Jövőkép - Klímaváltozás (és a Föld jövője)

Mit gondolsz az alábbiak közül a klímaváltozásról?

• - Létező folyamat és kizárólag az ember felelős érte.

Szavazat: 0 0.0%
  • - Létező folyamat, de az ember nélkül is zajlik.

• - Létező folyamat, a természet sajátja, de az ember felgyorsítja.

• - Nincs is klímaváltozás, a mérések félrevezetnek; ez korunk rémképe.

• Összes szavazó
    0

hispan

New Member
Csatlakozás
2006.06.23.
Üzenetek
13,102
Reakció pontszám
0
Hely
Budapest
Webhely
hispan.hu
Szerintem hasonlóan az előző jövőképes dologhoz kezdjük ezt is azzal, mindenki elmondja, mit gondol vagy mit hallott a témáról, aztán majd elmegy úgyis valamerre a dolog.

Egy főbb kérdés felméréséhez indítottam egy szavazást is.

Harmadikra szavaztam. Szerintem nem kétséges, hogy növeljük az üvegházhatást (több millio év alatt felhalmozott szenet juttatunk vissza a légkörbe pár évtized alatt; egyéb gázok amik csökkentik az ózonpalyzs vastagságát). Ez felmelegedéssel jár.
Amit nagyon nehéz megitélni, hogy ez milyen mértékű változást jelent és ettől függetlenül mennyire vagyunk "melegedő" korszakban. Szerintem a veszély reális lehet, de mivel lassan kifogyunk a kőolajból mégsem lesz az... ha mardnak fáink, amik lekötik a CO2-t.
Amiben kételkedem: elolvadnak a sarki jégtakarók. Sarkokon van -30°C, akkor 5°C-os emelkedéstől miért olvadna el.... :?

Na ja. Ezt énsem értem. :?
De 1-szer a spektrumon azt mondták ,hogy még nincs is globális felmelegedés. Az egészet a mikroklíma okozza.
Mutatták ,hogy azért lehetnek a mérések ilyenek mert az anyagok mindig másképpen nyelik el a napsuárzást pl:az aszfalton mérnek 40 fokot és 1 fehérvonalon van 34. 1 hőképet is mutattak és a város köruli terület olyan meleg volt ,hogy nem igaz. És az innen átterjedő hő befojásolta a méréseket.
Ja és a kőolajnak is lehet ,hogy csökkentik a felhsználását hisz sokmindent a kőolaj származékokból nyernek.
Lehet ,hogy a biogázra fognak áttérni.

A két kulcsomomentum ki is lett mondva tulajdonképpen. Egyrészt ma már általánosan elterjedt nézet, hogy a globális felmelegedés természetes folyamat. Az, hogy ezt ilyen pánikszerűen találták, 2 fő dologra vezethető vissza:

1) Létrehoztak egy grafikont (a neve hokiütő-grafikon), ami azt mutatja, hogy a klíma eddig milyen egyenletes volt (hokiütő szára), aztán az elmúlt időszakban milyen gyorsan melegedett (hokiütő feje). A probléma ezzel csak az, hogy nem vették figyelembe, hogy a régebbi korokra vonatkozó adatok sokkal átlagoltabbak, mint a maiak, vagyis minden bizonnyal a hokiütő egyenes szárán is volt jónéhány ingadozás, nagyobbak is, mint a mostani, csak épp annyira pontos adataink nincsenek, hogy ez tökéletesen kimutatható legyen (sok jel utal azért erre, és a klímamodellek is ezt mondják, ez nem egyfajta "jobban alszom" válasz).

2) Skul vetette fel a forrópont témát: az ipari civilizáció által lefedett területen sokkal több és részletesebb a mérés, így mivel itt eleve melegebb van (nyílvánvaló okokból), melegebbnek mérjük az átlagklímát, holott a Föld java részén nem változik semmi (a hőmérsékletek tekintetében).

Ennyit tehát a tudósok "bűneiről".

Fel lett vetve a jégsapkák kérdése: mindenki, aki belegondol ebbe, rögtön azt mondja: +5 fok az semmi. Sajnos már +2 is igen sok lenne... A jégsapkák olvadására nem úgy kell gondolni, hogy ott a levegő melegebb lesz vagy többet süti őket a Nap, hanem azt kell figyelembe venni, hogy a sarkokat javarászt az áramlási rendszerek tartják hidegen. Ezeket pedig sokkal könnyebb felborítani, mint azt hinnénk. A jégspakák - ha nem is teljes, de nagyarányú - elolvadása nagy veszély.

Másfelől persze ez minket nem érint, gondolhatnánk, de mivel ezen a kis golyón minden összefügg mindennel, elég a világgazdaságnak, ha eltűnik pár tengerparti város vagy állam... Törékeny a rendszer.

