RAID

gabriel_cs.15

New Member
Csatlakozás
2008.01.30.
Üzenetek
405
Reakció pontszám
0
Hely
Heves megye / Eger
Webhely
www.myspace.com
RAID - redundant array of inexpensive disks

sziasztok,

a segítségeteket szeretném kérni azzal kapcs.ban hogy, szeretnék Radies konfigot de nem tudom, hogy melyiket válasszam a raid 0 és a raid1 közül. Van 2 x 500 gb-os Samsung wincsim. Mit ajánlotok? továbbá az is érdekelne, hogy ha raid0-ba lenne akk ugye összeadódik a 2 x 500 gb és lesz 1 tb, nos ez a 2 winyó windows alatt 1 winyóként fog megjelenni?

köszi.

üdv. g.

átneveztem a topikot, hogy kicsit általánosabb legyen

Megvallom nem tudom, sose csináltam még ilyet; ha csak a sebesség miatt kell, akkor vegyél rendszermeghajtónak egy SSD-t, ha mindenképp a két lemezedre építesz (nyílván), akkor lehet, hogy jó megfontolás.

A wikin van egy szemléletes rajz a lényegről:

RAID 0:
File:RAID_0.svg

Vagyis a RAID vezérlő által kijelölt szektorok felváltva vannak a lemezeken és az algoritmus úgy dolgozik, hogy egy fájl több része más-más lemezre kerüljön, hogy egyszerre legyen tölthető a két lemezről. A lemezek mérete itt nyílván összeadódik.

RAID 1:
File:RAID_1.svg

Itt egymás tükörképei a lemezek, mindkettőn azonos szektorok vannak azonos tartalommal. A HDD hibájából bekövetkező adatvesztés szinte kizárt, mert mindkét lemezen ugyanaz van, minden fájl egyszerre két lemezről töltődik be, vagyis maximum dupla sebességet érhetsz el egy sima winyóhoz képest (ezért nem is építettem soha RAID rendszert, a kétszeres sebesség messze nem éri meg a dupla HDD + raid vezérlő árat)

http://en.wikipedia.org/wiki/RAID

ezeket olvastam én is, csak attól parázok h sokan azt mondják h rizikós a raid0-ás felállás... mert ha az egyik winyó elszáll akk minden adatnak oda... jah és gondolom ha összeadódik a 2 lemez azt lehet partíciókra bontni attól még ugye?

ez tenyleg mi a szosznek kell neked? eleg neked ha szepen particionalod a meghajtokat aztan annyi. nem kell jaccadozni oan dolgokkal amikhez nem ertesz, vegyuk pl gabbert :D :D vagy haveromat aki jelszot rakott a biosra aztan nem tobbe nem tudott belepni a biosba :D :D

Igen, nullásban az egyik meghajtó sérülése érint mindent. Ezért volna érdemesebb az 1, de ott meg az egy terrádból csak 500 giga lesz, ami meg pazarlás. Olyan gépbe, ami Neked van, dukál egy villámgyors SSD rendszernek, és mellé adattárolásra a két 500-as pont jó.

Ráadásul egy normális RAID vezérlő sem olcsó, mert az alaplapiak nem sokat érnek...

úgy néz ki h akkor nem lesz itt raidelés :D a raid 0 rizikós a raid 1 meg helypazarlás :lol: am azért akartam volna ezt a kettőt beraidelni mert vettem egy 1 TB-s wincsit és gondoltam h ez jó lesz tárolónak a kettő 500-ast meg beraid0-om és kettéosztom őket... :wink: egyébként SSD-re nem telik sajnos :lol: az tény hogy megérné. :wink:

az egy terras helyett vehettel volna egy kicsi 16-32gigas ssd-t amire felraknad csak a wint. gyors lenne :D a tobbire meg pakolnad a cuccokat. egyebkent meg mindig nem ertem h minek neked a RAID? :D

Tudod, északon nincs olyan gond, mint itt.. Pénzre khhm gondolok.

Meg kicsiny falun nem megy át a kamion h leesene róla egy-két db ssd winyó :D

Vissza
Top Alul