. Ha leesik, felrobban.
-Miért?
-Mert ez egy betegség. Daganat a Földön, ami egyre csak tágul.
-Ismerős duma. Úgy tűnik, valakinek lépni kell.
Pár percnyi feszült várakozás után egy nagyon hangos kiáltás hangzott fel:
-A Monolith nevében!!!!- hallatszott egy tetőről, majd a „tiniénekes” fejét egy golyó szelte át.
-A bomba!- hebegtem dermedten, de Ádám elkapta a zuhanó berendezést.

44. fejezet

Lasssan elindultunk vissza. Az út csöndes volt, semmi érdekes, egyszecsak azonban zsoldosok támadtak ránk. Akkor a védőruhám ki volt egészítve az exoskeleton motorjaival és teljesen meg volt terhelve. Egy golyó eltalálta hidraulikaolaj csövét, az elfojt, a rásegítés pedig megszűnt. Futás közben, hírtelen nehezedett rám a ~150 kilós súly. Hasra estem, a hátizsák pedig rá a tüdőmre. Alig kaptam levegőt, a töbiek pedig fejvesztve menekültek. Lassan eszméletemet vesztettem.
Egy régi katonai bázison, egy irodában ébredtem az íróasztalon. Az ablak egy útra nézett, ahol senki és semmi nem járt. Egy ideig néztem kifelé, aztán hamarosan felhangzott egy autógumi csikordulása, majd megjelent egy páncélozott ZIL teherautó, az SAS rohamjeepjeihez hasonló. Négy PKM (7.62mm) és egy DSK (12.7mm) géppuka volt rajta, valamint egyértelműen új motor és futómű hajtotta. Öt kiválóan felszerelt Stalker ült rajta és lőttek, mint az őrült. A sofőrön különleges exopáncél volt és az ablakán tüzelt egy F-2000 rohamfegyverrel. Emeleti szobában voltam, alattam felrobbant valami, minden elfehéredett, aztán lassan megint jött a sötétség. Foltokban voltam féig-meddig öntudatomnál, valaki a romok közül vitt kifelé a vállán.
Éjjel volt, mikor teljesen magamhoz tértem, a jármű a zuhogó esőben hajtott valamerre teljes kivilágítatlanul, a sofőrön éjjellátó volt.
-Áhhhh... Hol vagyok?- kérdeztem nagyot ásítva.
-Kesztyűtartó.- mondta nyugodtan a vezető, nagy meglepetésemre magyarul.
Kinyitottam, egy kis, fém doboz volt odabent, benne szalámi, kifli és egy Kinder tejszelet.
-Isten hozott a Mozgó Erődön, Iván.- szólt ismét a titokzatos fickó.
-Tracker. Ki vagy te?
-Én? Nem vagyok híres ember. Az én csoportom senkivel sem üzletel, az ellenségeim pedig egyrészt kevesen vannak, másrészt mind halottak, ezért megyünk teljes sötétben, speciálisan lenémított motorral. Nevem Henrik és mi régen ismerjük egymást.
-Az a Henrik? A suliból?
-Jaja!