A kulcsmomentum a bioszféra mindenkori állapota, ahogy pYura is mondta: ha idejében sikerül teljesen átállni az atomenergiára és a termonukleáris rendszerekre (és ez nem teljesen egyenlő azzal, amikor elfogy az olaj meg a gáz), akkor még menthető a helyzet. Bizonyos szempontból iszonyatos szerencse, hogy a válságok időben most egybecsúsznak valamennyire a megoldásuk realizálódásával...

azért a természetes folyamatot is vegyük figyelembe mivel olyan hogy északi és déli sark nem mindig volt, szóval lehet hogy csak valamilyen éghajlat változás megy végbe a bolygón (enyhén tettünk rá 1-2 lapáttal az is lehet), de azt szerintem mindenki tudja hogy semmi sem marad olyan mint amilyen volt. Nem azt mondom hogy 20 éven belül, én kicsivel távolabbra gondolok / nagyon hülye pl.: 500 év múlva az egyenlítőt 50000 km-el lejjebb kell majd tekinteni vagy valami ilyesmi/

a lassan kifogyunk a kőolajból dologra meg annyit tennék még hogy ha az emberek mindannyian akarnák már régen (kb.20 éve) felhagyhattunk volna a kőolajos - gázos dolgokkal -> főleg manapság 8), de ez senkit sem érdekel főleg nem a szaudi olaj sejkeket meg USA-t & a többieket... :cry:

DualFilter: kőolajos dolgokban a kényszer lesz az úr, de azt ne feledjük, hogy az ember talpraesett valami. USA, EU is tudja, vége lesz egyszer a mókának, ezért ölnek annyi pénzt termonukleáris dolgokba, jóllehet ez talán csak évtizedek múltán lesz kifizetődő. Ha egyszer eljön a váltás ideje, valakik már ott lesznek, hogy hasznot húzzanak. Szerencsére nem vagyunk annyira buták, hogy addig csücsüljünk tétlenül, míg végleg kiürül a nagy hordó...

vagy újraélesztjük a mamutokat, és elássuk őket jó mélyre... aztán várunk míg olaj lesz belőlük :D najó inkább alszom :)

hispan1":vex74hyb mondta:
DualFilter: kőolajos dolgokban a kényszer lesz az úr, de azt ne feledjük, hogy az ember talpraesett valami. USA, EU is tudja, vége lesz egyszer a mókának, ezért ölnek annyi pénzt termonukleáris dolgokba, jóllehet ez talán csak évtizedek múltán lesz kifizetődő. Ha egyszer eljön a váltás ideje, valakik már ott lesznek, hogy hasznot húzzanak. Szerencsére nem vagyunk annyira buták, hogy addig csücsüljünk tétlenül, míg végleg kiürül a nagy hordó...

vajon miért támadta meg az usa irakot.... gondolom az olaj miatt..

jó csak hülyén jön ki ha összerakod hogy olaj híján vagyunk & az árak csak nőnek + 3 éve folyamatosan rendeznek az USAban elektromos autó versenyeket lol2 na ez hogy illik össze

bocs az off ért

nos én nem akarok sokat írni, mert nem értek az egészhez. ami a kőolajat illeti, csak politika meg pénz. a felmelegedés meg van és átalakul a Föld, én egy nőhöz tudnám hasonlítani, most van a nagy fordulón.

A kőolaj valóban politika és pénz.

jim a felvetésed jogos, pedig csak matek az egész: mi most a legolcsóbb? Olajat szerezni egy háborúval vagy sokkal többet költeni beláthatatlan kutatásokra? Naná, hogy a háború, ami mellesleg csomó dolog miatt jó, mert élesben lehet tesztelni az új fegyvereket meg fellenül a katonai cikkek eladása, stb. Ja és rátesszük a kezünket olyan dolgokra, amik nem szeretnénk, hogy például Kínánál kössenek ki. Ettől még igaz, hogy a kényszer az úr.

hispan1":r9j5rtfk mondta:
Bizonyos szempontból iszonyatos szerencse, hogy a válságok időben most egybecsúsznak valamennyire a megoldásuk realizálódásával...
Társadalmi evolúció. Az lenne a csoda ha nem így lenne sztem :)

De ezt az egész felmelegedés dolgot le lehetne lassítani csak Európának meg az USA-nak fel kellene végre fognia hogy nem a szénalapú tüzelőanyagokat kéne használni mint az állat hanem át kell állni a bioüzemanyagokra, biomasza alapú energiára, fatüzelésre, meg ilyen hasonló apróságokra, mert azokkal nem juttatunk többletszéndioxidot a levegőbe. Ha érdekel valakit akkor dobok fel erről egy főiskolai jegyzetet!

