Fukushima I. Atomerőmű

Csiga07

New Member
Csatlakozás
2009.03.09.
Üzenetek
4,756
Reakció pontszám
0
Hely
Budapest
Összefoglaló:

A fukusimai atomerőművet a Tokiói Elektromosenergia-szolgáltató Vállalat működteti. A 2011. március 11-i földrengés miatt az atomerőműben működő három reaktor automatikusan leállt (1-es, 2-es, 3-as reaktorok). Az erőmű további három reaktora karbantartás miatt éppen nem üzemelt. A láncreakció leállítása után a reaktorok fűtőelemei még jelentős mennyiségű hőt termeltek/termelnek, a hűtéshez szükséges áramot beépített dízel aggregátorok fejlesztették. A leállítás után 55 perccel a telephelyet elérte a tenger alatti földrengés által kiváltott 10 méter magasságú szökőár és tönkretette a dízel aggregátorok hűtőrendszerét, ezért a reaktorokban megszűnt a hűtővíz keringetése és a fűtőelemek túlhevülhettek. A hűtést végül a baleset után kilenc órával a helyszínre érkező mobil aggregátorok segítségével indították be újra. Az elégtelen hűtés miatt a reaktorok hűtővizének hőmérséklete és nyomása kritikussá vált.

2011. március 12-én reggel a túlhevült 1-es reaktorban keletkezett vízgőz egy részét ellenőrzötten a szabadba engedték (lefúvatás). Délelőtt döntés született a 2-es reaktor lefúvatásáról is. A kiáramló gőz sugárzó anyagokkal szennyezett lehetett, elővigyázatosságból a környező lakosságot 10, majd később 20 km-es körzetből kitelepítették. Délután robbanás történt a fukusimai atomerőmű 1-es reaktorában, a robbanástól a reaktor külső betonfalai leomlottak és az erőmű négy alkalmazottja megsérült.

Március 13-án a Fukusimai II-es atomerőműben darubaleset történt, egy munkás meghalt, négyen megsérültek.

Március 14-én hétfőn délelőtt a 3-as reaktorban is robbanás történt. A robbanás miatt üzemképtelenné vált a 2-es reaktor öt hűtőszivattyúja közül négy. Délután a 2-es reaktor üzemanyaga többször szárazra került. Egy légáramlásmérő véletlen kikapcsolása miatt az üzemképes szivattyú is leállt egy időre, a víz betáplálása csak másnap reggel állt helyre.

Március 15-én kedden reggel tűz ütött ki a négyes reaktorban a használt fűtőelemek pihentető medencéjénél. Nem sokkal később robbanás történt a 2-es reaktornál is.
Négy atomreaktor épülete megrongálódott a földrengést követő robbanásoktól. A kép bal szélén a 4-es, mellette a 3-as blokkok sérült épületei láthatók. A 2-es blokk szinte épnek tűnik. A kép jobb szélén az 1-es blokk felső szintjének falai kidőltek.

Fukushima_I_by_Digital_Globe_2_cropped.jpg

A tüzet eloltották, de a sugárzás a 3-as és 4-es reaktorépületek mellett jelentős mértékben megnövekedett (400 mSv/h), majd gyorsan csökkent. A nap folyamán a reaktortól 250 kilométer távolságban, Tokióban is észlelhető volt a sugárzás húszszoros növekedése (0,8 μSv/h értékre), majd csökkenése. Kedden a 4-es reaktor épületében is történt robbanás.

A robbanásokat valószínűleg a túlhevült fűtőelemek cirkónium burkolatának vízzel való érintkezésekor keletkező és a lefúvatáskor oxigénnel keveredve durranógázt alkotó hidrogén okozta. Az 1-es és 3-as blokk esetén a 13 cm vastag acélból készült reaktor, benne a fűtőrudakkal épségben maradt, csupán az erőmű épületének egy része semmisült meg. A 2-es blokk esetén nem lehet kizárni a reaktortartály sérülését sem.