45. fejezet

-Hova megyünk?- kérdeztem Henriket kicsit később.
-A banditák drogot termesztenek. Leégetjük a vetésüket.
Oda is értünk hamarosan. Marihuána volt. Henrik ezt már mondta, de én egy pár szolid kendertőre számítottam, nem arra a kész erdőre, ami ott a szemünk elé tárult. Az éjszakát néhány hatalmas, kékfényű reflektor világította meg. A teherkocsit egy dombtetőn hagytuk, egy ember benn ült és a nehézgéppuskával fedezett minket.
-Tracker! Látod azt az őrt, a ház erkélyén? Az emberem mindjárt leszedi.-mutatott Henrik egy vintorezes Stalkerre- Te menj oda alá, és ha leesik kapd el. Nem hallhatnak semmit.
Odaálltam hát és a fickó tényleg a nyakamba esett. Csöndben behúztam egy bokor alá.
-Most kapcsold le a biztosítékokat, majd, mikor jön a fickó, hogy megnézze, mi van szúrd le!- jött a halk rádióüzenet.
-Muszály megölnöm?
-Akkor csak üsd le.
Így is tettem. Az ültetvény elsötétült. Mikor mindkét őr inaktív volt, felsorakoztunk az ajtónál.
-Orosz taktikát alkalmazunk. Tracker, te betöröd az ajtót, Janicsár, te mész be elsőnek.-instruált Henrik.
Nem kérdeztem semmit. Tudtam, mi az orosz taktika. Először az ajtófélfánál kell megbújni, bedobni egy gránátot, aztán, mikor felrobbant, vakon lövöldözni befelé, amíg akarunk.
Belőttem a zárat, aztán puskatussal betörtem. Janicsár ment elöl, nála volt az egyik PKM a ZIL-ről. Megtisztítottuk az összes szobát, aztán az utolsónak is nekikészültünk. Henrik azt mondta, a sarokba szorított bandita fontos információt hordoz, így NATO módszerre térünk át. Előredobunk egy villanógránátot, majd bemegyünk és csak szelektíven lövünk az ellenségre. A szobában azt találtuk, hogy a célszemély öngyilkos lett, mellette azonban egy lejárat volt valahova. Odalent egy elképesztően mély akna volt, alján föld, benne egy nyárfa méretű, mutáns vadkender. Ezt is kék fény világította meg.

46. fejezet

Később felgyújtottuk a marihuánaföldet, majd elindultunk északnak. Egy idő múlva Janicsár szólt Henriknek, hogy álljunk meg:
-Mindjárt három óra. Állj!
-Most sietünk, nem tudunk megállni. Értsd me...- nem tudta befejezni, mert Janicsár úgy fejbe vágta, hogy eleredt az orra vére.
-Janicsár mélyen vallásos muzulmán. Imaidő van.- tájékoztatott kérdés nélkül egy velem szemben ülő Stalker.
Mikor vége volt az istentiszteletnek, továbbindultunk. Egy idő múlva megállítottak minket.
-Sztoj! (Állj!) Ez a Szabadság területe!
-Mi csupán áthaladó semlegesek vagyunk.- mondta tört orosszal Henrik.
Leszálltam én is, az őr egyből megismert, ő volt az egyik ember, akivel akkor tivornyáztunk, mikor Katját meglőtték.
-Tracker! Végre egy komoly harcos! Nagy baj van, azonal beszélned kell Lukashal!
-Jó. Henrik, izzítsd a kocsit!
Beértünk, a vezető már a kapuban várt.
-Segítened kell. A szolgálatos barmok már megin úgy döntöttek, hogy megpróbálnak minket elpusztítani, de most a hadsereg adott nekik tankokat és egyéb páncélosokat, minek pedig meggyengített egy kitörés.
-Akkor most nagy hasznomra lesz, hogy szövetségese vagyok a Monolithnak.
-Mi?
-Bizony!
-Remek, remek! Mihamarabb szerezz nekünk segítséget. Életek múlnak rajta.
-Mikor várható a támadás?
-Két napon belül.
-Akkor baj van. A Monolith csak az erőműnél található meg és, bár én ismerek egy rejtett utat, nem érek oda-vissza, különösen, hogy a kész hadsereg, amely ide kell, lassan áll össze és egyébként is lomha.
-Mit tehetünk?
-Egy: nekem kell valami nagyon gyors szállítóeszköz, kettő: le kell lassítani a támadást. Már elindultak?
-Nem. A Bár a közelben van.
-Akkor valaki éjjel lopózzon be és gyújtsa föl az üzemanyagot. Nekem már egyszer bejött.
-Jó. Megpróbáljuk. Te pedig fénysebességgel fogsz utazni.
-Hm?
-Van egy anomália. Olyan, mint a térhasadásos, de ezt nem ejt csapdába. Pont a jó helyre visz.
Beugrottam ebbe a csodaakármibe és tényleg a célomnál jukatdam ki. A Monolith mesterlövészei nem bántottak, ezért bementem a Szarkofágba. Felkerestem a Vezetőt, akit Charonnak hívtak.
-Charon, őrzője a Monolithnak, valami fontosat kell veled megtárgyalnom.-szólítottam meg úgy, ahogy a társai szokták.
-Mi az, Tracker, a Monolith kedveltje?
-A Szolgálat mélyebbre akar nyomulni a Zónában és rombolni azt. Még most meg kell őket állítani. A te segítséged kell.
-Igen. Segítek neked. A vasúti bejáró előtt vár egy Niva, benne a kulcs. Menj Pripyatba, a térre, ahol az óriáskerék áll, ott pedig várd be a csapatokat. Lehet, hogy néhányan már ott is lesznek. Milyen fegyverzete van az ellenségnek?
-Több tankjuk és egyéb páncélosuk van a gyalogság mellett.
-És így lesz neked is.
-Köszönöm, Charon, őrzője a Monolithnak.
Egy óra múlva már együtt volt a sereg fele, amit először én sem akartam elhinni.
47. fejezet

