Számoljunk... (képes/érdekességes)

Állapot
Nincs nyitva további válaszokra.

hispan

New Member
Csatlakozás
2006.06.23.
Üzenetek
13,102
Reakció pontszám
0
Hely
Budapest
Webhely
hispan.hu
A topic szabályai megegyeznek a mezei "Számoljunk" topikéval, vagyis egy ember egyszerre csak egy (a soron következő) számot írhatja, de ehhez fűznie KELL valami érdekeset vagy az adott számról egy képet betenni (amin szerepel vagy ami egyértelműen utal rá...).

Színezni, dekorálni CSAK a számokat lehet, a magyarázó szöveget, képet NEM!

1

Az egyetlen szám, amiről nem lehet eldönteni, hogy prím-e, vagy sem.

(Prím az, ami csak eggyel és önmagával osztható, vagyis 2, 3, 5, stb... Ma már olyan nagy prímek is vannak, hogy egy-egy újabbnak a felfedezéséért komoly díjakat adnak. Értelem szerűen egy prím minnél nagyobb, annál tovább tart a gépeknek leellenőrizni, hogy biztosan csak eggyel vagy önmagával osztható-e. Az egyik pírm kutatási projekt: http://www.mersenne.org/. És egy SK cikk, frissebbet nem találtam, de azóna már nyílván van nagyobb prím: cikk).

Amikor a prímekről kérdeznek, találóan csak azt szoktam mondani, hogy sokkal nagyobb pénzt kéne adni annak, aki a legkisebb (nevezetesen 1) prímet megtalálja (vagyis bizonyítja, hogy az 1 az), mint annak, aki a legnagyobbat (mert ugye olyan sosem lesz véglegesen...).

További érdekesség: a prímek illetve azok rádión való sugárzása gyakorlatilag ma a legmegbízhatóbbnak tartott jele az intelligenciának, hisz ez a legegyszerűbben megfogalmazható univerzális tudás, melynek ismeretéhez azonban elég magas fokú matematikai ismeretek szükségesek. Az értelmesebb sci-fi filmekben is nem egyszer alkalmazzák ezt a módszert (pl.: A kapcsolat).

2

Ez a nekemvaló topik! :) Hmm mit írjak mit is írjak...

A 2 osztja páros és páratlan számok csoportjára a többi egész számot, nevezetesen páros amelyik osztható 2-vel és páratlan minden más (a 0 mindennel osztható).

A prímes kavarodásból nem derül ki egyértelműen hogy az első vagy a második prím-e, de mindenképpen az egyetlen prímszám, ami páros.
(biz.:2-nél nagyobb páros szám eggyel és önmagával és 2-vel is osztható --> nem prím)

Az első irracionális szám a 2-nek a négyzetgyöke, pitagorasz tételének alkalmazásával találták meg (és okozott is sok fejfájást az ókorban).
Szintán a 2 az amivel hatványozva numerikusan és geometriailag is rendkívül speciális és szabályos elemek keletkeznek (négyzet, négyzetes számok), a számítástechnika alapjait is a 2-es szám (és számrendszer) fektette le.

a prímes kavaráshoz: hogy az 1 prím-e vagy sem az attól függ hogy kinek a véleményét hallgatod (olyan téma ez hogy a 0 természetes szám e vagy sem: az egyik prof megöl ha azt mondod igen, a másik akkor öl meg ha azt mondod nem).
hispan1: be tudom bizonyítani hogy az 1 prím :) ha érdekel a bizonyítás szólj

szerk.: azt is meg tudom mondani miért nem tartják az 1-et prímszámnak, tehát amit az előbb írtál az az akadémikus matematika definícióival élve (sajnos) helyes.

3

A 3 (három) a 2 és 4 között található természetes szám, s egyben számjegy is. A számjegy ASCII kódja: 51, vagy 0x0033
A három a legkisebb Fermat-prím (22º + 1).
A három a legkisebb szerencsés prímszám.
A hármas szám jelbeszéddel.

180px-LSQ_3.jpg

A vallásban: - A kereszténységben: Szentháromság jelképe.

Az arab nyelvben

Arabicglyph3.png

4

A négy az első egyértelműen nem prím szám :)

Ha lóhere formájában találkozik vele az ember, az szerencsét hoz.

lohere2.jpg

Jóllehet vannak olyan emberek, akik ezt gyűjtik, nincs nagyobb szerencséjük, mint másoknak. Gyerekkoromban falun gyűjtöttem én is és soha nem értettem, mi benne a poén, mert ott rengeteg négylevelű lóhere volt. Zacskók voltak tele vele...

A négy lehet fantasztikus is...

MLBFantasticFour.jpg

@MetalMilitia: érdekel a bizonyítás :)

5 mindenki kedvenc száma az iskolában :D
Toorak121.jpg

ps.: nem kell cikket írni, pörögjön a topik :)

6

* Háromszögszám.
* 3 faktoriálisa.
* Az első tökéletes szám (osztói: 1, 2, 3).

A periódusos rendszer 6. eleme a szén.

9

Nem is olyan rég még 9 bolygója volt a Naprendszernek:

ss.gif

Újabban a Plútót nem tekintik annak, ami tulajdonképpen jogos.

11

4k-1 alakú prímszám
hiányos szám
11 = 10 + 1 = 101 + 100 érvényes

Apollo-11 volt az első Hold program, aminek fedélzetén emberek is voltak.

Az amerikai futballban 11 játékos lép egyszerre a pályára.

Ocean's Eleven – Egy amerikai film (Eleven=tizenegy)

13

Ha már volt Hold...
Apollo13patch.jpg

1970-ben majdnem balul sült el a küldetés és tulajdonképpen kész csoda, hogy nem történt tragédia.

Egyes emberek 13 fóbiájáról meg asszem nem kell beszélnem...

Amikor valaki betölti a 14. életévét jogilag kiskorúból fiatalkorúvá válik.
Javítsatok ki ha tévedek.

1917

Ebben az évben lett ismét független állam Finnország (1809-től orosz megszállás alatt volt).

17 éve 1991-ben szovjet csapatok szállták meg Vilniuszt, hogy megakadályozzák Litvánia függetlenségét; még ugyanebben az évben leváltották Gorbacsovot, majd megszűnik a Szovjetunió; véget ért az Öbölháború, nem sokkal később az utolsó égő kuvaiti olajkutat is eloltják.

Kínában a 18-at hasonlóan ejtik a "jólét" szóhoz, ezért a 18. emeleti lakások ára a normál többszöröse is lehet :)

Állapot
Nincs nyitva további válaszokra.
AM
00:00:00
Пн, 1 января
День
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
Vissza
Top Alul