Március 16-án reggel újabb tüzet láttak a 4-es reaktor épületében. A felszálló füst műholdfelvételeken is látható volt. A tűz magától kialudt. Később a TEPCO bejelentette, hogy a reaktorépület hermetikusan zárt részén kívül, a használt fűtőelemek pihentető medencéjében a víz forráspontig hevülhetett, ami megnöveli annak a valószínűségét, hogy az érintett fűtőelemek kritikus állapotba kerülnek. Dél körül az NHK TV jelentette, hogy fehér füst száll fel a Fukusima I erőműből, amely a szakértők véleménye szerint a 3-as reaktorból származhatott. Nem sokkal ez után hírek jelentek meg arról, hogy a 10 mSv/h szintre emelkedett sugárzás miatt egy ötven fős csapat kivételével (a médiában később mint a Fukushima 50) visszavonták a dolgozókat az erőműből, majd dél körül az átmenetileg magas sugárzási szint miatt egy órára teljesen fel kellett függeszteni a munkát és mindenki elhagyta az erőmű területét. Este a magas sugárzási szint miatt ismét felfüggesztették a hűtési munkákat és kiürítették az erőmű területét.

Március 17-én délelőtt a használt fűtőelemek medencéjének feltöltéséhez az Önvédelmi Erők helikoptere négy fordulóban tengervizet szállított és öntött a 3-as reaktorépületre, de úgy tűnt, hogy a szél a helikopterrel felemelt tartályból kieresztett vizet a célpont elérése előtt szétoszlatta. Az atomreaktorokat hűtő szivattyúk működtetéséhez szükséges elektromos áram biztosítására új vezetéket építettek ki az országos elektromos hálózathoz, de még nem sikerült üzembe helyezniük. A nap folyamán az erőmű területén a sugárzás szintje jelentősen csökkent. Délután tűzoltó fecskendőkkel 30 tonna vizet sikerült a 3-as blokk épületébe juttatni.

Március 18-án megkezdték a 2-es reaktor hűtőrendszerének csatlakoztatását az elektromos hálózathoz. Az Önvédelmi Erők és a Tokiói Tűzoltóság felváltva, vízsugárral juttat hűtővizet a 3-as reaktorépületbe a használt fűtőelemek tároló medencéjéba. A tengervíz szivattyúzását is folytatják a 3-as reaktortartályba. A legfontosabb cél, hogy feltöltsék és lehűtsék a 3-as és 4-es reaktorok használt fűtőelemeinek medencéit, melyek vízszintjéről és hőmérsékletéről nincs információ. Pozitív fejlemény, hogy az 5-ös és 6-os reaktoroknál dízelgenerátorok biztosítják a hűtést.

Március 19-én mindhárom problémás reaktorban víz borítja a fűtőanyagrudak kb. felét és folytatják a tengervíz szivattyúzását a reaktorokba. A fűtőanyag hűtés nélkül maradt részeinek sérülése feltételezhető. A 2-es és 3-as reaktorépületből fehér füst távozik, a reaktorokat körülvevő hermetikus védőépület lehet, hogy nem teljesen ép. A 3-as reaktorépület használt fűtőelem medencéjét az Önvédelmi Erők hét tűzoltófecskendővel, vízsugárral tölti. A 4-es reaktorépület használt fűtőelem medencéjének állapota sem megnyugtató. Az erőmű 20 kilométeres körzetéből távozó menekülteknek jódtabletta egyszeri bevételét javasolják, életkortól függően 12,5-76 mg-os dózisban. Egy esetleges hidrogénrobbanás megelőzésére megbontották az 5-ös és 6-os reaktorok épületének tetőszerkezetét. A 2-es reaktor vészhelyzeti áramellátó transzformátorát és energiaközpontját sikerült a japán elektromos hálózathoz csatlakoztatni.