Mikor az egész erő összeállt, elindultunk és cirka négy óra múlva a Vörös Erdő déli részén voltunk. Átkeltünk a Falon. A teherautók, amik a katonákat szállították ágyúkat voltattak, amiknek a Szabadság táborából kellett volna lőnie az ellenséget, de éppen csak odaértünk. Láttuk a Szolgálat tankjait, mire kiváltak konvojból a páncélosok, leszállt a gyalogság és elkezdődött a csata. A Monolith kezdettől fogva elsöprő fölényben volt. Nem volt nehéz kitalálni, miért: ők nem féltek. Gond nélkül kergették vissza a támadókat a Bárba. Később megérkezett Charon.
-A nagy Monolith hatalmas győzelmet aratott! Megmutattuk a hitetleneknek, mi jár azért, ha valaki szembeszáll a Zónával.- buzdította katonáit.
Igaza is volt. Az ellenség tankjai és jáművei kiégve füstölögtek egy mezőn elszórva.
-Ez azonban nem elég! Örökre el kell törölnünk őket a föld színéről! Holnap lerohanjuk a Bárt.- folytatta Charon már-már hisztérikus hangon.
-Atya Isten! Ott Stalkerek is vannak!- kiáltottam, miközben úgy elsápadtam, hogy a meszelt fal élettel telibb volt mint én.
-Ők is hitetlenek.
-De nekik soha semmi bajuk nem volt a Zónával. Az otthonuk, ahogy a nagy Monolithé és annak követőié.
-Egy éjszakát kapsz, hogy eltűntesd a barátaidat.
Öt óra körül volt, szereztem egy bőrkabátot, egy hangtompítós pisztolyt lézeres célkeresővel és egy szelencényi plasztikbombát távirányítós detonátorral, majd lementem az alagútba. Sötétedéskor kilopózkodtam és feltűnés nélkül lementem a gyártelep kocsma részébe és megszólítottam a csapost:
-Te, Bármán!
-Óóó! Tra...
-Kuss. Ha a Szolgálat megtalál, megölnek. Fontos hírem van. Menjünk az irodádba.- súgtam.
Bementünk.
-Na, mi a hír?
-Holnapig evakuálnod kell az összes Stalkert.
-Miért?
-Délelőtt a Monolith kb. 15 tankkal, 20 APC-vel, tüzérséggel és még vagy 150 gyalogossal fog támadni.
-Rendben, megmentem, akit lehet. Egy gond van: hol lesznek az emberek ezután?
-Ide visszajöhettek. Én hívtam be a fanatikusokat a Szolgálat ellen.
-Mindegy. Sok szerencsét! Van még valami, amivel segíthetek?
-Kéne egy üveg vodka meg egy doboz cigi.
-Nem vagy több, mint tizennégy!
-Le akamrom itatni a kamerák kezelőjét.
-Itt van. Isten veled.
Odamentem az elektromos központhoz és telepítettem a robbanószert, aztán a mindenféle riasztó irányítóközpontja felé vettem az irányt. A pisztolyom csőretöltve és kibisztosítva pihent a nyitott tokban.
-Hé, testvér, akarsz egy kicsit lazulni? Van nálam vodka és cigi.- súgtam az ott strázsáló őrnek.
-Nem. Tilos.
-Ugyan, senki sem tudja meg.
-Jó, jó!
Meghúzta az üveget és rágyújtott. Fel se ismert, annak ellenére, hogy mindenhol az én körözési plakátom függött. 500.000Ru! Még az sem tűnt fel, hogy egy serdülő fiúval és nem egy felnőtt férfival áll szemben.
-Ez de kellett!- mondta aztán, egyértelműen egy kicsit „eltompulva”.
-Nem kér szerinted a benti fickó is?
-Dehogynem. Gyere.- válaszolt és kinyitta az ajtót.
Közben ránéztem a flakonra: egy 3l-es üveg 60%-os vodka!
-Áldjon meg az Isten, Bármán!- gondoltam.
Mikor már mind a kettő holt részeg volt, felpeckeltem a szájukat és megkötöztem őket, lekapcsoltam a riasztót, majd bezártam az ajtót és magammal vittem a belépőket, kulcsokat.