sajnos (főiskolai tanulmányaimból okulva) rájöttem, hogy nincs olyan mód a Föld és lakosságának energiigényének kielégítésére, ami ne vezetne rövid vagy hosszú távon megoldhatatlna porblémákhoz. a bioüzemanyagokhoz szükséges kultúrnövények "kizsigerelelik" a talajt és komolyan megemelik az élelmiszergabonák árát. ami szerintem jó irány lenne, hogy egy helyen előállítani nagy hatékonysággal és környezetbarát módon az elektromos áramot és azzal gazdálkodni. mert akárhogy is nézzük, a napenergia okozza a legkisebb környezeti károkat és nagy mennyiségben rendelkezésre is áll. de ez sajnos ennél jóval összetettebb kérdés.
az kontinensek/országok szerepéről pedig annyit, hogy épp az USA volt az aki nem fogadta el a Kyotó-i egyezményt, arra hivatkozva, hogy negatív hatása lenne a gazdaságára. (ilyenkor kérdezném meg, hogy melyikre, arra amit a távolkeletre telepített ki vagy arra amit Mexikóba). de sajnos a legnagyobb probléma a fejlődő és a "3. világbeli" országok. főképp Kína, de már ők is elindultak a jó úton (vizierőművek). sajnos pl. afganisztánban még mindig olajtüzelésű erőművekkel teremelik az áramot, vagy macedóniában a használt gumikat egyszerűen elégetik. szal sok a gond, sok a szándék, de a pénz diktál. vagyis akinél a pénz van....

Blackacehun 2 dolog:

1) a folyamatot lelassítani nem lehet. Ez nem egy máról holnapra működő dolog, ennek évtizedes, ha nem évszázados vagy hoszabb kifutása van. Eddig is annyi vegyi anyag és szén került a légkörbe, hogy azok visszaülepedése is évszázadokban mérhető...

2) a bioüzemagyagok (csak ezt sokan szeretik elhallgatni) sokkal de sokkal több kárt okoznak, mint hasznot és sokkal de sokkal nagyobb környezeti terhelést jelentenek, mint a hagyományos megoldások. A bio cuccok most divatosak, semmi közük a reális "megoldásokhoz". (példa: mióta van kereslet a bioüzemanyagokra, még több fát termelnek ki Braziliában, mert több hely kell az ültetvényeknek, hogy több biobenzint állítsanak elő, nem mellesleg nő az éhezők száma, mert jobban megéri üzemanyagnak termelni, mint élelemnek, arról nem is beszélve, hogy a biocuccokkal legalább annyi károsanyag jut a légkörbe, mint a hagyományosakkal - igaz, az legalább a bioszférából szabadul fel, ami elvileg megköti, és ez mégiscsak jobb valamicskével, mintha a föld alól hozzuk ki, ahova évmilliók alatt kerül csak vissza).

the_bunfi: sajnos (főiskolai tanulmányaimból okulva) rájöttem, hogy nincs olyan mód a Föld és lakosságának energiigényének kielégítésére, ami ne vezetne rövid vagy hosszú távon megoldhatatlna porblémákhoz.

1) ez nem igaz. Zoletnik Sándor: Magfúzió - energiaforrás a jövőnek. 2007. feb. 26. (nem egy született előadó a csávó, de a megoldást tökéletesen vázolja - ez nem csak egy futó ötlet, elméleti fizikai szempontból ez minden fejlett "ipari" civilizáció VÉGSŐ válasza az energiatermelésre egész egyszerűen azért, mert ebben az univerzumban ennél hatékonyabb nincs)

2) Kyotó: hát igen... hogy az mit ér meg mennyire kirakatcucc, arról nem is szólok. Gesztus leginkább, nem eredmény.

Nemsokára befejeződik egy kísérletünk amit még a főiskolán kezdtünk el, pont ilyen témakörben. Csak mi nem biodízel és bioetanol előállításán dolgoztunk, hanem egy olyan energiafű félével kísérleteztünk, ami az otthoni kazánokban, kályhákban is elégethető. Olyan szikes területet használtunk, ami egyéb mezőgazdasági termelésre nem, vagy csak nagy anyagi ráfordítások árán alkalmas. kimagasló termést sikerült elérnünk ingen alacsony költségek mellett. Még el kell végeznünk az utólagos értékelést de úgy tűnik hogy sikeres volt a kísérlet.

Vagy esetleg kihaltak és nem volt kinek tovább vezetni a naptárukat? Nem ismerem a történelmüket, nekem erről a majanaptáros világvégéről először ez jutott eszembe.

AM
00:00:00
Пн, 1 января
День
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
Vissza
Top Alul