Március 20-án az 5-ös és 6-os reaktorok pihentető medencéjének hőmérsékletét sikerült 36°C-ra csökkenteni a dízel generátorról működtetett hűtőrendszerrel. A 3-as reaktor esetén felmerült, hogy a megnövekedett nyomás (320kPa) miatt radioaktív szennyezést tartalmazó gőzt kell a szabadba ereszteni. Végül a nyomást sikerült gőzkibocsátás nélkül csökkenteni (120kPa másnap délben).

Március 21-én délelőtt az 5-ös reaktort átkapcsolták külső áramellátásra a vészhelyzeti dízel generátorról. Délutánra sikerült kiépíteni a külső áramellátó kábelt a 4-es reaktorépület energiaközpontjába. Később a 3-as reaktorépületből szürke füst szállt fel a használt fűtőelemek pihentető medencéje közeléből és az erőmű területét átmenetileg kiürítették. Este a 2-es reaktor épületénél észleltek fehér füstöt. A délutáni állapot szerint a vízszint mindhárom problémás reaktorban a fűtőanyag felső szélénél 1,35 - 2,03 méterrel alacsonyabb volt.

forrás: wiki

Az aktuális eseményekről itt lehet tájékozódni: http://hu.wikipedia.org/wiki/Fukusimai_ ... B1-baleset

Egy nagyon jó elemzés a balesettel kapcsolatban (a linkért köszönet zombimorzsinak):
http://www.reak.bme.hu/index.php?id=768

[mod](edited by: dezodor)[/mod]

A robbanás pillanatai,azóta már uralják a helyzetet.(a hírek szerint)
<param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/hq2ARIKaYQQ?version=3"><param name="allowFullScreen" value="true"><param name="allowScriptAccess" value="always"><embed src="http://www.youtube.com/v/hq2ARIKaYQQ?version=3" type="application/x-shockwave-flash" allowfullscreen="true" allowScriptAccess="always" width="640" height="390"></object>

<param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/DyF7WFLtffI?version=3"><param name="allowFullScreen" value="true"><param name="allowScriptAccess" value="always"><embed src="http://www.youtube.com/v/DyF7WFLtffI?version=3" type="application/x-shockwave-flash" allowfullscreen="true" allowScriptAccess="always" width="640" height="390"></object>

Ezt remélem jó helyre írtam : Megvettem a Half Life 2-t még anno. Felraktam a windózt újra és megint megpróbáltam a hf 2-t feltenni, d nem fogadta el a cd-key-t mert azt írja h használt. Ezek szerint akkor csak 1x használhatós játék volt, vagy mi ?

Csiga: ahogy hallgatom a híreket, lehet még nagyobb probléma is ebből. De amikor azt mondták, hogy ,,a csernobilihoz hasonló baleset is történhet" azt hittem lefejelem a monitort fal1 .

Ja.
Most volt a hírekben,nem 8.9-es volt a rengés,hanem 9 feletti.

Én Hirt G. Sándor véleményére lennék kíváncsi.

hat atomeromu :D csak ugy pukkant. es mar jott is belole a cuccos mi mast varhatnank. de akkoris japok mar ertenek hozza h kell kezelni. 2 atombombat mar ledobtak rajuk csak megoldanak egy csernobilt is.

70% az esélye, hogy 3 napon belül 7-es vagy erősebb földrengés lesz .
Remélem,tévednek.

Csiga07":21p9qid9 mondta:
Én Hirt G. Sándor véleményére lennék kíváncsi.

Arra én is kiváncsi lennék. :) Biztos nyomon követi az eseményeket és talán ismeretségei révén (gondolom vannak, ha ennyire képben ebben a témában) más jellegű információkkal is rendelkezik. Szerintem amíg nincs az esetről konkrét, részletes szakértői elemzés nem fog nyilatkozni az irányunkba. Elvégre naponta többször többféle (néha ellentmondásos) hírek érkeznek a helyszínről és nincs tisztázva az eset. Talán hónapok múlva...

Én meg nem. Mert így olyan mintha sumákolnának. Nem értem azt sem, hogy x óránként azt közlik le, csökkent a sugárzás szintje, aztán meg hogy növekedett. Azért ez érdekes annak fejében, hogy nem tudják megfelelően biztosítani a folyamatos hűtést a reaktorok számára és ez nem egy erdőtűz ami alább hagy aztán felerősödik, ennek elméletileg folyamatosnak kellene lenni.