48. fejezet

-A Monolith nevében!
Erre a kiáltásra ébredtem másnap. Eljött hát a nagy nap. Félelmetes volt a beinduló, hatalmas tankmotorok mély brummogása. Felöltöztem és kimentem Charonhoz, aki éppen a már csatasorban lévő csapatait igazgatta. Odasétáltam, tisztelegtem és ennyit mondtam:
-A Monolith nevében!
-Sose féljetek! Éljen a nagy Monolith! Támadás!- ordított erre ő.
Vérfagyasztó csatakiáltások hangzottak fel, amint megláttuk a Bárt. Ekkor felrobbantottam az elektromos központot. Egy néhézgéppuska a kapu mellől lőni kezdtett ránk.
-Tűz!- kiabált egy tankparancsnok, mire a 120mm-es ágyú velőtrázó dörrenéssel sült el, elsöpörve az állást.
Visszábbszorult ugyan az ellenség, de egyre sűrűbbek lettek. Lőttek minden egyes zugból, de a páncélosoknak a kézifegyverek nem ártottak, a gyalogság pedig mögéjük bújt. Így tisztítottuk meg a Bárt méterről méterre, falról falra. A víztorony alatti téren azonban komoly tűzharc alakult ki. A járművek korábban megakadtak egy falnál. Az egyik katona kitalálta, hogy felmegy az épületre és jelez a tüzérségnek, hogy lőjék a Szolgálat bázisát, és vitte magával a zászlót is. Felérve kezében tartotta a győzelmi címert, közben pedig meggyújtotta a jelzőfüstöt. Már akarta eldobni, de egy elszánt szolgálatos közlegény nekirohant és magával rántotta a mélybe. Olyan volt, mint Dugovics Titusz, a nándorfehérvári bástyaőr A gond azonban nem ez volt, hanem az, hogy már égett a jelzőfény: az ágyúk bármelyik pillanatban megszólalhattak. Intettem azoknak a katonáknak, akik az én parancsnokságom alatt álltak, hogy vonuljunk visszább. Így is tettünk, az ellenség pedig azonnal elfoglalta a fedezékeinket, vesztükre, mert másodpercek múlva záporesőként hullottak rájuk a robbanólövedékek. A tűz végeztével továbbmentünk. A következő sarkon egy géppuska fogadott minket és fedezékbe szorultunk, az ellenség meg csak jött. Már mindenki imádkozni kezdett és felkészült a halálra, amikor rotorhangot hallottunk észak felől. Egy Monolith felségjellel ellátott Mi-24 helikopter volt, ami csakis azért jött, hogy minket megmentsen.

Figyelem, emberek! Tervbe van véve egy amatőr Tracker-film elkészítése. Valószínűleg csak a könyv egy-két jelenete lesz benne, a legemlékezetesebbek, mert tényleg abszolút amatőrök vagyunk. Amint készen lesz, feltesszük YouTube-ra, majd írok ide is linket

AM
00:00:00
Пн, 1 января
День
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
Vissza
Top Alul