<embed flashvars="vID=92770e4058&autostart=false" src="http://assets.indavideo.hu/swf/player.swf" quality="high" bgcolor="#666666" width="460" height="376" name="guPlayer-92770e4058" align="middle" allowScriptAccess="always" allowFullScreen="true" type="application/x-shockwave-flash" pluginspage="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer"></embed>

Lehet én gondolom rosszul, de szerintem túl nagy magasságból próbálják meg hűteni (talán a nagyon magas sugárzási szint miatt? - amiről ezt vagy azt állítanak, hogy így-úgy módosult). Persze nem is 1 méterről szeretnének nagy víztömeget dobni rá... :)
Mindenesetre a videóban 1:05 intervallumtól közelebbi felvétel látható a sérült részekről és nekem az jut eszembe mintha a levegő úgy mozogna, mint nyáron a nagy melegben. Ugyanilyet lehetett látni a STALKER-ben (Shoc-ba nem rémlik de CS-ba már igen a Sötét Völgybe) is a pályák bizonyos részein (szabad szemmel) ahol magas sugárzási szint volt tapasztalható. Lehet behaluzom a dolgot? :) Kisérteties a hasonlóság szvsz.

Update: Illetve ami még eszembe jutott, hogy ha ilyen módon (tengervízzel) próbálják orvosolni a problémát akkor azoknak a reaktoroknak már végük van. Nem vagyok jártas a témában, de szerintem egy atomerőműben a legtisztább technológiákat próbálják alkalmazni minden esetben (így balesetnél is például). Gondolok itt arra, hogy bármilyen nemű szennyeződéstől és vegyi anyagoktól mentes technika alkalmazása. Na már most Japán partjainál a tenger nem igazán mondható tisztának, szennyeződésektől mentesnek.

<param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/GwmphoqSh8k?version=3"><param name="allowFullScreen" value="true"><param name="allowScriptAccess" value="always"><embed src="http://www.youtube.com/v/GwmphoqSh8k?version=3" type="application/x-shockwave-flash" allowfullscreen="true" allowScriptAccess="always" width="640" height="390"></object>

Dutch":xueff60s mondta:
Mindenesetre a videóban 1:05 intervallumtól közelebbi felvétel látható a sérült részekről és nekem az jut eszembe mintha a levegő úgy mozogna, mint nyáron a nagy melegben. Ugyanilyet lehetett látni a STALKER-ben (Shoc-ba nem rémlik de CS-ba már igen a Sötét Völgybe) is a pályák bizonyos részein (szabad szemmel) ahol magas sugárzási szint volt tapasztalható. Lehet behaluzom a dolgot? :) Kisérteties a hasonlóság szvsz.

Elvileg ott is most lesz még csak tavasz (valamelyik nap mondták hogy a havazás nehezíti a mentési munkálatokat), szóval biztos hogy nem délibáb.

Tibi: Tudom. :) Viszont ennek függvényében durva a dolog, a párolgó vizet nem ilyennek látja az ember. Szóval ezért érdekes a "jelenség".

Csiga: Az a videó...! :|

hahh rajottem mi tortent igazabol :D nagyon egyszeru a lenyeg. a japok most visszavagnak amcsiknak. kiserleti atomrobbantast hajottak vegre a tengeren ettol letrejott cunami pedig kinyirta a mar elore megtepazott eromuveket. a radioaktiv felho pedig megy az amcsikhoz hahh! ezutan pedig jon az uj porlharbor :D

havernak most meseltem el erre megszolal h lehet benne vmi :D mert az amcsik meg egyeb orszagok most libianal vannak es figyelnek ra. a masik h egesz azsiaban hadmozgas van. szoval majd kiderul h milesz :D

AM
00:00:00
Пн, 1 января
День
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
Vissza
Top Alul